vineri, 11 februarie 2011

Un comentariu-răspuns care merită a fi citit/cunoscut

Uneori e bine să tragi cu ochiul şi la comentariile unor articole, în special pentru a cerceta/cunoaşte opiniile oamenilor, dar şi pentru că există şansa (ce-i drept destul de mică în realitate) de a descoperi adevărate "oaze" de inteligenţă şi gîndire profundă printre ele. Aşa am "păţit-o" ieri, cînd uitîndu-mă superficial la comentariile articolului "De ce nu plec din Republica Moldova" al bloggerului Andrei Fornea, am descoperit un comentariu extrem de lung, dar care m-a impresionat imediat doar la o privire fugitivă aruncată asupra sa, datorită argumentelor şi ideilor aduse. Astfel că am hotărît să-l reproduc aici, pentru că ideile şi concluziile expuse în comentariu merită a fi cunoscute şi "rugumate" de cîţi mai mulţi oameni.

P.S.1. Recomand să citiţi dintîi articolul lui Andrei Fornea, pentru a înţelege logica şi structura comentariului.
P.S.2. Aş fi dorit să-mi las ale mele "3 kapişi" legate de acest comentariu, însă m-am sculat azi cu o mică durere de cap în partea dreaptă a creierului (probleme cu "omul" sentimentelor?), care, în caz că încerc să gîndesc mai adînc pentru a crea/construi ceva, se amplifică. Aşa că o voi face mai tîrziu, într-un alt articol, poate (da poate nu); plus că şi articolul ăsta iesă destul de lung, neavînd deci sensul (pragmatic) să mai scriu şi eu.


Alex spune:
Ideea e buna, dar argumentarea cam slabuta. Sunt si eu in Moldova si incerc sa schimb sistemul din jurul meu si argumentele pe care le dai nu prea sunt puternice. Cea mai mare eroare pe care o faci e faptul ca ii demonizezi pe cei plecati, ceea cce nu e corect – fiecare are dreptul sa faca ce crede mai bine cu viata sa.
Chiar din start ideea ca oamenii pleaca din cauza banilor e stupid. Te-ai gindit vreodata ca o sa vrei sa ai copii si sotia sau iubita o sa trebuiasca sa-i nasca in spitale unde daca nu vei impastia bani la dreapta si la stinga nici un medic nu iti va da vreo atentie? Probabil ca nu ai copii si ideea nu prea te streseaza. Cel mai rau e ceea ce se apropie – demografic cind vei fi tu pensionar populatia tarii se va micsora cu aproximativ un milion – mai consulta piramida demografica. Stii ce inseamna asta – pensia nu o sa aiba cine sa ti-o plateasca si oameni tineri sa lucreze nu vor exista, deoarece daca compari categoria ta de virsta de 21 de ani, care sunt vreo 80 de mii, atunci copii noi-nascuti sunt de doua ori mai putini. Daca stii cam ce e demografie nu trebuie sa-ti explic ca inca in 20 de ani copii o sa fie de 4 ori mai putini decat generatia ta. In general te sfatui sa mai citesti la tema data si vei intelege ca situatia demografica a Moldovei daca utilizam analogii istorice este ireversibilia. Fara mii de imigranti tara va disparea in 250-300 de ani.
Ideea cu plata impozitelor e buna intr-o tara normala, nu intr-o cleptocratie, care este Moldova. Eu am platit mai mult de jumatate de milion de lei in contributii si impozite ultimii 10 ani si iti spun ca nu sunt mindru, deoarece analizind structura bugetului vei observa ca majoritatea banilor platiti de mine s-au dus la intretinerea functionarilor publici, care sunt cei mai corupti si ne sug singele (uite de exemplu la Muruianu cu o pensie anuala de 89000 lei). Deci, crescind bugetul nu vei obtine nimic, in esenta daca esti asa de bun doneaza tot ce cistigi guvernului – cred ca te vei simiti fericit. La fel sa stii ca din venitul brut cam vreo 65% le dai statului fara ca sa stii de asta.
Acum la argumente pe puncte:
1) E corect in esenta – confortul degradeaza si frineaza dezvoltarea. Deci ca sa te tii in forma, competitiv, e nevoie de ce spui. Macar ca regimul e obositor.
2) Nu ai nici o sansa sa devii Presedinte cit timp esti onest si incoruptibil in sistemul actual. Deci, daca vrei sa fii presedinte uite de toate valorile morale si devii ca cei de la putere. Ca sa faci bine tarii nu e obligator sa devii presedinte, Einstein a facut cu mult mai mult decit orice presedinte pentru toata omenirea.
3) Aici chiar ai dat-o in bara – avem cataclimme destul de des – in fiece an. Daca mentionai lipsa bolilor tropicale sau animalelor periculoase ar fi mai corect.
4) Despre femei probabil nu ai calatorit prin alte tari, de aia spui chestiile astea. De ce toti vorbesc de femeile noastre e pentru ca sunt ieftine pentru buzunarul capitalistilor. O italianca neesita mai multa intretinere, a noastre se multumesc cu mai putin. Si faptul ca avem o rata a divrotuilor de vreo 50% demonstreaza ca se cumpara usor cu bani. Ca sa gasesti o femeie cumsecade si in Moldova si peste hotare tre sa cauti mult si unde trebuie (nu in discoteci sua baruri).
5) Sa-ti spun sincer esti tratat ca un sclav prin faptul ca achiti cele mai mari preturi pentru chestii care costa cu mult mai putin in alte parti. Cind Plahotniuc si alti baieti smecheri iti vind medicamante cu preturi cvadruple este sclav (evident ca nu simti asta pentru ca esti tinar si sanatos). Asa ca plateste mai departe facturile – de fiecare data cind o faci devii sclav si poti uita de libertate.
6) Ma faci sa rid aici – dar probabil ca chair esti liber de bani si de griji. Un om fara adapost e cel mai liber si fericit – nu are obligatii si nici bani – e intr-adevar fericit. La fel presupun ca nu ai avut de a face cu politia si procuratura dupa 7 aprilie. Baieti ca tine se dezumflau destul de rapid dupa ce era dezbracati goi si batuti indelungat. Cind esti in celula pentru ceva ce nu ai facut iti dai seama ca nu este liber.
7) Esti naiv, peste hotare la toti le este in cot in ce limba vorbesti… La noi cam nu prea auzi romana in Chisinau – mai mult rusa si “moldoveneasca”.
8) 8) Nici nu ai idee citi sunt :) ). Daca nu ii vezi nu inseamna ca nu sunt. Esti ca presedintele Iranului, care a spus aceeasi prostie la o conferinta de presa si a fost tratata ca cea mai proasta declaratie a anului. La fel am stiri rele pentru tine – daca vrei sa imbratisezi valorile occidentale o sa trebuiasca sa o accepti si pe asta. Stiu ca e neplacut, dar nu ai ce face – ori te duci la fratii rusi sau la vest. Nu prea multa alegeri. Adica mai este una – poti sta ca acum si sa intoti in rahat – sa mergi pe drumuri de rahat, sa nu ai medici si sa platesti mita incepind de la gradinite si pina ce mori la mormint.
9) Asta e bine, dar imi fac dubii ca chiar e asa.
10) Si eu imi iubesc tara, dar spre regret nu si liderii ei.
Cu Germani ai ales un exemplu bun – mai ales ca au fost ditrusi total – erau intr-o borta mai adinca decit noi, dar s-au ridicat. Stii cum? Daca citesti istorie vei observa ca prin efortul colectiv – au uitat de nunti si baruri si veselii pentru vreo 20 de ani. Ei economiseau masiv, de aia cumparau masini ieftine si mici (VW Beetle de ex) si depuneau un efort colectiv – de la cel mai simplu om la cel mai mare lider. La noi cu asta cam sunt probleme – oamenii nu au nici o valoare sau nimic sfint in ei. Cuvinte ca onoare, sacrificiu, ajutor reciproc, incredere au devenit calitati foarte rare si sunt pe cale de disparaitie.
Deci pentru a ramine in tara si a face asta cu sens trebuie sa depunem eforturi si sa crestem valorile mentionare mai sus. Si sper ca cu moartea generatiei bolnave de sovietism si cu venirea generatiei tinere se vor schimba lucrurile spre bine.
Deci, in concluzie ideile tale sunt ok, dar tre sa mai meditezi asupra argumentelor. Deci sustin ideea, dar trebuie de facut mai mult in jur – revolutie suna cam dur, dar avem nevoie de o revolutie in psihologia noastra si in ce facem de zi cu zi. Avem nevoie de o forta noua, tinara la guvrnare care va fi lecuita de psihologia de sclav sovietic. Avem nevoie de un Moise si de 40 de ani :) . Speranta inca nu a murit…

4 comentarii:

 1. Recunosc ca comentariul-raspuns e profund, cu idei si argumente bine puse la punct.Insa autorul comentariului ridiculizeaza vizibil autorul articolului. Cu asta nu sunt de acord. In alta ordine de idei, sunt sigura , cu trecerea timpului Andrei Fornea va capata acea experienta de plata a impozitului la stat cat si a fetelor frumoase de peste hotarele tarii. Niciodata nu o sa pot echivala o experienta cu o coada de ani, cu una care abia isi incepe cursul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Trudi:

  Da, sunt de-acord că autorul comentariului l-a ridiculizat pe Andrei Fornea, dar nu cred că a făcut-o intenţionat. S-a primit astfel datorită consistenţei argumentelor aduse, dar şi a "stilului" în care a fost creat comentariul (autorul comentariului a preluat în ordine orice idee/argument din articol, analizîndu-le şi deconstruindu-le/aprobîndu-le). Dovadă a faptului că autorul comentariului nu a avut "ceva" pe Andrei este şi că, pe la final, acesta a căutat compromisul cu Andrei (ideile sunt bune, susţine ideea). Mai degrabă autorul comentariului a încercat să-i extindă lui Andrei cîmpul viziunii asupra realităţii din Republica Moldova, decît să-l ridiculizeze, cred eu.

  RăspundețiȘtergere
 3. impresioneaza si faptul ca comentariul e de cateva ori mai lung decat postarea. Inseamna ca Andrei a atins niste coarde sensibile - si intr-adevar plecarile moldovenilor peste hotare este un punct dureros pentru MD.

  RăspundețiȘtergere
 4. creiercretz:

  Ai observat bine :)

  Personal însă am tras altă concluzie: că autorul comentariului îi pasă şi încă mai are speranţă că Moldova se va schimba, de aici şi faptul că şi-a permis să "investească" atît de mult (timp, efort intelectual) într-un comentariu.

  RăspundețiȘtergere