duminică, 6 martie 2011

Demisia lui Filat, război oligarhic - politica din RM devine tot mai incitantă

În ultimul timp am devenit mai ignorant faţă de politică (dovadă fiind şi că scriu mai rar pe blog articole politice), preferînd să mă preocup mai mult de ceea ce pot influenţa, sau mă influenţează. Totuşi, obişnuiesc să intru pe anumite site-uri de ştiri, pentru a citi măcar denumirile articolelor (în peste 50% din cazuri mi-e de-ajuns denumirea articolului pentru a-i intui/înţelege şi care e conţinutul), astfel fiind la curent cu ceea ce se întîmplă în societate.

Ei bine, ieri seara, vizitînd arena.md, am dat de articolul lui Ion Preaşca: Cineva vrea să-l impună pe Filat să-şi dea demisia (cum am şi intuit, articolul a apărut mai tîrziu şi pe Unimedia). Dacă e adevărat că există un complot împotriva lui Filat, lucrurile devin interesante. Cele scrise în articol mi-au reamintit de declaraţiile lui Mocanu de săptămâna aceasta (cum că Ghimpu ar fi fost finanţat în campania electorală de către Plahotniuc), precum şi de articolul lui Cozer. Azi deja aflăm că PL şi PD acuză PLDM de complot cu PCRM, pentru ca spre seară să urmeze replica PLDM-ului.

Într-adevăr, se creează impresia că PL şi PD s-ar fi aliat împotriva PLDM-ului. Mă gîndesc dacă e posibil aşa ceva. Dacă da, atunci relaţia PD-PL nu este una specială, ci una excepţională. De ce? Deoarece Marian Lupu este trădător de cel puţin 2 ori: trădător faţă de "partie" (PCRM), şi trădător faţă de patrie (dacă Republica Moldova poate fi considerată patrie), acesta vînzîndu-se şi ruşilor (aminteşte-ţi de declaraţiile lui Voronin privind plecările lui Lupu la Moscova, precum şi vezi aici). Dar Ghimpu este un unionist, iar o alianţă dintre el şi un slujitor al Rusiei (încă şi fost comunist) ar fi chiar o chestie excepţională.

Pe de altă parte, PLDM a crescut extrem de mult în ultima perioadă, avînd mai mulţi votanţi şi decît PL-ul şi PD-ul împreună, ceea ce face ca fiind natural crearea unei alianţe PL-PD pentru contrabalansarea PLDM-ului în AIE. Totodată, foarte important, PLDM-ul şi-a majorat electoratul la 29 noiembrie şi din contul PD-ului, PL-ului şi AMN-ului (cauzînd de fapt dispariţia celui din urmă din Legislativ), în urma unei campanii ascunse extrem de murdară, dar eficientă, împotriva acestor partide (nu ignor faptul că şi celelalte partide au jucat împotriva PLDM-ului, doar că mult mai slab, şi evident, ineficient), ceea ce a şi cauzat frustrările liderilor PD şi PL faţă de liderul PLDM, Filat, despre care s-ar spune că dacă ar ajunge el singur la putere în RM, ar fi un mai mare dictator şi decît Voronin.

Astfel, realizarea unui echilibru, dorinţa de a nu urma soarta AMN-ului, precum şi dorinţa de răzbunare, şi dacă e adevărat ca Plahotniuc să fi finanţat şi PL-ul în campania electorală, face destul de reală ideea unei alianţe dintre PL şi PD împotriva PLDM-ului. Să nu uităm totuşi că AIE 2 a fost creată mai degrabă din dorinţa, şi la presiunea electoratului anticomunist, decît la dorinţa celor 3 lideri ai partidelor din AIE 2.

Cei de la PPCD obişnuiesc să numească conflictul din AIE 2 ca fiind un război oligarhic. Preluînd această idee, mă gîndesc oare ce ar fi mai primejdios, ca RM să fie condusă de o alianţă dintre Plahotniuc şi Ghimpu sau dintre Voronin şi Filat. Se ştie că cea mai bogată familie din RM este cea a lui Voronin, care este miliardară. Şi Filat, deşi nu este miliardar, are zeci de milioane de dolari, dacă nu sute, în averea sa, ascunse şi prin România, prin diferite moduri. Totodată, din PLDM face parte şi Chiril Lucinschi, despre clanul Lucinschi vorbindu-se că ar fi al doilea după bogăţie din RM. O alianţă Voronin-Filat ar reprezenta o adevărată coaliţie (oligarhică) monstruoasă în cadrul RM.

În cazul Plahotniuc-Ghimpu, Plahotniuc este clar milionar (zeci, sute), dar nu miliardar. Şi Ghimpu pare a fi milionar, dar în lei, nu în dolari/euro, ceea ce face ca el să fie insignifiant în "războiul" oligarhilor. Astfel alianţa PD-PL ar părea răul mai mic pentru moldoveni. Doar că, Plahotniuc fiind "mai sărac" decît oponenţii săi, moldovenii ar tinde să spună că ar fi şi mai flămând în dorinţa de a face cît mai mulţi bani, de a fura de la popor. Pe de altă parte, banul atrage după sine alţi bani, astfel că o coaliţie Voronin-(Lucinschi)-Filat ar jecmăni şi mai dur acest popor, şi aşa oropsit, din Republica Moldova.

De fapt, singurul minus mare, în opinia mea, al unei alianţe Plahotniuc-Ghimpu, este faptul că Plahotniuc îl poate înghiţi pe idealistul, dar naivul (sau poate nu e naiv) Ghimpu. În cazul unei alianţe Voronin-Filat, am avea de-a face cu o alianţă dintre 2 lideri cruzi, pragmatici, care s-ar contrabalansa reciproc, reţinîndu-se unul pe altul în realizarea unor nelegiuri. O alianţă Voronin-Filat s-ar face mai degrabă din nevoie, decît de plăcere, astfel că între cele 2 părţi ar exista mai mereu fricţiuni şi conflicte, precum şi un control reciproc.

Cert este că politica din Republica Moldova, din anul 2009 încoace, devine tot mai interesantă şi incitantă. Dacă mai înainte politica din RM era văzută ca fiind, mai mult sau mai puţin, binară (comunişti/anticomunişti), acum deja devine tot mai bogată, prin ieşirea la suprafaţă a noi actori, influenţi, precum şi a disensiunilor şi conflictelor dintre aceştia. Păcat doar că aceasta are loc în contextul unei perioade în care eu tind mai degrabă să mă alienez de politică, decît să-mi pese...

sursa imagine

5 comentarii:

 1. Mi-a placut! Cu o signura remarca. Plahotniuc are cam cat au Voronin, Filat si vreo 10 d-alde Ghimpu la un loc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Alex:

  Dacă e adevărat ce spui, atunci se schimbă întreaga ecuaţie.

  Totuşi, dacă Plahotniuc este mai bogat decît Filat şi Ghimpu pot accepta, atunci decît clanul Voronin îmi este greu să cred.

  RăspundețiȘtergere
 3. Victor, dacă Oleg avea acelasi caracter ca si tatal sau, intr-adevar acum clanul Voronin ar fi dominat totul in aceasta tara.
  Tocmai caracterul ”mamaligit” a lui Oleg a facut ca Plahotniuc sa devina atat de puternic si sa-i ”kidaneasca” pe cei care-l considerau drept fiu si frate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Alex:

  Nush. Probabil că ai dreptate. Poate că chiar Plahotniuc este cel mai bogat din RM.
  Pur şi simplu, tu eşti primul de la care aud această afirmaţie. Pînă acum, totul ce auzisem sau citisem afirma că ori Stati, ori Voronin ar fi cei mai bogaţi din Moldova.
  Cu timpul, probabil, vom afla adevărul.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu, Stati probabil e cel mai bogat. Dar intre Voronin si Plahotniuc, al doilea il depaseste lejer.

  RăspundețiȘtergere