miercuri, 2 martie 2011

Orange vs Moldcell: Abonament

Orange Abonament Fluture vs Moldcell Abonament Flexibil
Fluture: pentru o plata lunară de 15 lei (neincluşi în credit) beneficiezi de un tarif de 95 bani pentru primele 60 minute, apoi vorbeşti o oră gratis (pentru 120 minute rezultă o medie de 47,5 bani pe minut), pentru ca apoi să plăteşti 1,1 lei pentru un minut de convorbire. Tariful pentru apeluri spre alte reţele din Moldova este de 2 lei pe minut.
Flexibil: pentru o plată lunară de 10,80 lei (neincluşi în credit) vorbeşti de 25 bani în reţea (12 bani pe minut cu numere preferate) şi de 1,88 lei pe minut în afara reţelei, pentru ca după 100 minute vorbite să achiţi cîte 90 bani pe minut pentru apelurile în afara reţelei.

Verdict: oferta Moldcell este clar superioară celei de la Orange. 1:0 pentru Moldcell Abonament.

Orange Abonament Delfin vs Moldcell Abonament Minute incluse
Delfin 50: plata lunară 50 lei, pentru care obţii 40 minute în reţea + 10 minute în orice direcţie. După achiţi 1,2 lei tarif extra abonament în reţea şi 2 lei tarif extra abonament în afara reţelei.
Delfin 320 lei: pentru o plată lunară de 320 lei obţii 400 minute în reţea şi 180 minute în orice direcţie. Tariful extra per minut în reţea e de 90 bani, spre alte reţele: 1,4 lei.
Minute incluse 50: pentru o plată lunară de 50 lei obţii 20 minute naţionale. Tariful extra per minut este de 1,4 lei.
Minute incluse 300: pentru o plată lunară de 300 lei obţii 5 ore naţionale (300 minute). Tariful extra per minut este de 90 bani.

Verdict: Abonament Delfin reprezintă o ofertă mai bună decît Abonament Minute incluse de la Moldcell, deoarece vorbeşti mai multe minute. Dacă ţinem cont şi de raportul utilizatorilor Orange/Moldcell, de 2 la 1, se înţelege de ce Orange Delfin este net superior Abonamentului Minute incluse de la Moldcell. Orange vs Moldcell = 1:1.

Orange Abonament Panteră vs Moldcell Abonament Minute incluse
Panteră 90: pentru o plată lunară de 90 lei vorbeşti cu 75 bani (90 lei = 120 minute) cu numere Orange şi 1,75 lei cu alte numere din Moldova (90 lei = 51 minute).
Panteră 160: pentru o plată lunară de 160 lei comunici cu 60 bani pe minută în reţea (160 lei = 266 minute) şi cu 1,6 lei în afara reţelei (160 lei = 100 minute naţionale).
Minute incluse 100: pentru o plată lunară de 100 lei obţii 60 minute naţionale (1,67 lei minuta). Tariful extra per minut este de 1,3 lei.
Minute incluse 150: pentru o plată lunară de 150 lei obţii 2 ore naţionale (120 minute). Tariful extra per minut este de 1,1 lei.

Verdict: Abonament Panteră reprezintă un abonament mai avantajos decît Abonament Minute incluse. Orange Abonament vs Moldcell Abonament = 2:1.

Orange Abonament Clasic vs Moldcell Abonament Minute incluse
Clasic 50: pentru o plată lunară de 50 lei obţii 15 minute în orice direcţie. Tariful extra abonament este de 1,5 lei pe minut.
Clasic 300: pentru o plată lunară de 300 lei obţii 300 minute naţionale. Tariful extra per minut este de 1,1 lei.
Minute incluse 50: plata lunară 50 lei, 20 minute naţionale, tariful extra per minut 1,4 lei.
Minute incluse 300: plata lunară 300 lei, 300 minute naţionale, tariful extra per minut 90 bani.

Verdict: Abonament Minute incluse reprezintă un abonament mai avantajos decît Abonamentul Clasic de la Orange. Orange Abonament vs Moldcell Abonament = 2:2.

Orange Abonament Intensiv vs Moldcell Minute incluse
Intensiv 40: pentru o plată lunară de 40 lei, credit inclus, vorbeşti cu 1,4 lei cu numere Orange (40 lei = 28,5 minute) şi cu 2,2 lei pe minut în afara reţelei (40 lei = 18 minute).
Intensiv 280: plata lunară 280 lei, comunici cu 80 bani în reţea (280 lei = 350 minute) şi cu 1,6 lei cu alte numere din Moldova (280 lei = 175 minute).
Minute incluse 50: 50 lei = 20 minute naţionale, tariful extra = 1,4 lei.
Minute incluse 300: 300 lei = 300 minute naţionale, tariful extra = 90 bani.

Verdict: deşi aici ofertele par a fi mai echilibrate (cu o mică înclinaţie în favoarea Orange), dacă ţinem cont iarăşi de raportul utilizatorilor Orange/Moldcell, care este de 2 la 1, ne dăm seama că este mai avantajos să ai Abonament Intensiv de la Orange decît Abonament Minute incluse de la Moldcell. Scor final: Orange Abonament vs Moldcell Abonament = 3:2.

Concluzii finale
Moldcell suferă clar din cauza că are de 2 ori mai puţini utilizatori decît Orange. Acesta este şi motivul din care cei de la Moldcell pun baza pe minutele naţionale, sau pe un Tarif Unic la Cartelă. La nivel de oferte direct rivale între ele (Fluture vs Flexibil, Clasic vs Minute incluse), abonamentele Moldcell sunt clar mai avantajoase.

Însă, datorită faptului că Moldcell are de 2 ori mai puţini utilizatori de telefonie mobilă decît Orange, aceştia din urmă îşi permit să creeze abonamente mai avantajoase care le permit utilizatorilor Orange să comunice mai mult între ei decît o fac cei de la Moldcell. Astfel, la nivelul Abonamentelor Delfin, Panteră sau Intensiv, cei de la Moldcell nu au oferte direct rivale, astfel Orange ieşind clar învingători (3:2) în duelul abonamentelor între cei 2 operatori principali de telefonie mobilă din Republica Moldova.


sursa imagine

10 comentarii:

 1. La Orange abonament, mai e un avantaj. La fiecare jumatate de an (cred), primesti minute de fidelitate. Minutele nu sunt doar in retea. Dcci, daca reyisti la abonament mai mult timp, primesti mai mult

  RăspundețiȘtergere
 2. Victor:

  Ai dreptate. Într-adevăr, sunt o mulţime de chiţibuşuri pe care ţi le oferă Orange: minute seara şi în week-end, minute de fidelitate, număr Favorit, etc. Dar tot aşa cred că şi cei de la Moldcell oferă asemenea chiţibuşuri, dar pur şi simplu noi, ce suntem de la Orange, nu le cunoaştem.

  Aşa că acest articol l-am scris fără a lua în calcul toate acestea, astfel spus, am încercat să-l scriu de la zero: ca şi cum pentru I oară mi-aş lua un număr de telefon mobil, încercînd să caut care oferte de abonament sunt cele mai bune.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am numere si orange si moldcell si oricine are moldcell cred ca ma va sustine in faptul ca la Moldcell vorbesti mai mult.
  Asa ca pentru mine e 10:0 in favoarea Moldcell anytime.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mike:

  Tu la Moldcell eşti la Fexibil, de aia şi vorbeşti mult şi ieftin în reţea. Însă tariful de 1,88 lei în afara reţelei este clar unul nefavorabil pentru cei care vorbesc mai mult cu numere Orange decît Moldcell.

  RăspundețiȘtergere
 5. După 5 ani de abonament Orange am la bonusuri lunare (valabile in orice directie, inclusiv peste hotare) de-mi ajung de pe o luna pe alta. O fi si la Moldcell oferte avantajoase dar nu le stim noi . . .

  RăspundețiȘtergere
 6. Esanus:

  sunt şi acolo, pur şi simplu nu le cunoaştem noi ;)

  RăspundețiȘtergere
 7. Moldcell ofera lunar puncte de loialitate in dependenta de cat timp esti cu ei + in dependenta de consumul lunar. Aceste puncte poti sa le schimbi pe minute, sms, etc., iar uneori poti chiar sa-ti iei si cadouri (flash-uri, ceasuri, telefoane, etc.).

  RăspundețiȘtergere
 8. Sunt la Orange, insa am prieteni care se plang pe Moldcell ca le dispar punctele de loialitate pur si simplu.
  Si la Orange tot poti sa iti schimbi Minutele de Fidelitate cu rata de 1 la 1 leu, si iti cumperi ce vrei din magazinele Orange

  RăspundețiȘtergere
 9. de mul e dovedit ca Moldcell e mai accesibil, mult mai ieftin shi ofera mult mai multe promotii clientilor sai!

  RăspundețiȘtergere