duminică, 27 martie 2011

Român

Nu, acest articol nu are legătură cu Ziua Unirii Basarabiei cu Ţara mumă, România, cum ţi s-ar fi părut la prima vedere. Am pornit să-l scriu încă de ieri, dar abia azi s-a făcut că l-am terminat de scris şi publicat.

Ieri am fost la "Caravana auzului" (o acţiune socială), împreună cu un unchi de-al meu. Înainte de a intra la consultaţie, a trebuit să răspundem la o serie de întrebări, de genul numele, adresa, telefonul, profesia, etc. Mă rog, personal fiind mai suspicios/paranoic, am întrebat pentru ce noi trebuie să dăm aceste informaţii. Mi s-a răspuns ceva de genul că am fi membri ai Asociaţiei, ca să putem fi înştiinţaţi de alte acţiuni sociale, etc. - nu prea m-a satisfăcut răspunsul. 

Ne-au întrebat şi cetăţenia şi etnia, unchiul meu răspunzînd la ambele moldovean. Cînd a venit însă rîndul meu, persoana respectivă a omis să mă întrebe etnia (intuind greşit că aş da acelaşi răspuns ca şi unchiul meu), însă eu nu am ezitat să-i zic rapid român. Aceasta, fără a zice nimic, a tăiat mo şi m-a scris cum i-am zis.

Chestia asta mi-a mai amintit de o întîmplare de la universitate, cînd a trebuit, noi studenţii, să completăm nişte fişe. Deşi toţi îşi scriau la naţionalitate "moldovean", eu am preferat să mă notez ca fiind român, deşi mă gîndeam că poate, puteam să am ceva probleme. Nu s-a întîmplat nimic după.

Totodată, mi-am amintit de proiectul de lege al Partidului Liberal cu privire la perfectarea actelor stării civile, prin care nou-născuţii cu bunici români să poată fi înscrişi ca români. Acest proiect nu a mai fost adoptat, însă, cum a menţionat şi deputatul Ana Guţu, dreptul la autoidentificare este consfinţit în actele europene ale UE, iar Moldova, aflată în proces de integrare europeană, ar trebui să se conformeze legislaţiei europene.

În genere, consider eu, chiar şi fără de legislaţia UE, fiecare persoană are tot dreptul să se identifice cum vrea ea, fără a i se impune o naţionalitate (mai ales falsă), şi fără a se teme de careva represiuni sau apariţia unor probleme.

sursa imagine

2 comentarii: