sâmbătă, 9 aprilie 2011

7 aprilie - cine sunt vinovaţii?

Nu aveam de gînd să scriu nimic despre 7 aprilie, pentru că, aşa cum a şi scris îngerdemon, tandemul presa-politicieni (şi adaug eu: bloggeri, facebookeri şi alţii) a transformat 7 aprilie în gunoi informaţional. Sunt săturat demult deja de numeroasele declaraţii, articole sau statusuri legate de 7 aprilie, fără ca să-mi spună ceva important sau nou pentru mine.

Decizia însă de a scrie acest articol am luat-o însă după ce am citit articolul "Despre profitori" al lui Victor Moşneag, în care acesta tinde să-i absolvească de vină pe oamenii "simpli" (protestatari, poliţişti, etc.), tinzîndu-le să le dea tuturor dreptate, însă îi încarcă de vină doar pe politicienii noştri, cu ceea ce eu nu sunt de-acord. Adică nu că nu aş fi de-acord cu vina politicienilor noştri (pe care nouă tuturor ne place mult să-i acuzăm), ci cu faptul că sunt absolviţi de vină oamenii "simpli"... astfel că îmi propun în acest articol să răspund la întrebarea "Cine sunt vinovaţi de cele întîmplate la 7 aprilie?".

Ei bine, primul meu răspuns, automat, este: Toţi suntem. Întreaga societate civilă, toată populaţia RM, eu, tu, părinţii, buneii noştri, toţi suntem vinovaţi de cele întîmplate la 7 aprilie, pentru că toţi am contribuit şi contribuim, prin acţiunile noastre, la viaţa şi "realitatea" pe care o avem în ţara asta. Prin faptul că o bună parte au votat şi susţinut comuniştii în 2001, 2005 şi 2009, prin faptul că am suportat şi întreţinut acest sistem timp de mai bine de 8 ani (de fapt, chiar şi mai înainte, plus îl întreţinem şi acuma), prin acţiunile şi deciziile noastre, cît de infime nu ar fi ele, noi am contribuit la ceea ce s-a întîmplat la 7 aprilie.

Părinţii şi-au educat (prost) copii, buneii şi părinţii au creat (sărăcia) RM, comuniştii şi-au bătut joc de popor, tinerii, ca şi părinţii lor, în criză de identitate şi valori, etc. - un cerc de relaţii complexe ce au cauzat o mulţime de frustrări ce au dus la 7 aprilie... Însă a da vina pe societate, adică pe toţi, este ca şi a da vina pe stat, fără a da nică nume - adică a nu da vina pe nimeni. Aşa că trebuie de căutat cei care poarta o vină mai mare.

Ca de exemplu, poliţiştii. Aceştia se justifică că au urmat doar nişte ordine, fiind nevoiţi să bată, şi că nu au avut ce face... Păi bine, mă întreb, unii soldaţi libieni, cînd li s-au ordonat să tragă în populaţia ţării lor, aceştia refuzînd şi ajungînd să fie ucişi de superiorii lor, oare nu au avut de ales??? Au avut, şi au decis să moară decît să ucidă oameni nevinovaţi... însă frumoşii noştri "poliţişti" au preferat să-şi ţină fundul la un loc cald ascultînd de ordinele criminale ale superiorilor. Şi atunci, cum poţi să mai vorbeşti de integritate morală, cînd vine vorba de poliţişti? Toţi, în orice clipă, avem şansa de a alege, iar poliţiştii şi-au făcut ei însăşi alegerea - aşa că hai să nu-i scutim de nevinovăţie.

În al doilea rînd, să presupunem că într-adevăr, aceşti poliţişti, avînd familie, copii pe care trebuie să-i întreţină, chiar nu au avut ce face. Şi atunci, mă întreb, chiar dacă au primit ordine de la superiori să intervină, oare cît de "om" tu trebuie să fii ca să baţi cu barbarie în acei copii/tineri, să-i umileşti, să violezi fetele, şi să ucizi chiar unii oameni? Chiar dacă ai primit ordine să-i arestezi şi pedepseşti pe acei tineri, nu s-a putut comporta decent cu ei, sau bate "mai moale", dacă chiar era nevoie de bătaie? No offence, dar felul în care au fost bătuţi unii tineri, în nici un caz nu poate fi justificat prin faptul că "noi am fi fost obligaţi să urmăm ordinele", ci denotă că doar nişte adevăraţi barbari, mizerii umane, au putut să facă aşa ceva. Mizerii şi scursuri umane de care poliţia noastră este plină şi acum, purtînd cu "destoinicie" denumirea de "musari" în popor...

În aceeaşi urnă cu poliţiştii îi putem pune şi pe judecători, şi pe cei de la SIS, şi mulţi alţii din organele statale, care au participat la represiunile politice de după revoltă. În privinţa celor care au pătimit în urma represiunilor, nici pînă acum nu cred că se ştie numărul exact. Ca şi numărul celor ucişi: se vorbea de 4-5 tineri în presă, oficial avem doar unul. Apoi la o emisiune la TV o persoană ar fi sunat să-i spună lui Zubco că doar în Soroca, în perioada imediată după 7 aprilie, cel puţin 7 tineri ar fi murit în cazuri "ciudate". Plus mamei mele i-a parvenit o informaţie că doar în prima noapte de după 7 aprilie la morgă ar fi fost aduse cel puţin 8 trupuri... În fine, e greu să faci diferenţa dintre zvonuri şi exagerări şi ceea ce e adevărat, dar un lucru pentru mine e cert: nici măcar la numărul morţilor nouă nu ni s-a spus, şi nici nu ni se va spune, adevărul.

va continua

sursa imagine

6 comentarii:

 1. Foarte bun articol!
  ... Si este adevarat ca intreaga societate a participat la aceste evenimente de groaza. Fenomenul 7 aprilie a fost un plan "neplanuit" din timp: a fost un balon ce s-a umplut cu minciuna, manipulare si suparare, inca de cand ne-am dobandit independenta... acesta a plesnit, pentru ca in 2009 ii veni sfarsitul.

  Din 2009 s-a nascut alt balon... si din nou se umple cu confuzie si nervi...

  Cel mai rau ma doare ca nu se cunoaste numarul victimelor, al decedatilor. Ce fel de politie, cand asteapta doar banuti si mita, cand nu se elucideaza un simplu caz criminal?(Ieri citisem o stire, pe stireazilei, cum un ucigas a omorat mai multi oameni si a fost descoperit abia peste 16 ani(de neimaginat) ).etc.

  Iti recomand sa citesti Gustave le Bon- Psihologia maselor (o carte foarte buna, despre comportamentul multimii, proteste, politica - amanunte interesante...)
  Succese, cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cătălina Gromov:

  Mulţumesc frumos.
  Într-adevăr, ai dreptate... din 2009 se pare că s-a născut un alt balon, care se umple la fel ca şi primul, cu dezamăgire şi frustrare...

  Mersi pentru recomandare. Succese şi ţie!

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu spun ca nu ai dreptate la fel cum nu am spus ca politistii sunt nevinovati! am spus doar ca ei, ca si noi suntem niste victime a unui sistem care a fost si inca mai este in R. Moldova! Politicienii sunt cei mai mari vinovati de cele intamplate, pentru ca de la ei a pornit acel 7 aprilie. Lor le/a trebuit mai mult acel 7 aprilie decat noua. Ei au profitat de pe urma 7 aprilie NU Noi! Tot ei nu au facut nimic sa aflam noi ce a fost atunci si de ce au murit Boboc si alti tineri atunci...

  RăspundețiȘtergere
 4. Da,aveti totala dreptate,este ceva de neimaginat.Oameni buni(cei de la putere),lumea turba in saracie si nedrept.Sa luam exemplu cazul cu Olgutza si Ilie,niste copii,oare nu se poate de facut macar un efort? RUSINE

  RăspundețiȘtergere
 5. Victor:

  Nu am scris acest articol împotriva ta, şi sper să înţelegi. Sper că nu te-ai supărat.

  Am vrut doar să demonstrez că toţi suntem vinovaţi de cele întîmplate atunci. Da, şi noi, şi poliţiştii suntem victime ale acestui sistem, dar aceasta nu justifică deloc comportamentul barbar pe care l-au avut ei faţă de victime. Plus că, acest sistem căruia îi suntem victime, noi îl şi creăm şi susţinem în fiecare zi... m-am săturat să văd cum oamenii se plîng pe stat, pe sistem, de corupţie, da ei însăşi se poartă cu alţii ca nişte animale, fac murdărie, preferă imediat să dea mită cînd au o greutate, îşi umilesc şi amăgesc semenii imediat cînd au ocazia, etc... acest sistem pe care îl avem de fapt este oglinda sufletelor noastre, măi Victore :(

  Referitor la articolul tău, de fapt eu nu am fost împotriva lui. Din contra, sunt de-acord că politicienii sunt cei mai mari vinovaţi, fiind nişte profitori după acest eveniment. Pur şi simplu nişte fraze de acolo m-au provocat să scriu acest articol. Sper că e ok ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim:

  Se pare că poliţiştii noştri sunt mai profesionişti în a lucra împotriva oamenilor simpli şi nevinovaţi, decît a prinde nişte criminali. Nu rareori mă întreb şi eu, care este rostul acestei poliţii în RM...

  RăspundețiȘtergere