duminică, 3 aprilie 2011

Asia, sortită a conduce lumea

Căutam nişte informaţii despre Europa pe net, şi astfel am ajuns pe o pagină pe Wikipedia unde sunt afişate populaţiile tuturor celor şapte continente ale lumii. Ceea ce m-a uimit a fost faptul să aflu că Asia are un număr de locuitori mai mare decît întreaga populaţie a celorlalte cinci continente populate la un loc: America de Nord şi de Sud, Africa, Australia şi Europa, deţinînd tocmai 3/5 din populaţia globului. Personal ştiam (învăţasem la geografie la liceu) că Asia ar fi cel mai populat continent de pe glob, dar că ar depăşi, şi încă cu mult, toate celelalte continente la un loc, asta m-a cam uimit. Se pare că cunoştinţele mele de geografie sunt cam depăşite sau slăbuţe (aşa e cînd părăseşti şcoala şi te specializezi într-un domeniu fix, iar geografia umană evoluează, fiind într-o continuă dinamică).

Acest procentaj de 60% sugerează clar de ce secolul XXI va fi unul asiatic. În ciuda creşterii demografice a Africei, Mexicului, sau Braziliei, sau a creşterii consistente a unor economii emergente ca Mexic, Brazilia, sau a altor state de pe cele cinci continente neasiatice, anume Asia va fi cea care va da lumii cele mai mari puteri (nu doar economice) în secolul XXI. Însăşi faptul că India îşi măreşte în fiecare an populaţia cu cîte 20 milioane de oameni (cît populaţia României), urmînd a depăşi China pînă în anul 2020, demonstrează creşterea spectaculoasă a rolului pe care îl joacă, şi îl va juca, continentul asiatic în viitor.

sursa imagine

2 comentarii:

  1. da, de ce nu ma mira ca dupa prima zi in intreprindere am luat dejunul cu 3 indieni? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. thegirlbytheseaside:

    Eu cînd mă gîndesc că doar în 50 de ani, din 1961 pînă în prezent, populaţia Indiei a crescut de la 450 milioane pînă la 1,2 miliarde, apoi chiar sunt şocat de creşterea lor demografică. Mă întreb cît timp suprafaţa ţării lor îi va mai suporta... pentru că la un moment dat această populaţie va erupe peste hotarele ei.

    RăspundețiȘtergere