marți, 14 iunie 2011

Despre Igor Dodon

Ţin minte cum înainte de offline, întîlnindu-mă cu colegi PL pe drum, le spuneam că îmi lipseşte nevoia de integrare şi apartenenţă la un grup, ceea că mă face să fiu în viaţă mai mult un singuratic, ce priveşte din afara lucrurilor ceea ce se întîmplă, fiind neimplicat în acţiune. Or, soarta mi-a jucat aceeaşi festă şi la offline - în loc să stau la aceeaşi masă cu bloggerii şi cu Dodon, am nimerit să stau singur la o măsuţă din lateral, fiind neatins practic de febra şi emoţiile discuţiilor. Nu ştiu cît de mult aceasta mi-a influenţat optica prin care am observat offline-ul, dar cert e că am rămas cu o mulţime de dubii şi întrebări după încheierea evenimentului.

Majoritatea bloggerilor au rămas per total cu impresia că Dodon ar fi fost sincer - or, el pe mine nu m-a convins deloc în această privinţă. Pe urmă, însă bănuielile mi-au fost confirmate, fiind convins de faptul că Dodon ne-a dominat practic în acea seară, manipulîndu-ne şi jucîndu-ne frumos, chiar foarte frumos. Iar totul a pornit chiar de la început, de la felul în care a organizat offline-ul, stabilind condiţiile şi făcîndu-ne să jucăm după regulile lui (ne-a controlat şi dominat psihic de la început, inclusiv şi pe mass-media - văzut (înţeles) acest lucru dintr-o discuţie a unui reporteriţe Publika TV cu Dodon, dar şi dintr-o privire, la masă, a lui Radu Chivriga, în care am citit clar un sentiment de inferioritate, în care acesta căuta înţelegerea lui Dodon; plus nici întrebările nu au fost deloc provocatoare, în opinia mea - nimeni nu a îndrăznit să îl înfrunte), precum şi de la începutul discuţiilor, în care el ne-a jucat un truc foarte bun, ce ne-a cucerit pe toţi (inclusiv şi pe mine).

O fată de la ProTV l-a întrebat direct dacă el stă în spatele panourilor roz. Dodon nu i-a dat un răspuns concret, spunîndu-i: "Da ce, nu crezi că în spatele acestor panouri se poate afla un grup de iniţiativă, de oameni neimplicaţi politic, cărora le pasă de Chişinău?". Însă după ce a plecat mass-media, acesta imediat, într-un exces de "sinceritate", a hotărît să ne spună şi recunoască că el a stat de la început în spatele acestor panouri, pe care le-ar fi pus pentru "uz intern", adică pentru a se impune forţat în cadrul partidului ca candidat la primărie, lucru pe care nu îl putea recunoaşte în faţa presei, şi pe care ne ruga să rămână ca secret între noi. Or, chestia asta ne-a cucerit din start pe toţi, creîndu-ne impresia frumoasă de sinceritate: Dodon sincer doar cu noi, cu bloggerii - ce onoare!

Eficienţa acestui truc s-a simţit imediat: deodată s-a stîrnit în mine un conflict interior, în care mă întrebam ce aş fi putut scrie pe blog, fără să nu îi fac rău lui Dodon. Ei bine însă, acest sentiment de sinceritate avea să mi se zdruncine pe parcurs, căci cam prea totul din răspunsurile lui Dodon păreau fi cusute cu aţă, adică prea frumoase de auzit. Şi în final, opinia că Dodon ar fi fost sincer mi s-a spulberat totalmente cînd avea să citesc articolele altor bloggeri, în care aceştia au scris despre ceea ce Dodon ne-a rugat să nu scriem. Bloggerii, nişte trădători - incredibil!

Şi atunci, a intrat în funcţiune raţiunea: chiar atît de naiv (direct spus prost) să fie Dodon încît să nu fi intuit/ştiut că bloggerii au să-l trădeze, urmînd a scrie ceea ce el ne-a rugat să nu scriem? Sau viceversa, el a ştiut că aşa va şi fi, şi pur şi simplu ne-a jucat un truc, prin care ne-a cucerit minţile, pentru ca să ne prelucreze cu uşurinţă mai pe urmă? Şi în genere, cît de credibilă pare afirmaţia că el a pus acele panouri doar pentru uzul intern, pentru a se impune în partidul său. Or, aceste panouri au lovit puternic şi în Chirtoacă: în fine, sunt 3 variante - pentru planul intern al PCRM, pentru a lovi în Chirtoacă, sau amîndouă. Eu aleg ultima variantă, că Dodon ne-ar fi spus doar o jumate de adevăr; dar e posibil ca faza cu PCRM să fie o minciună, panourile cu pricina avînd rolul doar de a lovi în Chirtoacă. Cine vrea însă, poate să-l creadă pe Dodon, că panourile respective au avut rolul doar de a se impune în partid, dar nu şi a-l atinge pe Dorin. Or eu nu cred asta.

Mergînd mai departe, Dodon ne-a dat răspunsuri în care ne lăsa impresia că ar avea viziuni liberale, că ar fi un politician modern, educat şi respectuos, ce ar fi împotriva obrăzniciilor şi limbajului murdar pe care îl folosesc unii comunişti (Petrenco, Muntean, Voronin, Petkov), că el este pentru o luptă cinstită şi corectă pentru Chişinău, că este un comunist reformator, care ar dori să reformeze partidul într-unul cu denumire de social, socialist, şi că din această cauză ar fi în conflict cu unii membri de vază ai PCRM (Tkaciuk şi alţii). Or, se înţelege clar că acesta a folosit elemente de NLP (programare neuro-lingvistică) cu noi, bloggerii: acesta a încercat să îşi creeze imaginea în opoziţie cu ceilalţi membri ai PCRM, care au o imagine proastă, şi pe care noi, bloggerii, îi urîm sau antipatizăm (Tkaciuk, Petrenco, Voronin, etc.), astfel obţinînd, cum era şi normal, o imagine bună, de una pozitivă, în faţa noastră. A reuşit pînă şi pe colegi de-ai mei de la PL să îi dreagă.

Ziceam ceva mai sus că răspunsurile păreau prea frumoase la auzit - or anume asta mi-a şi stîrnit bănuieli. Plus i-am dat atunci o întrebare, în care l-am întrebat de ce, dacă are convingeri liberale, nu face parte dintr-un partid liberal (PLDM, de exemplu). Mi-a răspuns arătînd cu degetul la Filat, care cică ar fi liberal, dar realizează politici şi reforme socialiste, de stînga. Or ăsta nu e deloc un argument - faptul că Filat e un mincinos şi ipocrit nu te scuză deloc că şi tu eşti un ipocrit şi mincinos cu tine însuţi, dar şi cu alegătorii tăi. Revenind la răspunsurile mult prea plăcute la auz, după ce s-a terminat offline-ul, cînd aşteptam maxi-taxi-ul, mi-a venit în cap o idee: Dodon ne-ar fi răspuns practic ceea ce noi, bloggerii, şi doream să auzim! Că ar avea convingeri liberale, ca ar fi reformator, că nu e bădărăn, că e în conflict cu unii comunişti - or noi bloggerii şi asta doream să auzim de la el, ca el nouă să ne placă. Interesantă întorsătură pentru mine însumi.

Mai ales faza cu reformarea PCRM - dar ce interes are el să reformeze partidul? Niciunul... doar dacă nu se aşteaptă ca el să preia funcţia de preşedinte a partidului. Iar această chestie mi-a amintit de o mică povestioară a unui unchi. Apropo, pentru cei care nu ştiu, familia mamei mele este Dodon, şi ea se trage dintr-un sat aflat la doar 2 dealuri depărtare de Sadova, satul de baştină al lui Dodon. Unchiul meu, care tot e Dodon, a fost întrebat de un om, cu care făcea mici afaceri, dacă nu e rudă cu comunistul Igor Dodon. Apoi, discutînd despre acesta, omul cela i-ar fi spus că ar fi cumpărat un jeep de la el, şi că nu a putut să nu îl întrebe de ce acesta a intrat şi lucrează pentru PCRM. Igor Dodon i-ar fi răspuns: m-am lichit şi eu unde am putut, pentru a trăi mai bine.

Nu ştiu cît e adevăr sau minciună (exagerare, "telefon stricat", etc) din această povestioară, dar ea exprimă elocvent opinia şi concepţia mea pe care eu o am despre acest om: Igor Dodon este pur şi simplu un oportunist, un om ce îşi urmează doar propriile interese, aceea de a trăi cît mai bine şi a-şi face cît mai mulţi bani, statut şi carieră, prin orice mijloace posibile. Un om fără de demnitate şi făţarnic, pe care îl doare în cot de poporul ăsta, de oamenii simpli, de chişinăuieni. Un om care se vinde şi diavolului, doar pentru ca el să trăiască bine şi să-şi împlinească amorul propriu. Iar ceea ce s-a întîmplat la offline nu mi-a schimbat deloc opinia, ba chiar mi-a întărit convingerile pe care le aveam despre acest om. Da, el este un politician abil, un om deştept, un bun profesionalist, fiind bine pregătit în numeroase domenii - dar el niciodată nu îşi va folosi aceste calităţi în interesul nostru, pentru realizarea binelui comun. Pentru că el este, pur şi simplu, un oportunist.

sursa imagine: unimedia

3 comentarii:

 1. ce spui tu confirma impresiile mele si despre off-line-uri cu politicieni si despre dodon in special
  ai fost si la off-ul cu chirtoaca ? e interesant ca dintre toate off-urile cu politicieni despre care am citit, cel cu chirtoaca a acumulat parca cele mai multe impresii mai degraba negative.

  RăspundețiȘtergere
 2. a acumulat impresii negative pentru ca a fost sincer (cel putin mie asa mi s-a parut) si nu a aplicat tehnici de manipulare ...

  RăspundețiȘtergere
 3. Ana:

  Am fost. A acumulat impresii negative deoarece nu este un bun "comunicator".

  RăspundețiȘtergere