joi, 21 iulie 2011

Alte date statistice privind penetrarea internetului în RM. Concluzii, previziuni

http://www.123rf.com/
Ieri am scris un articol privind rata penetrării internetului la noi în Republica Moldova. Se pare că subiectul mi-a suscitat puternic interesul, pentru că am căutat mai multe informaţii la tema respectivă, dorind să verific cît de adevărate sunt datele statistice de la http://www.internetworldstats.com/. Or, se pare că situaţia este un pic alta, şi că cei de la internetworldstats.com au omis/încurcat un anumit lucru.

Conform Barometrului Opiniei Publice din luna mai 2011, 42% din cetăţenii RM au utilizat sau utilizează internetul la noi în ţară (vezi pag. 113 a BOP). Reprezentativitatea BOP este pentru populaţia adultă din RM, exclusiv Transnistria, cu o eroare maximală de 3%. Astfel, cele 42% reprezintă doar teritoriul din partea dreaptă a Nistrului, adică RM fără Transnistria

Ţinînd cont că populaţia RM fără Transnistria este de 3.5 mln. de locuitori, se poate calcula că numărul moldovenilor care utilizează internetul este de aproximativ 1.47 mln. Un număr foarte apropiat de numărul de 1.33 mln. de utilizatori internet oferit de către situl internetworldstats.com, dacă ţinem cont de eroarea sondajului şi de diferenţa de 2 luni dintre statistici.

Însă cei de la site-ul respectiv nu cunosc/omit faptul că RM nu controlează Transnistria, şi nu poate cunoaşte cîţi utilizatori de internet sunt în teritoriul din partea stîngă a Nistrului. Astfel că aceştia, din greşeală, împart numărul utilizatorilor de internet din teritoriul din partea dreaptă a Nistrului la întreaga populaţie a RM, la 4.3 mln. de oameni, obţinînd o rată a penetrării internetului în RM în jurul la 30%. Însă, în realitate, rata penetrării internetului în RM (fără Transnistria) este în jurul la 40-42%, fiind mult mai mare decît datele pe care ni le oferă site-ul internetworldstats.com. Ca argument servesc şi datele de la MTIC, conform cărora în 2010 RM avea 38% de utilizatori internet la 100 locuitori.

Pe de altă parte, faptul că rata penetrării internetului este în realitate cu 10% mai mare, nu ne salvează de coada clasamentului din Europa. Conform raportului anual din 2010 al ANRCETI, la sfîrşitul anului 2010 RM avea o rată de penetrare a serviciilor de acces la internet la puncte fixe de 7.57%, de trei ori mai mică decît media din Uniunea Europeană (24.8%). Ţara cea mai apropiată de noi (din UE) era, bineînţeles, România, care avea o rată de 13%. La sfîrşitul trimestrului I din anul curent RM avea o rată de 8.22%, tot mult departe faţă de fraţii noştri români.

Cei de la ANRCETI estimează că în anul 2011 numărul abonaţilor la servicii de internet va creşte cu 30-35% şi va ajunge la 350 mii, depăşind rata de 10%. Personal sunt de-acord cu aceste previziuni. Totodată, mai pot spune că dacă se vor păstra tendinţele actuale de creştere a numărului abonaţilor unici la internet din RM, în 3 ani vom putea ajunge chiar la 500 mii abonaţi, atingînd rata de 15%. Iar la procentajul penetrării internetului în RM (fără Transnistria), am putea ajunge chiar la 55-60%.

Mai vezi: Moldova, penultima la capitolul internet
Moldova, ultima şi la capitolul internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu