joi, 28 iulie 2011

Stop alcool

http://sanatate.deweekend.ro/
Am observat că pe facebook s-a făcut o mică gălăgie legat de subiectul băuturilor alcoolice, astfel că, trezindu-mi-se curiozitatea şi căutînd prin site-urile de ştiri, am aflat de proiectul de lege avizat pozitiv ieri de către Guvern, prin care se doreşte interzicerea publicităţii băuturilor alcoolice (inclusiv a berii). Totodată, se va interzice vinderea băuturilor alcoolice tinerilor de pînă la 21 de ani, iar comercializarea alcoolului după ora 22.00 va fi interzisă. Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează a fi examinat şi adoptat de către Legislativ.

Pe de o parte, prevederile proiectului de lege mi s-au părut bune, pe de altă parte, exagerate. Or, de undeva trebuie de pornit pentru a înţelege cît de necesare şi de bune sunt aceste prevederi, şi dacă guvernanţii noştri nu greşesc prin adoptarea unei asemenea legi. Iar punctul iniţial, precum şi cheie, îl serveşte faptul că moldovenii, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt pe primul loc în lume la consumul de alcool, consumînd cîte 18.2 litri de alcool pe an.

Tare mulţi moldoveni, ofensaţi în "iubirea lor de patrie", au criticat şi negat vehement rezultatele studiului, omiţînd faptul că noi consumăm pînă şi cu 2 litri mai mult decît ocupanta locului 2, Cehia. Şi chiar dacă acceptăm că poate noi nu suntem pe primul loc, asta nu schimbă deloc faptul că RM este printre primele locuri la consumul de alcool în lume. Or asta e adevărata problemă, faptul că maladia alcoolismului domină puternic societatea noastră, dar nu faptul că cei de la OMS ne-au cocoţat, pe drept sau pe nedrept, în vîrful clasamentului. 

Iar un alt lucru important de menţionat, este că se consideră că de la o medie de 8 litri de alcool pe an se începe degradarea fizică a naţiunii. Iar noi suntem hăt departe faţă de această barieră, şi chiar dacă acceptăm că nu suntem pe primul loc în lume la "băut", asta nu schimbă deloc faptul că consumul imens de alcool ne distruge fizic "poporul moldovenesc" (în statele fost-sovietice, 1 din 5 bărbaţi mor din cauza alcoolului). Astfel că consumul băuturilor alcoolice în RM constituie o adevărată problemă, una foarte gravă, iniţiativa Guvernului de a lupta contra acestui fenomen, al alcoolismului, fiind mai mult decît necesară şi binevenită.

Cît însă de eficiente şi bune sunt prevederile proiectului de lege, asta însă este deja o altă problemă. În primul rînd, publicitatea băuturilor alcoolice (inclusiv berea) ar urma să fie interzisă, ceea ce mi se pare o idee bună, precum şi dreaptă/corectă. Ţin minte că acum 10 ani dispreţuiam enorm alcoolul, şi susţineam ca în genere consumul băuturilor alcoolice să fie interzis. Acum însă, îmi dau seama că e dreptul fiecărui om să bea alcool, dacă vrea, şi că o asemenea măsură nu ar fi doar totalitară, ci şi imbecilă, dovadă fiind şi eşecul legii "Suhoi zakon" a lui Gorbaciov.

Pe de altă parte, faptul că accept că consumul de alcool este un lucru normal, promovarea consumului băuturilor alcoolice mi se pare un lucru anormal şi neetic. Mai ales în condiţiile în care ţara deja suferă enorm de consumul excesiv de alcool. Or, îmi pare normal ca omul să aleagă singur dacă vrea şi ce vrea să bea, dar nu să i se spele creierii şi să fie convins de publicitatea din mass-media să consume cît mai multe băuturi alcoolice.

Publicitatea băuturilor alcoolice nu doar contribuie la creşterea consumului de alcool în ţară, ci şi la creşterea alcoolismului juvenil, o altă problemă gravă a ţării noastre, astfel încît publicitatea la băuturile alcoolice chiar ar trebui să fie interzisă. Iar faptul că acest lucru va afecta producătorii de alcool, sincer, mă doare într-un loc, pentru că şi pe producătorii de alcool, în goana lor după profit, îi doare într-un loc de faptul că oamenii noştri suferă şi mor din cauza alcoolismului.

O altă prevedere a legii este că tinerilor de pînă la 21 ani li se va interzice să li se vîndă alcool. Sincer, mi se pare o prevedere oarecum exagerată. Pînă acum în RM se permitea să se vîndă alcool persoanelor de la vîrsta de 16 ani. Cred că vîrsta de 18 ani ar fi fost mai binevenită, decît 21. Or persoanele de 18-20 ani sunt deja considerate mature, au dreptul la vot, etc. deci oarecum e aiurea să le interzici să cumpere alcool. În plus, în majoritatea statelor lumii se permite vînzarea alcoolului persoanelor cu vîrsta de la 18 ani. Probabil Guvernul consideră că dacă va adopta o măsură mai dură, de la 21 ani, va contribui la micşorarea alcoolismului juvenil. Cine ştie - vom trăi şi vom vedea dacă au avut dreptate.

Ultima prevedere a legii este că va fi interzisă comercializarea băuturilor alcoolice după ora 22.00. Personal, nu mi se pare o idee prea bună. Cine va dori tare să-şi cumpere alcool, oricum îşi va lua în decursul zilei. În al doilea rînd, o mulţime de oameni se odihnesc seara prin baruri, discoteci, dorind să consume alcool, plus că şi aceste baruri&discoteci vor fi afectate grav de această lege. Sincer, nu prea cunosc raţionamentele unei asemenea decizii. Or, nu ar fi fost mai logic ca comercializarea băuturilor de alcool să fie interzisă anume ziua, dar nu noaptea cînd deja viaţa socială şi traficul rutier este mult mai puţin activ? Nu ştiu... dar cel puţin la moment prevederea respectivă mi se pare prea dură, exagerată.

În fine, rămâne de văzut dacă proiectul de lege va fi adoptat de către Parlament. Iar apoi, dacă va avea efecte, şi va contribui la micşorarea alcoolismului în ţară. Ceea ce mă tem este ca această lege să nu provoace şi efecte colaterale negative. Or, cum a scris şi Nati Vozian, "practica a arătat că chiar dacă interzici vinderea băuturilor spirtoase, ingeniozitatea oamenilor nu are limite". Iar din acest punct de vedere, nu cred că ar strica ca unele prevederi ale proiectului de lege (a 2 şi a 3) să fie revăzute.

2 comentarii:

 1. Victor, am citit cu placere articolul tau - o analiza logica si bine argumentata a proiectului de lege.
  In 2002, am fost in Letonia. Dupa ora 22, nu puteai sa cumperi nici o bere slab alcoolizata, chiar daca unii incercau sa-i convinga pe vinzatori: Mi se usuca gitul. Fii si tu om, acestea erau de neclintit. legea e lege. Sunt de acord ca au cam sarit calul introducind pragul de 21 de ani. Unde e logica, adica sa te casatoresti poti la 16 ani, sa votezi poti de la 18 ani, iar sa bei de la 21? Logica zero. Si de fapt daca nu ma insel persoana devine majora la 18 ani si poate conduce automobilul tot de la 18 ani. Aici se impun si alte masuri cum ar fi informarea populatiei despre efectecele nocive ale alcoolismului, promovarea unui stil de viata sanatos, cu atragerea ONG-urilor. Trebuie gindit f. bine si vb ta, astfel riscam sa ne pomenim cu inca o lege moarta, a carei intentii au fost nobile, dar insuficient de complete si bine gindite.

  RăspundețiȘtergere
 2. Natalia:

  mulţumesc.
  Sunt de-acord cu cele scrise de tine, în special cu campaniile de informare şi convingere a populaţiei.

  RăspundețiȘtergere