marți, 9 august 2011

Harta mondială a reţelelor sociale

Un blogger italian, Vincenzo Cosenza, a realizat cîteva hărţi foarte interesante care ilustrează cele mai populare reţele sociale pe state din 2009 pînă în iunie 2011. Din 134 ţări analizate, Facebook este la moment lider în 119 state. Practic, toată lumea este "albastră" (vezi harta iunie 2011); doar în Brazilia, CSI şi Asia de Est alte reţele sociale fiind lidere. După cum se aşteaptă Vincenzo Consenza, în curînd şi Brazilia şi Olanda se vor "preda" Facebook-ului.

În privinţa Europei (Uniunii Europene), aceasta practic toată aparţine facebook-ului. În Republica Moldova, însă, domină Odnoklasniki, în condiţiile în care în majoritatea spaţiului CSI (Rusia, Ucraina, Belarus) lider este vkontakte.ru. În privinţa noastră, aş putea spune că harta asta vine să aducă parcă încă un argument că cît de mult nu am zice că vrem în UE, şi cît de mult europeni nu ne-am considera, noi tot mai degrabă am fi nişte sovietici şi euroasiatici, mai ataşaţi după cultură, comportament şi interese la spaţiul post-sovietic decît la cel european. Păcat.


Top 3 reţele sociale în unele ţări:


sursa imagini

3 comentarii:

 1. Greetings from Finland. This, through a blog is a great get to know other countries and their people, nature and culture. Come take a look Teuvo images and blog to tell all your friends that your country flag will stand up to my collection of flag higher. Sincerely, Teuvo Vehkalahti Finland.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-i greu să văd legătura dintre dominaţia facebookului şi valorile europene. Mai degrabă Odnoklassniki a avut un interes de a se extinde pe piaţa noastră manifestat mai devreme decît a devenit facebook popular.

  La fel cum Hi5 s-a extins în România primul, iar apoi a cedat facebookului. S-ar putea scenariul să se repete şi la noi, dar te asigur că de la asta nu vom deveni mai aproape de "valorile europene".

  RăspundețiȘtergere
 3. Ion Grosu:

  Sunt perfect de-acord cu tine. De asta am şi scris "parcă încă un argument", pentru că nu îl consider în sine unul (valid/puternic). Chiar şi dacă facem o legătură dintre facebook şi valorile europene prin intermediul valorilor euroatlantice, e greu de demonstrat că facebook-ul are legătură cu ultimile. Pur şi simplu uneori se poate de speculat cu asemenea argumente în faţa unor oameni. Nu însă cu cei care au inteligenţă :)

  RăspundețiȘtergere