marți, 20 septembrie 2011

Contra uniformelor şcolare

http://www.roportal.ro/
Din start de cînd am auzit de ideea introducerii uniformelor în şcoală am fost ferm împotrivă. Nu mi-am expus opinia pe blog deoarece nu găseam o alternativă, şi eu fiind împotriva desfrîului vestimentar din şcolile noastre. Însă astăzi am citit articolul guest post al lui Vlad Isac pe blogul lui Luchianiuc, unde am aflat de Dress Code, idee pe care o susţin.

De ce sunt ferm împotriva uniformelor şcolare? Pentru că ele mi se asociază imediat cu uniformizare, totalitarism şi cu egalitarism, "valori" pe care eu nu le apreciez deloc. Doi la mână, da, uniformele şcolare vor disciplina într-o anumită măsură elevii, şi vor face ca aceştia să se atîrne şi mai serios un pic faţă de şcoală, însă ele, opinia mea, vor conduce şi la micşorarea creativităţii elevilor. Pare absurd argumentul, însă uniformizarea şi înseamnă în esenţă lichidarea creativităţii, iar creativitatea şi înseamnă/produce diversitate.

Apropo, haosul/desfrîul vestimentar al elevilor de azi şi este o dovadă a creativităţii acestora combinată cu o libertate în exces (libertianism). Deoarece şcoala şi societatea noastră de azi nu le creează mai deloc posibilităţi elevilor prin care aceştia să îşi dezvolte creativitatea prin diferite ocupaţii, prin care şi să fie apreciaţi pentru ceea ce sunt şi ceea ce fac, o bună parte din copiii şi tinerii de azi cad pradă "valorilor" materiale şi altor pseudovalori, încercînd să se facă astfel apreciaţi în microsistemele din care fac parte. Dar cei care susţin ideea uniformelor nu au idee deloc de aceasta, ei văzînd doar consecinţele fenomenului, adică lucrurile de la suprafaţă, dar nu şi cauzele acestuia, din păcate.

Apropo, dacă voi aţi fi profesor şi aţi vedea o clasă cu toţi elevii în uniforme, v-ar plăcea? Mie deloc. Dar dacă aţi fi voi singuri elevi, v-ar plăcea să purtaţi uniforme? Eu pur şi simplu aş turba. Înţeleg că de vină e personalitatea mea, care iubeşte diversitatea şi respinge uniformizarea, da oricum, cineva a întrebat elevii, a făcut vreun sondaj să vadă şi aceştia ce părere au? Mă îndoiesc.

Şi apropo de argumentul lui Duca cu industria textilă: ăsta în genere e stupid. De parcă părinţilor şi elevilor (oamenilor simpli) le-ar păsa de aceasta. Şi iarăşi întrebare, cineva s-a gîndit şi la interesul părinţilor? Da, părinţii acelor copii care în fiecari zi arată moda la şcoală nu vor avea probleme în a cumpăra uniforma, dar ceilalţi? Le mai punem încă 500 de lei cheltuială pe cap, aşa-i?
Apropo de preşedintele AŞM, de argumentarea lui: el se mişcă de pe un picior pe altul, ceea ce demonstrează că e neliniştit şi singur nu e sigur dacă e corect ceea ce spune. Plus de mai multe ori a repetat că "el crede", deci e opinia lui, fiecare om avînd drept la opinie, asfel încercînd să scape de critici. Judecînd după limbajul nonverbal al acestuia, Duca singur nu este convins de justeţea deciziei lui. Iaca aşa.

Referitor la Dress Code, ideea acestuia desfăşurată o recomand să o citiţi pe blogul lui Luchianuc (la mine articolul iesă deja prea lung). Eu pun doar o poză:
http://photos.mccallie.org/
Toţi sunt îmbrăcaţi diferit, dar cu aceeaşi etichetă (cămaşă, cravată, pantaloni la dungă). Personal aş scoate cravata (că nu-mi place să o port :D), şi aş permite şi jeanşii. Dar în fine, astea sunt doar detalii mărunte. Dar cert e că toţi aceşti tineri arată mult mai bine şi e mai plăcut să te uiţi la poză decît dacă toţi ar fi fost îmbrăcaţi la fel. Şi totodată aş recomanda ca şi în universităţi să fie introdus un Dress Code, căci şi acolo avem modă a la gangsteri sau prostituate.

6 comentarii:

 1. despre duca s-a mai scris în anii precedenți,de acolo și m-am pornit.Are o idee mai mult decăt stranie,sensul ei se subînțelege din primele lui fraze.A găsit pe spatele cui să ”ridice” indicii economici...
  Aici (http://nomadosfera.blogspot.com/2011/09/proiect-uniformal.html) deja m-am pronunțar despre acest subiect,succese!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nomad:

  Ideea lui nu este stranie, dar nu este deloc bună sau potrivită. Însă argumentul său cu industria textilă chiar este straniu, mai mult chiar, e stupid.

  Ţi-am citit articolul ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Victor,nu e stranie - e mai mult decăt stranie și vine de la un ...academician în chimie.Poate ne mai învață în ce culoare să vopsim caii pe pereți...

  RăspundețiȘtergere
 4. De fapt sunt şi nişte "PRO" chiar care-mi place.
  Citez: "...Apropo, eu sunt pentru uniformă şcolară. Dar argumentul meu este unul banal şi niciodată folosit în MD. Pentru că e frumos. Pentru că e mai economicos. Pentru că e mai uşor să-i depistezi pe cei care se duc la o ţigară, în spatele şcolii." din blogul Natei Albot http://nataalbot.md/

  RăspundețiȘtergere
 5. adresa articolului este http://nataalbot.md/2011/09/16/cand-ne-revoltam/

  RăspundețiȘtergere
 6. Artur:

  Crede-mă că diferenţa dintre Dress Code şi uniformă e foarte mică. Şi îmbrăcat la dress code e frumos, chiar mai frumos decît îmbrăcaţi toţi la fel, în acelaşi costum, cămaşă, etc. de aceeaşi culoare.

  RăspundețiȘtergere