miercuri, 21 septembrie 2011

Despre Stadionul Naţional

http://www.bloombiz.ro/
În ultimul timp au reapărut discuţiile despre construirea unui stadion naţional în Chişinău. Or, eu doresc să spun cîteva lucruri.

Cei de la Zimbru Chişinău au construit 5 ani în urmă un stadion de fotbal de 10.500 locuri cu doar 10 milioane de dolari. Ploieşti, un oraş în România de 232 mii de locuitori, şi-a construit recent un stadion modern de 14.350 locuri cu doar 17 milioane de euro. Cei de la Cluj (oraş de 318 mii locuitori) urmează a da în exploatare în luna octombrie un nou stadion modern de 30 mii de locuri, ce a costat doar 35 milioane de euro.

Chişinău, capitala Republicii Moldova, este un oraş de aproximativ 600 mii locuitori. La o aşa populaţie, în mod normal, un stadion (naţional) ar trebui să aibă aproximativ 30.000 locuri. Ţinînd cont că moldovenii nu prea sunt interesaţi de fotbal, şi un stadion de doar 20-25 mii de locuri ar fi mai mult decît perfect. Principalul este ca viitorul stadion naţional să fie obligatoriu mai mare decît cel al lui FC Sheriff, pentru că este pur şi simplu umilitor ca Tiraspolul, capitala unui pseudostat pe care noi nu îl recunoaştem, să aibă un stadion de fotbal mai mare şi mai modern decît toate cele pe care le avem noi în partea dreaptă a Nistrului.

Pentru un stadion de 20-25 mii locuri, logic, ar fi de-ajuns 20-30 milioane de euro. Nu este o sumă atît de mare, opinia mea. FMF, împreună cu Primăria Chişinăului, cu MTS şi în genere statul nostru, ar putea găsi/scoate aceşti bani chiar şi fără de investitori privaţi, dacă într-adevăr ar dori să construiască un stadion naţional în Chişinău. Totodată, dacă ne legăm de persoane private, Filat, Plahotniuc, Ilan Shor liber pot scoate banii ăştia din buzunarul lor, dacă ar dori să investească (că unii din ei au furat mai mult pînă acum decît suma asta). Se pot găsi şi investitori de peste hotare, dacă se face totul cu cap.

Ideea pe care am vrut să o sugerez este că nu banii mi se par principala problemă, ci dorinţa şi managementul (felul în care autorităţile vor organiza concursul, construcţia stadionului, etc). Pentru că, la un stat de 4 milioane de locuitori (pe care politicienii noştri neagă cu vehemenţă că ar fi falimentar), este ruşinos să nu avem încă un stadion naţional, în contextul în care pînă şi Transnistria, căreia nu-i recunoaştem independenţa, ne dă cu tifla cu stadionul lor (dacă pînă şi transnistrienii au un stadion mai mare şi mai modern, rîzînd de noi, apoi ăsta este încă un argument la cît de falimentar este statul nostru, zic eu, cu părere de rău).

2 comentarii:

  1. E o investiție care se răscumpără în 350 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ion Grosu:

    Fii serios, de unde aşa o concluzie/informaţie?

    Bine, dacă e să privesc altfel cele spuse de tine, da, ai dreptate, căci ţinînd cont de interesul moldovenilor faţă de fotbal, investitorii îşi vor scoate cu greu şi tîrziu banii. Anume de asta cei de la MTS oferă în schimb teritoriul vechiului stadion republican, plus investitorilor li s-ar putea oferi alte facilităţi şi oportunităţi de a-şi răscumpăra mai rapid banii.

    RăspundețiȘtergere