joi, 22 septembrie 2011

Evaluez.eu - dă note profesorilor tăi

Recent, vreo 3 săptămâni în urmă, s-a lansat un proiect, Evaluez.eu, destinat evaluării profesorilor din universităţile din Republica Moldova. Mi se pare o idee mai mult decît bună, eu însumi avînd ideea încă din vară de a scrie un articol despre foştii mei profesori de la FRIŞPA, în care i-aş analiza şi evalua pe fiecare în detaliu pentru a spune care merită a fi profesor mai departe şi care ar trebui daţi afară.

Necesitatea evaluării profesorilor ţine de faptul că calitatea învăţămîntului depinde foarte mult (poate chiar cel mai mult) de dînşii, iar studenţii sunt singurii care le pot spune cel mai obiectiv cit de bine profesează aceştia, ţinînd cont că studenţii simt direct pe pielea lor calitatea predării lecţiilor de profesori. Astfel că, cum subliniază Victor Burunsus, fost student şi profesor, profesorii se pot perfecţiona şi profesa mai bine dacă află ce cred studenţii despre prestaţia dânsuia. Şi totodată şi universitatea (conducătorii universităţii) poate afla care profesori sunt răi/slabi sau buni, corupţi sau incoruptibili, pentru a şti care profesori necesită a fi daţi afară şi care păstraţi şi încurajaţi/stimulaţi.

Legat de proiectul Evaluez.eu, aş vrea să mă reţin un pic la criteriile în baza cărora se face evaluarea. Unele dintre ele sunt cam neclare, aş zice. De exemplu, criteriile Interes sau Utilitate: unii profesori pot să fie buni, dar disciplina care le-a căzut să o predea studenţilor poate să fie şi plictisitoare (lipsită de interes pentru studenţi), dar şi inutilă pentru viitorul sau specialitatea acestora. Astfel că aici profesorul nu ar avea nici o vină. Sau s-au referit la faptul că unii profesori, chiar dacă disciplinile predate sunt aiurea, ştiu cum să şi le facă interesante şi utile studenţilor lor? Atunci, da, e altă chestie. Celelalte 2 criterii: claritate şi incoruptibilitate, îmi sunt parcă destul de clare.

Aş menţiona că nu ar fi stricat să mai fi fost adăugate cîteva criterii. De exemplu, unul legat de obiectivitatea profesorilor în punerea notelor: nu rareori noi studenţii nimerim în situaţii în care notele nu sunt puse obiectiv. Unii profesori au ai lor "liubimciki", sau te pot taxa datorită opţiunilor tale politice, sau etc, etc - deseori profesorii pun note nedrepte, care puţin ce au legătură cu cunoştinţele pe care le deţine studentul. 

Şi totodată, un alt detaliu/posibil criteriu, sunt profesori care în funcţia lor sunt destui de buni, ştiu să predea bine pentru studenţi, însă ca oameni sunt pur şi simplu nişte mizerii umane; şi viceversa, profesori care nu prea te mulţumesc cum îşi îndeplinesc funcţia, fiind plictisitori, sau slabi de caracter, însă ca oameni sunt nişte fiinţe pe-adevărat extraordinare. Iar deseori calitatea umană contează mai mult decît cît de bine acesta îşi exercită funcţia.

În fine, ce-aş putea spune? Lansarea proiectului Evaluez.eu este mai mult decît salutabilă. Însăşi universităţile ar trebui să facă anchete/sondaje cu studenţii la sfîrşitul fiecărui semestru pentru a afla cît de bine şi-au exercitat funcţia profesorii. Dar dacă nu le dă deloc în minte... sectorul privat a luat-o înainte. Tot aşa cum profesorii apreciază şi pun note pozitive sau negative studenţilor, tot aşa şi studenţii au dreptul şi ar trebui să o facă, pentru a le indica profesorilor cît de bine (sau de rău) îşi fac treaba. Mai ales acum, cînd majoritatea studenţilor plătesc bani pentru studiile lor, calitatea joasă a predării disciplinilor de profesori însemnînd şi pierderea banilor de către aceştia.

3 comentarii:

  1. da, și eu sunt de părere că ar trebui să se mai adauge careva criterii, astea sunt prea generale, și nu reflectă veridicitatea și obiectivitatea totală.

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine ca a aparut asa blog, dar nu chiar fiecare as spune, ca ar trebui sa aiba dreptul sa faca o apreciere, caci prosti la noi in tara sunt inca pe 100 ani inainte

    RăspundețiȘtergere