vineri, 2 septembrie 2011

Rep. Moldova: Facebook vs Odnoklasniki

http://ninachiperi.wordpress.com
Nu, nu am de gînd să scriu aici despre "calitatea" utilizatorilor de facebook vs celor de odnoklasniki. Mă interesează doar aspectul cantitativ, adică statisticile şi cifrele.

Reţeaua de socializare facebook are în jurul la 200.000 utilizatori din Republica Moldova. În privinţa la odnoklasniki, dacă s-a păstrat raportul de anul trecut, în care 2 din 3 utilizatori de internet din ţara noastră aveau cont pe această reţea, atunci în RM există la moment aproximativ 900.000 - 1 milion de utilizatori odnoklasniki. Astfel că odnoklasniki depăşeşte net, de 4-5 ori pe cei de la facebook, fiind reţeaua socială numărul 1 din Republica Moldova.

Pe de altă parte, surprinde faptul că în topul Alexa facebook a depăşit odnoklasniki, fiind pe locul 4 în topul celor mai vizitate site-uri la noi în ţară, odnoklasniki fiind pe 5. Şi Google Trends arată că la numărul de vizitatori unici pe zi cei de la facebook au depăşit reţeaua odnoklasniki încă din aprilie anul trecut (vezi graficul). Cum de e posibil aceasta?

Facebook - albastru, Odnoklasniki - orange, Vkontakte - roşu
Singura explicaţie pe care o găsesc ţine de numărul abonaţilor unici la internet (455 mii). În RM există 1,5 mln. de utilizatori internet, iar ţinînd cont că odnoklasniki este cea mai populară reţea socială de la noi din ţară, şi în grupele de vîrsta a II şi a III, mulţi şi-au creat conturi în această reţea, pentru a-şi căuta foştii colegi, cunoştinţe, sau pur şi simplu că toată lumea are cont acolo, dar nu pentru a sta zilnic pe această reţea.

De asemenea, cunosc cazuri în care mulţi copii au creat conturi pe odnoklasniki şi părinţilor lor, deşi aceştia din urmă rareori intră pe acest site. Altfel spus, majoritatea celora care au cont pe odnoklasniki, mai precis peste 80% din ei, nu au posibilitatea, şi mulţi dintre ei, nici dorinţa/interesul, de a intra zilnic pe site-ul odnoklasniki (avem 1 mln. de moldoveni cu conturi în odnoklasniki la doar 455.000 abonaţi unici la internet).

În privinţa utilizatorilor de facebook, aceştia, majoritatea, fiind persoane cu venituri mai ridicate, fac parte din grupa celora care sunt abonaţi permanent la internet, avînd posibilitatea (şi dorinţa) de a accesa zilnic site-ul facebook. În rezultat, deşi pe odnoklasniki sunt înregistraţi mai mulţi moldoveni decît pe facebook, zilnic reţeaua de socializare facebook este accesată mai des şi de către mai mulţi utilizatori internet decît site-ul odnoklasniki.

3 comentarii:

  1. fiecare cum s-ar spune cu gusturile lui, am avut si eu un cont pe facebok dar din pacate am uitat parola :(.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daninho Dj:

    Din cîte ştiu eu, vkontakte e pe locul 3 la noi în ţară. Deci nu e slab, aş zice eu.

    RăspundețiȘtergere