marți, 13 septembrie 2011

Suntem moldoveni, deci români!

Văzut că pe facebook, şi în lumea reală, se petrece o campanie, cu sloganul "Suntem moldoveni, deci români". Or, mie mi se pare chestia asta un pas foarte mare şi important pe care l-au făcut adepţii românismului din Republica Moldova. Îmi amintesc şi acuma cum ani în urmă basarabenii ce se identificau ca fiind români se certau violent cu cei care se identificau doar de moldoveni, primii afirmînd că suntem doar români, iar ceilalţi, majoritatea, că am fi doar moldoveni, şi deloc români. 

Astfel s-a creat o antinomie dintre cele 2 noţiuni/curente, în contextul în care ambele grupuri aveau dreptate: suntem şi moldoveni, dar şi români. Iar din toată această dezbinare a românilor basarabeni (român vs moldovean), cine credeţi că cîştigau? Evident că ruşii şi minorităţile etnice, şi duşmanii poporului nostru, care ne-au şi tras mereu înapoi, spre Rusia. Sau aţi uitat de povestea lui Burebista cu nuielile (împreună, nu pot fi frînte, cîte una, sunt rupte în două cu uşurinţă)?

Acum, celor care se identifică ca fiind doar de moldoveni, nu li se reneagă convingerea, ci pur şi simplu, li se mai adaugă o nouă identitate, cea de român. În caz că cineva va refuza în continuare să accepte că e român, lui ar trebui să i se fure şi dreptul de a fi moldovean: dacă te identifici ca fiind moldovean, atunci eşti obligatoriu şi român, dacă nu eşti şi refuzi să accepţi că eşti român, atunci tu n-ai cum nici să fii moldovean. Deci ori eşti moldovean şi român, ori eşti de altă naţionalitate: rus, ucrainean; sau apatrid. Astfel că poporul simplu ar putea mult mai uşor asimila şi accepta identitatea de român, păstrîndu-şi-o şi pe cea de moldovean. Iar duşmanii noştru nu ar mai putea utiliza falsa antinomie român vs moldovean.


Fotografiile de pe facebook.

3 comentarii:

  1. JOS Romania JOS!!! romani deci Moldoveni dar nu invers !!! FASCISTILOR!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. DA JOs !!! SUS RUSSIA SUS !!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Urmasii lui Antonescu, tradatori imputiti ce sunteti, lasatine impace cu prostiile voastre noi suntem MOLDOVENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere