duminică, 2 octombrie 2011

Trei tipuri de critici pe care le primesc bloggerii

http://blogatu.ro/
Personal clasific toate criticile pe care le primesc bloggerii în trei categorii:
1) cele care atacă conţinutul articolului, adică ideile expuse;
2) cele care atacă forma articolului (felul în care a fost scris);
3) cele care atacă autorul.

I tip de critică este caracteristic oamenilor cu un nivel înalt de inteligenţă. Aceştia, dacă ceva nu le place, atacă ideile expuse în articol, dar nu autorul în sine. În acest tip de critică, comentatorii ori îţi demontează articolul (îţi deconstruiesc ideile şi argumentele), ori îţi expun un alt punct de vedere. În rezultat, are loc un schimb de idei, în care ambele părţi (bloggerul şi comentatorul) cîştigă/progresează. Personal cînd primesc asemenea critici, încerc să înţeleg punctul de vedere al comentatorului, şi să caut un compromis, sau, dacă sunt cert convins de cele scrise de mine, îi deconstruiesc ideile sale şi aduc noi argumente în sprijinul ideilor mele, încercînd să îl conving.

Al 2 tip de critică sunt cele care se leagă de felul în care ai scris articolul: de scăpări de litere, de greşelile gramaticale, de cuvintele folosite, de anumite fraze incorect scrise. Cele mai frecvente sunt cele legate de greşelile gramaticale: nu rareori comentatorii, pe baza acestora, ajung să atace autorul, coborînd la nivelul al treilea de critică. Tot aici se încadrează şi critica îndreptată împotriva întregului articol, că nu ar fi trebuit scris pentru că e greşit sau că ai avea motive sau simpatii/ antipatii ascunse. Personal consider utile acest comentarii, pentru că ajută să te corectezi (greşelile din articol) şi să-ţi dai seama cam care e calitatea articolelor tale. Utile atîta timp cît nu atacă autorul.

Al treilea tip de critică sunt cele în care autorul, bloggerul, este direct atacat şi insultat. Comentatorului puţin îi pasă de ideile expuse de tine sau de viziunea şi opinia ta, el deodată te face prost, tîmpit, rău, te insultă sau te atacă. Tot aici se încadrează şi criticile în care comentatorii descoperă vreo greşeală gramaticală, sau de alt tip, şi te face agramat, prost, necunoscător de limba română, etc. Acest tip de critici le sunt caracteristice proştilor. Personal, cînd primesc asemenea "critici", din start consider interlocutorul un prost, astfel că ori îl ignor (nu-i răspund), ori îl ridiculizez şi îl iau peste picior, ori îl trimit direct într-un loc (nu are sens să te cobori şi să te cerţi cu el, pentru că la nivelul lui el este maestru).

Pe de altă parte, personal ajung să înţeleg de ce unii oameni atacă deodată autorul. Sunt unii bloggeri, care scriu de obicei articole proaste, încît însumi mie mi s-a format în minte concepţia că sunt nişte proşti, astfel încît îmi vine uneori să le scriu direct în comentariu (la un articol extrem de prost al lor) cît sunt de proşti. Dar reuşesc să mă abţin şi să mă controlez, pentru că dacă nu aş face-o, aş fi şi eu un prost ca şi dînsul. Totodată, sunt unii bloggeri care atacă/insultă direct alţi oameni prin postările lor, şi primesc la rîndul lor fix asemenea critici (insulte). Culegi ceea ce semeni, vorba ceea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu