sâmbătă, 19 noiembrie 2011

BOP - să-ţi bagi piciorul

http://unimedia.md/
Ori de cîte ori analizez minuţios Barometrul de Opinie Publică, mă uimesc şi mă conving pentru a nu ştiu cîta oară cît de proşti sunt moldovenii. De fapt, prima impresie e că trăiesc într-un stat de idioţi, dar apoi, după ce îmi reamintesc de toată experienţa celor mai mult de 20 de ani trăiţi în Republica Moldova, în care am avut contact mai mult cu prostia decît cu inteligenţa, îmi dau seama că anume prostia e explicaţia acestor rezultate şi fenomene.

Relaţii externe:
Dacă săptămîna viitoare s-ar organiza un referendum, 47% din populaţie ar vota pentru aderarea RM la UE (faţă de 60-70% cît era de obicei), 25% ar vota contra, iar 18% sunt indecişi. Nu e vina doar a AIE, care cică ar fi discreditat integrarea europeană, ci şi a contextului internaţional, adică problemele prin care trece acum Europa Unita, care face aderarea la UE mai puţin atrăgătoare pentru moldoveni.

Între aderarea RM la UE sau la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Ucraina, 33.8% ar alege UE şi 45.6% a doua. Wtf?

60.5% din respondenţi consideră că Rusia ar trebui să fie principalul partener strategic al RM, 23.2% - UE, şi doar 4% România!

61.9% din moldoveni consideră că neutralitatea e cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii ţării noastre, iar 14.2% - aderarea la NATO. Dacă s-ar face însă un referendum pe tema asta, numai 42.3% ar vota împotrivă, iar 20.4% ar vota pentru aderarea RM la NATO. De asemenea 21.1% sunt indecişi. Interesantă chestia asta, cum oamenii au o opinie, dar cînd sunt puşi în faţa unei alegeri, parcă mai degrabă ar vota pro, decît contra.

Dacă ar avea posibilitatea de ales, 27.3% din populaţie ar dori să trăiască în RM fără unirea cu altă ţară/comunitate, 26.5% ar dori să trăiască în UE, 23.3% cu grupul Rusia-Belarus-Ucraina-Kazahstan, 11.5% în URSS şi 3.6% în CSI. Mă întreb, da realizatorii sondajului, au uitat de România, sau special nu au inclus-o?

Politica internă
60.4% din respondenţi cred că ar fi mai bine ca RM să fie guvernată de un singur partid, iar 35.2% cred că sistemul sovietic ar fi cel mai bun pentru RM! De asemenea, 19.4% le place sistemul actual din Federaţia Rusă (dictatura lui Putin), 13.1% apreciază actualul sistem, şi 31% sunt pentru democraţia după modelul ţărilor occidentale.

La evoluţia încrederii în personalităţile politice, Vlad Filat are în ultimii 2 ani o popularitate stabilă în medie de 43%, Mihai Ghimpu, odată cu pierderea funcţiei de preşedinte al Parlamentului, a pierdut 7%, Dorin Chirtoacă are o popularitate stabilă în medie de 30-33%, Lupu se prăbuşeşte frumos jos, de la 51% în noiembrie 2009 la 26% în prezent, iar Voronin şi-a stopat căderea din mai anul curent, crescînd cu 3 puncte procentuale (36%).

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pentru PCRM ar vota 33%, PLDM - 18.1%, PL - 11.9% şi PD - 7.8%. În procente raportate la subeşantionul decişilor: PCRM - 44.9%, PLDM - 24.6%, PL - 16.2% şi PD - 10.6%.
În comparaţie cu rezultatele BOP-urilor precedente, se observă clar că nr. alegătorilor comunişti este în creştere din noiembrie anul trecut (cu peste 7%), cel al PL-ului, se poate spune că e constant, PLDM suferă o mică descreştere, iar PD-ul cade binişor jos.

Mai sunt detalii care ar putea fi interesant de menţionat, însă mă opresc aici, doar una subliniindu-o. 83.5%  (65% în mai) cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită la noi în ţară, dar tot 83% (mai anul curent) sunt mândri de calitatea de cetăţeni ai RM! Şi numai 3% deloc mândri! Chestia asta mă face să rîd şi să cred că moldovenii ar fi bolnavi psihici (idioţi). Ceva de genul la disonanţa cognitivă, numai că moldovenii ar avea una psihică: pe de o parte moldovenii sunt nemulţumiţi şi urăsc sărăcia, politicienii, partidele politice, sistemul politic din ţară, economia, direcţia în care merg lucrurile, pe de altă parte ei sunt mîndri de ţara lor! Dacă nu aş şti cît de ipocriţi îmi sunt concetăţenii (nu doar în relaţiile cu semenii lor, ci şi cu sine însuşi, avem frumoasa deprindere de a ne autoamăgi), şi aş fi un străin, chiar că aş crede că poporul ăsta e smintit de-a binelea.

Concluzii
Am 2 variante: ori rezultatele special au fost croite în aşa mod, căci chiar par suspicioase (nu e exclus să existe o doză mare de manipulare în acest sondaj, prin prefabricarea unor tendinţe, fenomene), ori ele sunt perfect reprezentative pentru Republica Moldova. Să zicem că e a doua variantă.

Pe planul politicii externe situaţia e de plîns: lumea este clar mai tare orientată către Rusia şi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Ucraina, decît către UE şi România. Adică Rusia, care este principalul nostru duşman al RM, şi al românilor basarabeni, este şi dorit ca partener strategic principal de către populaţie. Dacă dorinţa unui sfert din populaţie, care sunt alolingvii, îmi este subînţeleasă şi-mi pare naturală, îmi este greu să înţeleg cum celelalte 3 sferturi (românii moldoveni) "iubesc" Rusia. Să fie sindromul Stockholm explicaţia, sau lipsa de cunoştinţe şi de inteligenţă a maselor, sau manipularea maselor de către canalele TV ruseşti, ce domină piaţa audiovizualului la noi, e greu pentru mine să înţeleg 100% acest fenomen.

În privinţa politicii interne, este clar, la noi democraţia nici nu s-a născut, că şi a murit. Dictatura lui Putin, sistemul sovietic, ne este mai aproape de suflet decît democraţia. Ţin minte că în I an la relaţii internaţionale mi-a apărut aşa o teorie: majoritatea statelor occidentale şi-au creat democraţia timp de 2 secole, în care au tot extins dreptul de vot la tot mai multă populaţie (de la mai puţini, în baza censului de avere, pînă la toţi). La noi, însă, care nu am avut o experienţă a democraţiei deloc (decît poate în timpul României interbelice, o democraţie incompletă), cum s-a prăbuşit URSS, am şi dat dreptul la vot tuturor oamenilor. Astfel am obţinut ohlocraţia, adică domnia mulţimii, a turmei - o degenerare a democraţiei. Se pare că la noi, în RM, democraţia nu a avut din start nici o şansă. Din păcate.

Singurul lucru bun care îl arată sondajul ăsta este decăderea PD-ului şi a lui Lupu - niciodată nu mi-a plăcut de partidul ăsta. Din păcate, însă, PCRM-ul este cel care absoarbe voturile celor nemulţumiţi de PD. Numai am scăpat de Diavol, că în 3 ani, se pare, aceştia iar se vor reîntoarce la guvernare. Şi atunci, putem să ne luăm adio precis de la viitorul Republicii Moldova.

Oleacă de umor la urmă: 42.5% din moldoveni nu se pot duce nici la toaletă, atît de grav le este afectată viaţa că nu este ales preşedintele RM. Iar 56% cred că şcolile nu ar trebui închise chiar dacă au puţini elevi - statul la noi e tare bogat, plus că şi să le plătească salarii de mii de euro le e dator, probabil. Iar banii, cel mai probabil, de la Dumnezeu îi vom lua, care bineînţeles că ni-i va da, pentru că avem încredere maximă în Biserică. Iar datoriile, la sigur, moldovenii le vor întoarce cînd vor ajunge în iad. Căci acolo vor ajunge precis, la cum îşi trăiesc viaţa.

P.S. Apropo, curios lucru, înainte de apariţia BOP-ului, sau mai precis, înainte de a citi articolul lui Ion Grosu, doream să scriu un articol în care să spun că apreciez faptul că Ghimpu a refuzat să o voteze pe Zinaida Greceanîi, că vreau alegeri anticipate şi că în aceşti 2-3 ani nu m-am dezamăgit deloc de partidele din AIE, ci de popor. Or, revenind la ultimile 2 idei, nu m-am dezamăgit deloc în AIE, deoarece de la bun început am ştiut că PD e un partid de bandiţi (banditul de Diacov e singurul politician pe care mi-l amintesc foarte bine din anii 90), că PLDM e un partid al unui contrabandist şi carierist, iar cei din PL sunt nişte naivi şi idealişti care nu prea ştiu cum să administreze eficient o ţară sau să manipuleze masele. Am susţinut, şi susţin şi acum AIE-ul pentru că sunt de departe răul cel mai mic în comparaţie cu PCRM.

În schimb, în aceşti 2-3 ani de perioadă necomunistă, am ajuns să mă dezamăgesc crunt de poporul în sînul căruia eu trăiesc. Iar BOP-ul parcă a venit şi mai mult să-mi adîncească această dezamăgire. Or nu întîmplător în iunie anul curent am scris un articol că nu merită să-ţi pese de politică (realizarea binelui comun): poporul îşi merită pe deplin conducătorii, iar noi, moldovenii, ne merităm pe deplin statul ăsta în care trăim. Poate ţara asta, care este frumoasă (mă refer la natură), nu ne merită pe noi, locuitorii ei, care nu ştim decît să o murdărim şi să o distrugem, dar noi, moldovenii, ne merităm pe deplin statul ăsta falimentar, şi sărăcia în care trăim. Iar cei mai mari proşti sunt anume acei care îi preocupă binele comun şi binele ţării, în loc să-şi caute de viaţa lor, să caute să facă bani şi să fraierească alţi oameni.

Noapte bună, Republica Moldova!

2 comentarii:

 1. I have just written an article to be published on-line, in which I analyse the data of the BOP. The most shocking thing is not what you wrote about, but the part in which they ask about tollerance. "Would you like to have a Jew in your family?" and so on about other social groups. I could espect a lack of tolerance, but the answers are much worse that I could imagine.
  These questions are showing that in Moldova the European values don't have any place, but they also show that this is not because of Russian speakers, since they gave more tolerant answers if compared to Moldovans/Romanians.

  "Mă întreb, da realizatorii sondajului, au uitat de România, sau special nu au inclus-o?" I was thinking the same thing when I read that question: why excluding Romania?


  For my thesis I anayzed all BOPs of the past and I noticed that the real votes of PCRM are always more than the number which people declare, and the PL (or PPCD before) are always less. It means that if you go to elections, the PCRM will win and will have much more than 33%.

  RăspundețiȘtergere
 2. Simone:

  Te-aş sfătui să nu iei tare în serios rezultatele privind toleranţa. Faptul că oamenii nu acceptă alte persoane, în sinea lor, nu înseamnă că şi aceştia vor acţiona negativ sau violent cînd vor avea asemenea persoane în jurul lor. Prejudecăţile, stereotipurile sunt cele care au contribuit enorm la aşa rezultate, dar deseori, în multe privinţe, moldovenii sunt mai toleranţi decît ai crede.

  Şi da, ai mare dreptate cu observaţia de la sfîrşit. Acelaşi lucru l-a observat şi bloggerul Ion Grosu.

  RăspundețiȘtergere