marți, 29 noiembrie 2011

De ce Republica Moldova este aşa cum este (un stat falimentar)?

http://resboiu.wordpress.com/
Trăim în Republica Moldova. Un stat de 33.847 km2 şi 4 milioane de locuitori. Anul 2011 (căci chiar contează). 83% din populaţie cred că lucrurile în RM se mişcă într-o direcţie greşită. 75-80% sunt/se consideră săraci. Asta nişte statistici. Acum revărsare de detalii: corupţie, spălare de bani, economie neagră, mită, birocraţie excesivă, politicieni corupţi, compromişi şi carierişti, preţuri înalte, salarii mici, învăţămîntul la pământ, profesori corupţi, poliţişti criminali, preoţi păcătoşi (încă moale spus), medici ce-şi bagă piciorul zilnic în jurământul lui Hippocrates, copii (elevi, studenţi) proşti, părinţi plecaţi peste hotare, rusificare, incultură, grosolănie, murdărie, crime, violenţă, discriminare... lista poate fi continuată la nesfîrşit de către oricine, în dependenţă de ceea ce îl mai doare. Asta e Republica Moldova. De fapt, asta e viaţa (în orice regiune a globului pământesc), doar că, nu ştiu de ce, toate acestea sunt prea în exces la noi, sau prea multe rele adunate la noi, un loc. Şi lumea se plînge...

De ce Republica Moldova este un stat falimentar? Nu, nu am de gînd să demonstrez, sau să vă conving, că Republica Moldova este un stat falimentar, spre deliciul celor care urăsc acest stat, sau al unioniştilor (eu însumi sunt unionist) sau altor categorii de oameni care le-ar plăcea, poate, acest lucru. Eu doar consemnez un lucru, şi încer să identific cauzele acestui fenomen. Încerc să identific cauzele care au făcut, şi fac, ca Republica Moldova să fie un stat falimentar, şi viaţa, aici în RM, să fie aşa cum este.

Întrebarea aceasta mi-a dat-o, şi şi-a dat-o, un cunoscut de vreo 25-26 ani, ce lucrează vînzător şi reparator de telefoane mobile, acum vreo 9-10 luni în urmă, la un antrenament de arte marţiale, ving tsun. Omul mă şi se întreba de ce nu avem noi un stat ca Republica Chineză, şi de ce viaţa la noi în RM este atît de mizerabilă precum este. Dînsul încă mai speră la o viaţă mai bună. Paradoxul era că eu mă miram cît de naiv dînsul este, că compară RM cu China, dar că, eu personal, nu mai am speranţă. Probabil din cauza că aveam deja răspunsul în minte, dar pur şi simplu nu îl conştietizasem.

Cert e că încă de-atunci mi sau născut ideile de articole, sau mai bine zis, însăşi articolele întregi, care ar fi explicat de ce Republica Moldova este aşa cum o ştim noi. Nu le-am publicat până acum şi pentru că am puţin cititori (speram că va veni vremea odată cînd voi avea mai mulţi cititori pe blog), şi pentru că sunt extrem de dure, unele idei putînd fi neacceptate de către societate/oameni, dar şi pentru că doream să scriu de jos în sus (de la subiecte legate de internet/blogosferă şi economie spre cele de societate şi politică), avînd chiar acum în mintea mea zeci de idei de articole.

Am hotărît să scriu acum de sus în jos şi pentru că m-am săturat să le menţin în mintea mea, dar şi pentru că m-am săturat să văd şi citesc cum oameni se plîng şi critică statul şi societatea în care trăiesc, fără de a fi în cunoştinţă de cauză. Oamenii se plîng şi critică fără măcar de a cunoaşte care sunt cauzele acestor fenomene. Iar blogosfera e plină de articole naive şi stupide de genul ăsta, în care cauza tuturor relelor ar fi doar Rusia, sau numai politicienii, sau prostia sau nu ştiu ce acolo. Nu vom rezolva niciodată problemele statului nostru, dacă asta aceşti oameni îşi doresc, cu o asemenea gîndire superficială.

Cei care au accesat acest articol încercînd să afle de ce RM este un stat falimentar, probabil vor rămâne dezamăgiţi, pentru că nu am scris despre asta. Deoarece pentru scrierea la un asemenea subiect se necesită mai multe articole, idei şi abordări. Personal cred că pentru identificarea şi explicarea tuturor cauzelor care fac ca RM să fie un stat falimentar se necesită cunoştinţe, abordări şi analize din mai multe ştiinţe: relaţii internaţionale, politologie, sociologie, istorie, economie, antropologie, psihologie, etc. Nu sunt expert nici pe-aproape în toate aceste domenii, deci nu pretind la o explicaţie comprehensivă, dar îmi voi expune viziunea (cît de incompletă n-ar fi)  care cuprinde elemente din toate aceste ştiinţe.

În principiu vor fi 4 articole, în baza la 4 nivele de analiză. Dar pe lîngă aceste articole, voi mai scrie şi altele, care să întărească, sau să completeze unele idei din aceste articole. Cine va dori, le va citi şi va cunoaşte felul în care gîndeşte, în principiu, mintea mea. S-ar putea să nu vă placă, dar în fine, nu-mi pasă. Principalul e ca să vă pună pe gîndit la care sunt cauzele ce fac RM un stat falimentar. Pentru că doar cunoscînd adevăratele cauze, şi toate, vom putea să găsim soluţiile cele mai bune pentru eradicarea acestora şi construirea unui stat de succes pentru cetăţenii Republicii Moldova. Dacă într-adevăr, asta şi dorim (ca populaţia RM să trăiască bine).

4 comentarii:

 1. Lipsa unei etici morale in viata de zi cu zi. Moralitatea constituie axa principala in evolutia oricarui stat, in rest sunt deja ramurile ca pornesc de la aceasta axa.

  Cit priveste cazul Chinei, e explicat subiectiv, fiindca daca analizezi general, atunci prin imaginea ce s-a creat in lume despre China, poti sa spui lucruri pozitive. Insa sub o analiza aprofundata, de fapt constientizezi ca nu o ducem asa rau, iar China e o tara chiar de rahat.

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonim:

  Îmi place răspunsul tău. E asemănător cu o cauză-idee care mi-a venit în minte după citirea unei cărţi a unui antropolog francez. Faza era că mai înainte aveam creştinismul, apoi au venit sovieticii, şi comunismul a luat locul creştinismului, pentru ca, după prăbuşirea URSS, să se prăbuşească şi ideologia comunismului.

  Astfel, poporul nostru a rămas fără de o ideologie, fără de un ideal, un sistem de norme şi valori, care să ne călăuzească, sau în baza căruia noi să ştim cum să acţionăm. Ceva de genul lipsa unei etici morale, lipsa unui sistem de valori comun întregii populaţiei RM.

  De aici şi debandada din societatea noastră. adică haosul, anarhia şi dezordinea, precum şi involuţia societăţii, care an de an mai tare degradează şi devine mai depravată.

  RăspundețiȘtergere