miercuri, 30 noiembrie 2011

De ce Republica Moldova este un stat falimentar? Analiză la nivel internaţional

http://www.milestii-mici.md
Sau reformulînd altfel, pentru ca să nu-i supăr pe unii, de ce RM nu este un stat de succes? Primul nivel de analiză este cel interstatal, care explică care este locul, rolul şi puterea RM în sistemul internaţional. Mulţi pot să spună că nivelul ăsta nu este tare important, dar în realitate el chiar foarte mult contează. Practic în fiecare zi vezi moldoveni care critică comportamentul RM (sau al politicienilor noştri) în faţa Rusiei, sau altor entităţi statale. Totodată, nivelul ăsta de analiză îţi poate arăta cît de bine un stat îşi poate promova, şi proteja, interesele naţionale în lume, şi cît de bine poate respinge influenţele negative din exterior.

Două săptămâni în urmă am scris un articol despre o formulă de măsurare a puterii statelor. Anume puterea este conceptul principal care poate explica cît de bine un stat se poate manifesta, şi se manifestă, pe scena internaţională, dar şi pe teritoriul său. Anume în baza acelei formule voi şi analiza puterea RM.
Puterea = (Masa Critică (Populaţia şi Teritoriu) + Putere Economică + Putere Militară) x (Planificare coerentă a strategiei naţionale + Voinţă)

Republica Moldova are o populaţie de aproximativ 4 milioane de oameni, ceea ce o situează undeva pe locul 125 între toate statele lumii. România are o populaţie de aproximativ 22 mln de locuitori (locul 53 în lume), Ucraina - 45 mln (locul 29), Rusia - 140 mln (locul 9), SUA - 313 mln (locul 3) şi China - 1.34 miliarde (locul 1). Altfel spus, România are o populaţie de 5.5 ori mai mare decît a RM, Ucraina - de 11 ori, Rusia - de 35 ori, SUA - 78 ori şi China - 335 ori. 

În privinţa teritoriului, RM are o suprafaţă de 33.847 km2, aflîndu-se pe locul 139 în lume. România are o suprafaţă de 238.391 km2 (locul 83), Ucraina - 603.700 km2 (locul 46), SUA - 9.629.000 km2 (locul 4) şi Rusia - 17.075.400 km2 (locul 1).Spre comparaţie cu statul nostru, România este de 7 ori mai mare, Ucraina - de 18 ori, SUA - de 284 ori, şi Rusia - de 504 ori.

Despre puterea economică am mai scris. RM are un PIB nominal de doar 5.8 miliarde de dolari (locul 139 în lume). România are un PIB de 28 ori mai mare decît al nostru (161 miliarde - locul 48), Ucraina de 24 ori (138 mlrd - locul 53), Rusia - de 255 ori (1.479 mlrd - locul 11) şi SUA - de 2.517 ori (14.600 mlrd - locul 1).  În privinţa PIB-ului pe cap de locuitor: RM - 1.630 dolari, Ucraina - 3.000, România - 7.500, Rusia - 10.400, SUA - 47.000. Nu e de-ajuns că la nivel de ţară suntem net inferiori vecinilor şi duşmanilor noştri, dar şi la PIB pe cap de locuitor le suntem inferiori.

Chiar şi la PIB-ul calculat după paritatea puterii de cumpărare, suntem net inferiori vecinilor noştri sau Rusiei şi SUA (vezi aici). În privinţa bugetelor statelor, cheltuieli, RM are un buget de doar 2.37 miliarde de dolari. România, în schimb, are un buget de 28 ori mai mare decît al nostru (66 miliarde), Ucraina - de 21 ori (50 mlrd), Rusia - de 140 ori (333 mlrd) şi SUA - de 1458 ori (3.456 mlrd). Altfel spus, toate aceste state au mult mai mulţi bani şi pentru problemele interne, dar şi pentru afacerile externe, ca influenţarea altor state. Şi ne mai mirăm cum de avem o mulţime de politicieni vînduţi Rusiei...

În privinţa puterii militare, fiecare îşi dă seama că RM nu este nici pe departe o putere. Statele Unite sunt prima putere militară a lumii, iar Rusia, a doua. Ucraina, conform site-ului globalfirepower.com, s-ar afla pe poziţia 20, avînd o armată mult superioară RM. Şi România are o armată mult mai mare şi mai superioară RM (90 mii militari activi). În privinţa RM, aceasta ar avea o armată de doar 6.500 oameni, dacă nu mă greşesc. O armată infimă, în comparaţie cu a vecinilor noştri - tuturor cred că le este clar că în cazul unui război (ipotetic) cu unul din vecinii noştri, RM ar fi ocupată în doar cîteva ore. Alt lucru foarte important de menţionat - RM are un buget militar egal cu doar 0.4% din PIB (locul 166 din lume din 172 ţări) - atunci de unde apar opiniile unor imbecili (nu numai politicieni) că armata RM ar trebui toată lichidată, pentru minimizarea cheltuielilor statului?

Armata RM este importantă, opinia mea, pentru protejarea populaţiei statului în cazul apariţiei unui nou război cu Transnistria. RMN are o armată pe timp de pace între 5 mii şi 12 mii de militari (nu am găsit datele precise). Hai atunci şi om lichida armata naţională, ca Transnistria apoi să ne ocupe în doar cîteva ore, fără de măcar a trage un glonte. Nimeni nu cere să avem o armată naţională competitivă la nivelul României sau Ucrainei, căci este o nebunie; însă să avem o armată naţională cît de cît comparabilă  (cel mai bine, mai mare, evident) cu cea a Transnistriei este o necesitate, şi o obligaţie a statului nostru!

Ultimii parametri, planificarea coerentă a strategiei naţionale şi voinţa, sunt şi cei mai importanţi, pentru că toţi ceilalţi parametri se înmulţesc la aceştia, ultimii 2 parametri fiind cei care pot mări (sau minimaliza) de mai multe ori puterea cuantificabilă a statului. Nu rareori buturuga mică răstoarnă carul mare: altfel spus, chiar dacă poporul e mic, dacă e unit, poate înfrînge o putere mai mare; şi 2, o armată mai mică, avînd un conducător excelent (planificare corectă a strategiei de luptă), înfrînge o armată mult mai mare. Exemplu mai apropiat nouă: cazul statelor româneşti în perioada medievală.

Voinţa naţională a RM. Pentru a o identifica cam cu cît este ea egală, vă dau 2 întrebări. Cum credeţi, în cazul unui război, cîţi moldoveni şi-ar sacrifica viaţa pentru statul nostru? Şi doi, în cazul în care reizbucneşte războiul cu Transnistria, cîţi moldoveni se vor oferi voluntari să lupte? Spus pe şleau, voinţa naţională în RM este practic egală cu zero. Da, se vor găsi poate acuşi oameni, foarte patrioţi, care vor zice că vor lupta, dar nu cred că numărul "eroilor" va fi mai mare de 5-10% din populaţia RM. Deci, o voinţă naţională egală cu 0.05 - 0.1? Şi a doua idee, voinţa naţională depinde de unitatea naţională. Avem noi în RM unitate naţională? Nu! Noi nici măcar naţiune nu avem.

Planificarea coerentă a strategiei naţionale depinde de conducătorii, de elita politică a statului. Dacă avem o strategie naţională a dezvoltării statului, şi politici coerente, nu vă mai întreb: în fiecare zi criticaţi şi blestemaţi conducerea pe care o avem. Deci, nici o strategie normală de dezvoltare a statului nu am avut şi nu avem: ba vrem cu ruşii, ba cu românii, ba UE, ba CSI sau Uniunea Euroasiatică. Haos, domnule, haos, şi nici un fel de coerenţă...

Bun. Acum dacă aţi citit totul pînă aici, încercaţi să vă creaţi o privire de ansamblu (big picture) asupra la care este puterea reală a RM, şi care este locul şi rolul statului nostru în lume. Suntem un pitic economic, politic, militar, şi din toate punctele de vedere. Cedăm net la toate capitolele Federaţiei Ruse, duşmanul nr.1 al RM. Şi atunci, ce e de mirare că Rusia a rupt Transnistria de la RM şi menţine trupe militare pe teritoriul nostru suveran? Ce e de mirare că avem o mulţime de politicieni, dar şi oameni din alte domenii, vînduţi Rusiei? De ce ne mai mirăm şi ne înfuriem că Rusia, Ucraina, UE, SUA ne calcă interesele în picioare şi ne influenţează în fel şi chip, dacă asta şi este normal. Mereu cei mai puternici i-au "obijduit" pe cei mai slabi, aşa că, mai liniştiţi-vă...

Şi chiar dacă, s-ar produce, să zicem, o minune: moldovenii ar deveni, deodată, cei mai deştepţi şi harnici oameni din lume, am avea cea mai bună conducere, unitatea naţională ar fi maximă, economia ar fi super, avînd cel mai mare PIB pe cap de locuitor... oricum, RM nu va deveni o mare putere, deoarece 2-3 parametri nu îi putem schimba deloc. 

Teritoriul (rămâne fix), populaţia (chiar şi dacă am avea natalitatea cea mai mare din lume, ne-ar trebui decenii să depăşim Ucraina, darmite Rusia), şi puterea militară (nu vom avea niciodată o putere militară pe măsura României sau Ucrainei, darmite SUA sau Rusia) - nu îi putem schimba, altfel spus, chiar şi dacă vom fi un stat de succes în interior (cu o bunăstare ridicată poporului), vom fi mereu influenţaţi, şi călcaţi în picioare de statele mai mari. Pentru că un stat mic înseamnă şi o putere mică. Şi pentru că aşa e viaţa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu