joi, 10 noiembrie 2011

Geopolitica şi puterea economică: ce state conduc lumea?

http://blog.4rev.net/
Astăzi se consideră că cel mai bun indicator unic al puterii unui stat este PIB-ul total, care combină mărimea populaţiei, nivelul tehnologic şi venitul. Vremuri bune puterea unui stat era definită doar prin puterea sa militară, adică prin cît de mare era armata sa. Acum însă, războiul a fost scos în afara legii (dreptului internaţional), iar statele în majoritatea cazurilor nu îşi mai pot permite să influenţeze alte state prin puterea armatelor lor. Astfel că acum, puterea economică este principala forţă, şi instrument, care permite statelor să influenţeze alte state şi lumea.

Statul cu cel mai mare Produs Intern Brut din lume sunt, bineînţeles, Statele Unite. SUA au un PIB de 14.600 miliarde de dolari la moment, fiind net superioară oricărui alt stat din lume. China, care recent a depăşit Japonia, ajungînd pe locul 2, are un PIB de 5.878 miliarde de dolari, de 2.5 ori mai mic decît al SUA. Nu rareori am auzit vorbe că China ar fi o superputere şi că ar fi tot atît de puternică ca şi SUA - vorbe totalmente greşite, China fiind doar o mare putere regională, a cărei putere (economică) în nici un caz nu-i permite să ducă o politică mondială ca cea a Statelor Unite. A treia mare forţă (economică) a lumii este Japonia, cu un PIB de 5.500 miliarde de dolari.

De menţionat că Uniunea Europeană are un PIB mai mare decît cel al SUA, de 16.200 miliarde de dolari. Din păcate însă, UE nu este unită politică, fiind compusă din 27 de state, ea fiind un gigant economic (cel mai mare), însă un pitic politic. Din cadrul Europei, cel mai puternic stat este Germania, cu un PIB de 3.300 miliarde de dolari (locul 4 în lume), fiind urmată de Franţa (2.600 miliarde - locul 5), Marea Britanie (2.250 miliarde - locul 6) şi Italia (2.055 miliarde - locul 8).

În privinţa restului lumii, alte mari puteri regionale, aflate într-un puternic avînt economic, sunt Brazilia (2.090 miliarde - locul 7 în lume), India (1.631 miliarde - locul 9), Canada (1.577 miliarde - locul 10), Australia (1.237 miliarde - locul 13) şi Mexic (1.034 miliarde - locul 14).

Rusia. Care este reala putere a acestei ţări? Nu rareori am auzit vorbe de la moldovenii noştri că Rusia ar fi tot atît de puternică ca şi Statele Unite, fiind singura din lume care ar putea să o înfrunte pe aceasta. O opinie care pur şi simplu te-ar face să rîzi de prostia interlocutorului tău, dacă nu ai şti că creierele moldovenilor sunt zilnic spălate de televiziunile ruseşti de propagandă, multe prea populare în spaţiul dintre Prut şi Nistru, din păcate. Rusia are un PIB de 10 ori mai mic decît SUA, de doar 1.479 miliarde de dolari (locul 11 în lume). Spre comparaţie cu SUA, care este o superputere (unica, la moment), ce are interese globale, Rusia este doar o mare putere regională, spaţiul său de influenţă find cel al Comunităţii Statelor Independente.

Dar care este locul Republicii Moldova în această lume? Pentru aceasta, trebuie obligatoriu să cunoaştem şi puterea vecinilor noştri. România are un PIB de 162 miliarde de dolari (locul 48 în lume), iar Ucraina de 138 miliarde (locul 53). Ţara noastră are un PIB de doar 5.8 miliarde de dolari. Adică o zecime din toată averea celui mai bogat om din lume! Un PIB de 24 ori mai mic decît cel al Ucrainei, de 28 ori mai mic decît cel al României, şi de 255 ori mai mic decît cel al Rusiei! 

Şi ne mai mirăm de ce politicienii moldoveni se închină în faţa Moscovei mai ceva decît la Dumnezeu, şi de ce avem o mulţime de politicieni, precum şi de oameni simpli, trădători, care lucrează pentru Rusia călcînd zilnic în picioare interesele statului şi poporului nostru. Pentru că la puterea economică şi la banii pe care îi are Rusia, în comparaţie cu noi, ea îşi poate permite să cumpere pe oricine din această ţară!

Pare poate prea dur spus, însă ţara noastră, nu doar în comparaţie cu Rusia, dar şi cu vecinii noştri, este un pitic politic şi economic, ce nu are nici o influenţă în regiunea noastră.

Articol apărut şi în revista economică online Amount.

6 comentarii:

 1. Victor, o analiza buna, dar ... Desi sustii ca astazi puterea unui stat, se masoara in forta economica, permite-mi sa-ti zic ca nu este chiar asa. Puterea militara are si astazi un impact major in pozitionarea statelor in ierarhia puterii. Iar potrivit http://www.globalfirepower.com/, Rusia e a doua putere militara din lume.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nati, eu nu susţin că astăzi puterea unui stat se măsoară în forţa economică. El este cel mai bun indicator, pur şi simplu. Forţa militară e pe locul II acum, just it.

  Dacă însă eşti foarte interesată de cum se calculează puterea reală a unui stat, voi căuta o formulă, care conţine mai mulţi indicatori, pe care am învăţat-o la RI.

  RăspundețiȘtergere
 3. Un avantaj al Rusiei este suprafaţa sa imensă...

  Interesant e locul Braziliei, aproape de Germania şi Franţa, inclusiv peste Italia...

  RăspundețiȘtergere
 4. ProAdevăr:

  Drept. Teritoriul unei ţări este un alt indicator al puterii unei ţări.

  RăspundețiȘtergere
 5. Rusia in viitorul apropiat va deveni o mare putere economica alaturi de China,India si Brazilia deoarece are resurse uriase de petrol si gaze.Sa nu uitam si ca detine cel mai mare arsenal nuclear din lume

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim:

  Da, bogăţia imensă a Rusiei în resurse materiale reprezintă un aspect prin care poţi anticipa puterea acestui stat în viitor. Însă mai sunt şi alte aspecte, care joacă în partea opusă: scăderea numărului populaţiei Rusiei (la China, India, Brazilia, este în creştere), îmbătrînirea acesteia, lipsa unei economii moderne, şi învechirea celei sovietice, ceea ce va face ca Rusia să depindă doar de industria extragerii resurselor naturale. Mai este problema Caucazului (populaţia musulmană în creştere) şi a Extremului Orient. Mai pe scurt, Rusia va avea în viitorul mediu şi îndepărtat destule probleme, care o vor împiedica să fie o mare putere, darmite superputere. Cel mai probabil, va rămâne o putere regională.

  RăspundețiȘtergere