miercuri, 2 noiembrie 2011

Masculinizarea Moldovei

Săptămâna trecută am citit pe Timpul despre problema masculinizării demografice, adică, mai simplu spus, că pe Pământ se nasc mai puţine femei decît bărbaţi, ceea ce va cauza un "deficit" de femei pentru bărbaţii în căutare de partenere/soţii. Despre asta au scris mai tîrziu şi Publika. Ceea ce nu mi-a plăcut la articolul Timpului este faptul că aceştia l-au terminat cu o statistică a numărului bărbaţilor şi femeilor din Moldova (48,1% bărbaţi vs 51,9% femei), sugerînd că la noi nu ar exista această problemă. Se pare că lenea a fost prea mare pentru a face o mică cercetare şi a scrie un articol complet.

Iată un grafic:

După cum se observă, încă din 1980 pînă în prezent în Republica Moldova se nasc mai mulţi bărbaţi decît femei. În anul de vîrf 1986 s-au născut practic cu 3 mii de bărbaţi mai mulţi decît fete în Moldova. În prezent, de regulă, se nasc în medie cu o mie de bărbaţi mai mult decît femei. Un raport de 104-106 băieţi la 100 fete, ceea ce, ar putea fi, de fapt, şi o tendinţă normală/naturală (cică aşa ar fi şi statisticile la nivel global). Cei care vor să vadă cifrele concrete (naştere băieţi, fete în RM), le pot găsi aici.

Motivul pentru care în RM avem mai multe femei decît bărbaţi (51,9% vs 48,1%) este din cauza că femeile trăiesc mai mult (71 ani vs 64 bărbaţii). Cinic spus, în ţară avem un surplus de băbărit, însă un deficit de fete tinere. Deci, treaba nu e chiar aşa de veselă şi nici la noi. Soluţia? Creşterea numărului homosexualilor? Sau un al treilea război mondial în viitor, care să cureţe oleacă din bărbaţi pentru a restabili echilibrul dintre sexe? Nu ştiu, nu e problema mea să o caut (poate Dodon vine cu soluţia?), dar nu mă miră previziunea că acest fenomen ar putea duce la sporirea violenţelor.

P.S.1. Despre faptul că în RM (şi în lume) se nasc mai mulţi bărbaţi decît femei cunoşteam încă cu mult timp înainte. Or, îmi amintesc cum vara citeam un articol pe blogurile allmoldova, de ce bărbaţii ar înşela femeile. M-a pufnit rîsul cînd am citit argumentul, că cică la noi ar fi aceeaşi situaţie ca în Moscova, o mulţime de femei la mai puţini bărbaţi, şi că bărbaţii ar avea o mai mare alegere, fetele trebuind să suporte înşelăciunea bărbaţilor pentru a nu-i pierde. Un exemplu care încă odată m-a convins că moldovenii sunt maieştri în a se da cu părerea despre ceea ce deloc nu cunosc.

P.S.2. Am menţionat mai sus că faptul că se nasc 104-106 băieţi la 100 fete ar putea reprezenta o tendinţă naturală, adică, să-i zicem, biologică. Menirea bărbatului, a fost, de milenii (nu acum însă, în prezent), războiul, sau lupta pentru hrană, supravieţuire, protecţia tribului. Iar mulţi mureau înainte de vreme, ceea ce restabilea, sau chiar cobora balanţa în favoarea femeilor. Astfel că, poate special natura a făcut ca să se nască mai mulţi băieţi decît fete, pentru a preîntîmpina aceste dezechilibru. Mă rog, asta e o idee/teorie de-a mea, ce mi-a venit acum în minte.

4 comentarii:

 1. I studied demography and my Bachelor thesis was about demographic development in post-soviet countries during the transition. The difference in the number of females and males at birth is totally natural and it's observed all over the world. Even the UN, when the indexes of development are calculated (HDI and so on), uses the raport 1/1,04 as the natural one at birth. This is because not only females live more, but also the natural infnt mortality rate is higher for males, so that when people reach the adolescence and so they can have children, the number of male and female is almst the same.
  Two other observations. 1) A raport of female/male inferior to 1/1,04 (like 1/1,15) can be observed in countries like China, and it is the indication that females are killed or hidden, because the natural raport is only 1/1,04. 2) In the total population female are always more than males: this is because in the centuries the deaths caused by pregnancies eliminated all females with weak genes (the selection was stronger than for males), but in this case it is not important, because at such age they don't look for a partner. The number of females is much higher only in post-sovit countries, due to a phenomenon caled "male supermortality", whose causes are alchoolism and the fact that men are less able to adapt to new conditions during thansition, so they get stressed and die for heart problems.

  Timpul discovered the hot water...

  RăspundețiȘtergere
 2. un al treilea război mondial va echilibra situaţia, iar pentru apariţia acestuia are cine se ocupa...

  RăspundețiȘtergere
 3. Simone:

  Mă bucură faptul că am intuit corect că raportul de noi născuţi 104-106 băieţi la 100 fete este unul natural. Mulţumesc că mi-ai confirmat presupunerea :). Acum voi şti şi eu că ONU utilizează raportul 1/1,04.

  Şi mersi de cele 2 observaţii. De cazul Chinei, şi a Indiei, unde fetele sunt ucise, dezechilibrul dintre sexe fiind creat însăşi de mîna omului, ştiam şi eu. Din fericire, noi (Moldova) nu avem problema lor. Pe ei, însă, în viitor, îi va durea tare situaţia asta.

  RăspundețiȘtergere
 4. ProAdevăr:

  Totuşi, de dorit e să nu existe un al treilea război mondial, căci ar putea în genere să ducă la dispariţia omenirii ;).

  RăspundețiȘtergere