luni, 28 noiembrie 2011

Sistemul ştiinţelor (clasificarea acestora)

http://www.yearofscience.com/
Nu ştiu cum se face, dar tema asta ori nu am trecut-o, nici la şcoală, nici la universitate, ori am scăpat-o. Motivul pentru care vreo 2-3 ani în urmă m-a preocupat să aflu care este clasificarea ştiinţelor, sau sistemul ştiinţei, este că mie îmi place mereu să văd toate lucrurile în "big picture", adică în cadrul unui sistem organizat.

De regulă, ştiinţa este împărţită în două mari părţi: grupul ştiinţelor naturale (care studiază fenomenele naturale, inclusiv viaţa biologică), şi grupul ştiinţelor sociale. Dar pe lîngă aceste două grupuri mari de ştiinţe, mai există încă 3 grupuri, mai mici: ştiinţele formale, aplicative şi cognitive.

Din primul grup, al ştiinţelor naturale, fac parte ştiinţele fizice (astronomia, fizica, chimia şi ştiinţele despre Pământ) şi ştiinţele despre viaţă (biologia).

Din grupul ştiinţelor sociale fac parte psihologia, antropologia, arheologia, lingvistica, sociologia, economia, geografia umană, istoria, dreptul, filosofia şi ştiinţele politice. 

Din grupul ştiinţelor formale fac parte matematica, logica, statistica, teoria sistemică şi informatica.

Din grupul ştiinţelor aplicative se consideră a face parte agronomia, arhitectura, ingineria, educaţia (pedagogia), ştiinţele despre sănătate (medicina), managementul, ştiinţele militare şi ştiinţele spaţiale.

Ştiinţele cognitive ar reprezenta un domeniu interdisciplinar, care ar studia mintea şi procesele din interiorul ei.

Aflarea acestor informaţii pe mine m-a ajutat să înţeleg care este locul relaţiilor internaţionale, sau a ştiinţelor politice, în cadrul ştiinţei, dar şi să înţeleg care ştiinţe îmi sunt mai apropiate, mai interesante. La şcoală eram foarte puternic la ştiinţele "realiste" (fizică, matematică, chimia), dar obţineam mai mare plăcere din cunoaşterea geografiei şi istoriei. De aici şi contradicţia dintre înclinaţia către ştiinţele realiste, dar şi umanistice, care mereu m-au bulversat în alegerea unei cariere. Iar studiind sistemul ştiinţei, mi-am dat seama că cel mai mult sunt atras de ştiinţele social-umane, de cunoaşterea minţii şi naturii umane şi a societăţilor create de om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu