miercuri, 23 noiembrie 2011

Sondajul BOP - o făcătură?

http://www.ziuaconstanta.ro/
Am citit ieri articolul comentatorului politic Victor Ciobanu. Acesta a făcut o comparaţie dintre sondajul BOP, prezentat de IPP, şi un sondaj IMAS, realizat în septembrie. Vreau să fac o observaţie:

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, rezultatele ar fi următoarele:
Date IMAS                Date IPP           Dinamica
PCRM - 38.8%           44.9%             +6%
PLDM - 31.6%            24.6%             - 7%
PD - 14.3%                10.6%              - 4%
                                                            PL - 13.2%                16.2%              + 3%

Atrageţi atenţia la cît de mari sunt diferenţele dintre datele IMAS şi datele IPP. Mai luăm un exemplu:

Direcţia în care se mişcă ţara este:
Date IMAS               Date IPP
Corectă - 36%           10.7%
Greşită - 50%            83.5%

De la 50% la 83.5%? Hm. Nu ar fi fost nimic ciudat în asta, dacă nu aş fi observat că sondajul IMAS a fost făcut în perioada 3-18 septembrie, iar BOP - în perioada 22 octombrie - 6 noiembrie. Adică la o distanţă de o lună jumate, aproximativ.

Şi dacă ambele sondaje sunt corecte, cum de înţeles şi crezut asta, că adică, în doar 1.5 luni, Republica Moldova a ajuns, de la o situaţie normală pentru ea (50% direcţie greşită), la aproape de revoluţie? Şi că în doar 1.5 luni PCRM chiar atît de mult a cîştigat, în comparaţie cu adversarii săi? Teoretic, da, e posibil, e posibil ca PCRM să ajungă într-o zi şi la 99% de popularitate. Însă practic, mie îmi pare că este ceva anormal în chestia asta.

Am mai analizat unele date IPP în alt articol, unde rezultatele BOP mi s-au părut exagerat de dure, sau negative. Am menţionat atunci că este posibil ca rezultatele BOP să fi fost desenate, pentru că îmi păreau suspicioase. Cei de la Karadeniz Press în genere consideră sondajul BOP unul trucat, prin care Soros ar încerca să ne manipuleze şi arunce pe mâna Rusiei. O teorie conspirativă, dar totuşi, o teorie.

Totodată, personal am mai multă încredere în cei de la IDIS Viitorul/IMAS decît în cei de la IPP/BOP, pentru că cei de la IDIS mi se par o organizaţie mai neutră, şi nu atît de murdărită ca IPP de jocurile şi acuzaţiile politice din trecut.

Pe de altă parte, dacă e să comparăm sondajele IMAS din martie şi septembrie, se identifică poate aceleaşi tendinţe pe care le arată şi BOP: PCRM se află (poate) într-o mică creştere, PLDM - în cădere abruptă, PL  e în creştere şi PD în decădere. De asemenea se micşorează (slab) numărul populaţiei ce doreşte aderarea la UE, creşte numărul celor care cred că RM se mişcă într-o direcţie greşită, însă, date diferite faţă de BOP, a descrescut (sau a rămas aceeaşi, dacă luăm în calcul eroarea) încrederea populaţiei în PCRM şi Voronin.

Concluzii? Părerea mea este, că deşi poate ambele sondaje (BOP şi IMAS) arată poate aceleaşi tendinţe, în sondajul BOP special au fost exagerate spre rău, spre negativ, unele rezultate/tendinţe/fenomene. Nu ştiu de ce s-a făcut asta: pentru a manipula mulţimea, sau pentru a pune presiune pe (unii) politicieni de a nu se ajunge în alegeri anticipate, şi a vota în final un preşedinte. Cine ştie. Însă cert e că cu sondajul BOP ceva este necurat la mijloc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu