joi, 8 decembrie 2011

Cică "politica" aduce "trafic"

http://sprevest.ro/
Articolul ăsta trebuia să fie prelungire a precedentului, dar pentru că postarea ieşea prea lungă, iar cititorii nu iubesc articole mari, am hotărît să le separ. Am observat că la noi în blogosferă e popular stereotipul ăsta că scrisul despre politică aduce mulţi vizitatori. Mai e şi clişeul ăsta, auzit deseori în societate, că politica e o curvă: cum poate am mai scris pe acest blog, nu politica e o curvă, ci oamenii; şi nu doar oamenii politici sunt nişte curve, ci şi oamenii simpli, care au mai multe feţe. Revenind la "popularitatea" politicii, vreau să clarific cîteva lucruri.

Cei care au un minim de cunoştinţe politice, şi de cultură politică, ştiu foarte bine că politica reprezintă, succint, ştiinţa şi practica de guvernare a unui stat. Am să dau şi 2 definiţii ştiinţifice, mai concrete, pentru a determina elementele esenţiale ale politicii: 1) Politica reprezintă, prin însăşi natura şi scopurile sale, un demers subiectiv, de permanenţă evaluare şi modelare a lumii, a mediului social-economic, în funcţie de anumite concepţii, teorii, programe, doctrine, ideologii sau interese; 2) Politica reprezintă activitatea de conducere a societăţii prin decizii privind direcţionarea dezvoltării spre anumite obiective, mobilizarea şi alocarea resurselor necesare, asigurarea stabilităţii sociale, promovarea schimbării şi inovării în contextul dezvoltării echilibrate.

Deci, politica reprezintă ştiinţă şi teorie, adică concepţii, ideologii, doctrine, programe, precum şi o activitate: evenimentele politice, deciziile, faptele politicienilor. Dacă populaţia Republicii Moldova chiar ar discuta în fiecare zi politică, adică despre ştiinţa şi practica de guvernare a RM, adică despre concepţii, programe, doctrine, ideologii, soluţii de guvernare a ţării noastre şi de scoatere a RM din impas, ţara noastră ar fi fost demult cea mai dezvoltată din lume, cu cel mai înalt nivel de cultură politică!

În realitate, cum am menţionat şi în articolul precedent, oamenii simpli îi discută pe alţi oameni. Poporul nu discută despre politică, ci zilnic îi critică, freacă, insultă, blesteamă şi cacă pe politicieni. Ghimpu e un schizofrenic, Filat un contrabandist, Lupu 2 metri de bulbuci, Chirtoacă Harry Potter, Voronin un ţăran şi beţiv, etc. Iată cu ce se ocupă poporul: el nu discută despre politică, ci zilnic îi discută (şi cacă) pe politicieni.

Acelaşi lucru şi cu bloggerii noştri mult prea deştepţi: nu politica "aduce" trafic şi mulţi vizitatori, ci cîcatul politicienilor. 80% din articolele despre politică ale bloggerilor reprezintă de fapt "cîcat", bred, sau mai puţin dur spus, un gunoi informaţional, care nu îi face deloc mai deştepţi sau luminaţi pe cei care le citesc. Lumea este frustrată, supărată, înfuriată pe statul şi societatea în care trăim, şi toată furia noastră nu facem decît să o descărcăm pe politicieni. De aia şi articolele în care clasa politică şi politicienii sunt criticaţi şi făcuţi de nimic sunt atît de populare: e mai simplu (şi uşor pentru suflet) să dai vina pe alţii decît să te uiţi în oglindă.

Apropo, dacă i-am întreba pe oamenii simpli, care îi discută pe politicieni, cum poate fi scos statul ăsta din criză şi dezvoltat, credeţi că am primi un răspuns? Da, toată lumea ştie ce trebuie de făcut: de mărit salariile şi pensiile, de reparat drumurile, de construit fabrici, de făcut un sistem de învăţămînt super... Dar întrebarea este, cum? Cum poţi să măreşti salariile şi pensiile dacă avem un buget de doar 2 miliarde de dolari? Cum putem să reparăm şi construim drumuri dacă pentru asta se necesită 4 mlrd de dolari (da noi anual avem în buget doar 2)? Cum poate fi modernizată calea ferată dacă pentru asta e necesar un mlrd de dolari? Cum să facem să avem un învăţămînt super, dacă şi aşa investim în acest domeniu unul dintre cele mai mari procente din PIB, în comparaţie cu alte state? Cum, oameni buni?

Cum spune un bun prieten de-al meu, toată lumea e deşteaptă şi ştie ce trebuie de făcut, dar nimeni, nimeni nu ştie cum. Şi mă îndoiesc ca măcar un procent din cei care au ca ocupaţie principală discutatul politicienilor, ştiu cum ar putea fi scos statul ăsta din rahat...

3 comentarii:

 1. bun articol.
  Si mai este o problema, 99% din jurnalisti au exact acelasi comportament si un fel de refuz de a incerca sa inteleaga si sa problematizeze fenomenul/ evenimentul pe care il discuta. Intr-o oarecare masura si asta explica reactiile oamenilor, lor li se da ceea ce vor sa auda si li se confirma ideile simpliste pe care le au.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ana:

  Mulţumesc pentru apreciere.
  Ai dreptate, în mass-medie e la fel, 80-90% din ştiri reprezintă de fapt un gunoi informaţional, care nu îi informează pe oameni, ci îi dezorientează, desconcentrează şi distrage de la ceea ce într-adevăr contează. În loc să fie informat şi educat, da, anume educat, poporul este prostit de fapt.

  RăspundețiȘtergere
 3. Kurva este o noţiune ce depinde numai şi numai de caracter, şi, indirect, de educaţie. Educaţia pe care n-au fost în stare să i-o dea părinţii sau viaţa.Kurva o cunosti facil si tot facil constatabil e faptul ca se da ultragiata, suparata, deranjata din orice (din ceva banal, din orice).Sentimentalismul si idealismul kurvei se reduce la bani si foloase materiale.Kurva e un parazit al barbatului fiind covârsita de felurite defecte, cu infirmitati de gândire si insuficienta intelectuala.Kurva e o profitoare. Kurva e o persoana care-si vinde cinstea si integritatea morala si este in permanenta cautare de relatii pasagere fizice productive.Kurva nu crede intr-o dragoste permanenta, exclusiva si altruista.Kurva e element de conflict.Kurva e libera prin definitie pana in ultimele consecinte, intr-adevar libera, infricosator de libera.De la o kurva te poti astepta la orice"Fiecare femeie este o tarfa, in afara de mama si sora mea dar sa nu uitam ca si ele sunt femei" - Napoleon Bonaparte(1769 - 1821), mare om politic si militar francez

  ...o descriere mai mult decat obiectiva a curvei, feminine sau masculine

  RăspundețiȘtergere