joi, 8 decembrie 2011

Utilizatori internet Republica Moldova versus România

Numărul abonaţilor la serviciile de internet la puncte fixe în Republica Moldova a crescut în primele 9 luni ale acestui an cu 22%, ajungînd la 329.600 de abonaţi unici. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de internet la puncte fixe, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a ajuns la 9.25%, crescînd cu 1.7 puncte procentuale faţă de sfîrşitul anului 2010. 

În privinţa numărului abonaţilor la serviciile de internet la puncte mobile, acesta a crescut de la începutul anului pînă la sfîrşitul trimestrului III cu 26.5%, ajungînd la 153.893 abonaţi. Rata de penetrare a serviciilor de internet la puncte mobile a ajuns la 4.3%, fiind una încă extrem de joasă. În total, Republica Moldova a ajuns la un număr de 483.493 de abonaţi unici la serviciile de internet, ceea ce constituie 13.57% din populaţia ţării.

În privinţa ratei penetrării internetului la noi în ţară, sau altfel spus, a procentajului populaţiei care utilizează internetul, Barometrul de Opinie Publică din noiembrie anul curent ne spune că 42.5% (aproximativ 1.5 milioane) din moldoveni utilizează, sau au utilizat internetul măcar odată. Acelaşi BOP afirmă că 33% din moldoveni utilizează internetul în fiecare zi, ceea ce reprezintă 1.175.000 de moldoveni.

Însă care este situaţia extinderii şi dezvoltării internetului de la noi din ţară, în comparaţie cu România, statul vecin nouă? Conform celui mai recent raport al celor de la ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), la sfîrşitul anului 2010 în România existau peste 3 milioane de abonaţi unici la servicii de internet la puncte fixe, adică o rată de peste 14% de penetrare a serviciilor de internet la puncte fixe la 100 locuitori. Astfel, românii ne depăşesc cu peste 5% la rata penetrării pe ţară a serviciilor de internet la puncte fixe.

În privinţa ratei serviciilor la internet la puncte mobile, aceasta este în România de 18.67%, adică de peste 4 ori mai mare decît în Republica Moldova. În România există peste 4 milioane de abonaţi unici la servicii de internet în puncte mobile în bandă largă, utilizarea internetului mobil fiind mult mai popular la români decît internetul prin puncte fixe. În privinţa ratei de penetrare în total a serviciilor de internet în România, aceasta este de 32.67%, de 2.5 ori mai mare decît în RM. De menţionat şi faptul, că însăşi România, la toţi aceşti indici, este codaşă în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că RM este încă şi mai departe de ţările occidentale la capitolul "internetizării" ţării.

De remarcat că, deşi la toate punctele cedăm românilor, la nivel de creştere a conectărilor noi le suntem net superiori. Or, în ultimul semestru din 2010 numărul utilizatorilor internet prin puncte fixe în România a crescut cu 2.2%, la noi în mediu cu 15%. Piaţa noastră de-abia acum simte boom-ul internetizării ţării, în România însă, se pare că a ajuns la "maturitate", cînd ritmurile de creştere a numărului de abonaţi la internet au ajuns a fi nesemnificative. Or, dacă ritmurile de creştere a numărului de abonaţi la internet în RM se vor menţine şi în viitor aşa, în 5 ani am putea ajunge România din urmă.                                                                                                                                
Articol apărut în nr. 2 al revistei economice online Amount.
P.S. Am mai scris un articol asemănător, pe acelaşi subiect, în august: Cifre utilizatori internet Republica Moldova vs România

4 comentarii:

 1. articol cretin!!!
  cum dracu sa faci asa comparatie handicapat de jurnalist ce esti!!!romania e pe locul 4 din lume in internet si tu dobitocule faci asa comparatie...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. LOL! Incredibil cum un retardat ca tine a avut capacitatea de a citi acest articol. Felicitări :))

   Ștergere
 2. http://www.netindex.com/download/allcountries/

  aici vedeti aproximativ cam ce viteze au abonatii la internet din toata lumea...luati insa in calcul ca, spre exemplu Andorra are de 130 de ori mai putina populatie decat Romania, care e nevoita sa isi faca o acoperire la internet prin oferta diversa...cu tarife diverse, viteze diferite...eu zic ca Romania sta foarte, foarte bine la internet! una e sa dai internet la o tzarishoara cat un scuipat...la un bloc de cartier...la un Luxembourg si la o Andorra...si cu totul alta unei tari de 20 de milioane de locuitori...facand media Romania rezulta mai bine decat statistica aceea teoretica de mai sus care nu tine cont de o multime de factori complecsi...disponibilitate de a plati un abonament care tine de nivel de trai, relief si raspandire pe zone urbane sau rurale...etc! Vazusem pe un site din Republica Moldova cum se mandreau ei cu internetul care il au, pe locul 4 mondial
  http://medn.idsi.md/ro/node/94
  ...surclasand Romania..ei nici chiar asa...Romania implementeaza la nivel de masa tehnologiile cele mai noi si mai scumpe in materie de retelistica, inainte ca alte tari superdezvoltate fata de Romania sa viseze macar la asta...(nu am timp acum de detalii, pot pomeni asa in treacat doar ipv6 sau fibra optica prin tehnologie FTTB)existand un adevarat snobism in materia telecomunicatiilor in Romania, o adevarata explozie...fapt explicabil psihologic si prin frustrarile oamenilor, ce refuleaza spre socializari prin internet, telefoane scumpe si de ultima generatie, s.a.m.d dar asta e alta discutie.
  acum testez un furnizor din moldova...ma aflu temporar in Rep. Moldova...si vad ca au si ei prin capitala 50 sau 100 Mbps...ceea ce e foarte bine, la banuti trebuie sa mai umble si la dotarea tehnioca sa suporte cat mai multi abonati si o viteza cat de cat garantata fara sa afecteze pe abonatul vecin...

  RăspundețiȘtergere