joi, 12 ianuarie 2012

Cine/ce este un liber-cugetător?

http://my.opera.com/
Înţeles de la sine, cuvântul liber-cugetător semnifică un om care gândeşte liber. Însă care sunt atributele, caracteristicile unui om care gîndeşte liber? Oare nu toţi oamenii ar putea pretinde, că ei, în sinea lor, gândesc liber? "Un om care cugetă liber" este o explicaţie mult prea largă, şi vagă, a ceea ce reprezintă un liber-cugetător. Avem nevoie de mai multe trăsături specifice, ale unui liber-cugetător, care îl determină pe acesta să fie ceea ce este.

Conform dicţionarului explicativ, un liber-cugetător este: 1) un adept al unui curent ideologic care promovează o atitudine critică faţă de religie şi faţă de biserică; 2) un gânditor care adoptă o atitudine critică faţă de religie şi biserică; 3) ateu.

Pornesc de la a treia. Este chiar oare cuvântul liber-cugetător sinonim cu cel de ateu? Nicidecum. În viaţa mea am întîlnit şi am cunoscut o mulţime de oameni, care se identificau ca fiind atei, dar care aveau o minte atît de limitată şi erau atît de proşti, de Doamne fereşte. În nici un caz un ateu nu înseamnă obligatoriu că este şi un liber-cugetător, şi doar un necunoscător poate egala aceste 2 noţiuni.

În privinţa primelor 2 definiţii, sunt în mare parte de-acord cu ele, fiind însă mai mult în favoarea celei de-a doua. Un liber-cugetător, este, evident, un gânditor, dar nu este obligatoriu să fie şi un adept al unui curent anume. Şi nici să promoveze o atitudine critică faţă de religie şi biserică. Este de-ajuns să aibă o atitudine critică faţă de cele 2, însă nu şi să fie un propovăduitor al acestei atitudini/idei. Un liber-cugetător are o atitudine critică şi faţă de religie şi biserică, şi faţă de ateism: el este undeva la mijloc, un agnostic, cel mai probabil.

Problema în cazul acestor 2 definiţii este că ele nu sunt complete, fiind depăşite. Au trecut demult vremurile alea de luptă dintre burghezie/stat/societate şi dominaţia bisericii. Faptul că un om a adoptat o atitudine critică faţă de religie şi biserică nu îl face pe acesta un liber-cugetător. Da, un liber-cugetător are o atitudine critică faţă de biserică şi religie, însă este absurd astăzi să defineşti şi determini un liber-cugetător prin opoziţia sa faţă de biserică.

Astfel că acum ar trebui de găsit alte definiţii, sau caracteristici, care ne-ar putea ajuta să definim corect ce este un liber-cugetător. Va continua.

9 comentarii:

 1. Pentru mine, fără multe studii în cauză, un liber-cugetător e un om care gândește liber, adică, nefiind oprimat de nimeni, care are gânduri fluente și coerente, constructive și oarecum pozitive, că negativismul deja nu ține de asta, în mare măsură.
  Și sincer, nu m-am gândit că ar avea un spirit critic față de biserică. Chiar credeam că nu. Pentru că ai pus asemenea temă în discuție, o să mă documentez și eu. Merci pentru imbold ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Trudi:

  Nici eu nu am multe studii în cauză :). Pur şi simplu m-am documentat care sunt definiţiile acestui cuvânt, şi am reflectat asupra acestora. Şi nimic mai mult :).

  Legat de acest cuvânt, cel mai adesea am auzit de la oameni că ei îl înţeleg ca reprezentînd "ateu". Ori asta m-a şi provocat să gîndesc asupra acestui lucru, căci, în mintea mea, nu puteam egala deloc aceste 2 noţiuni. Şi cred că este greşit, şi depăşit deja, să pui semnul egal între cuvintele "ateu" şi "liber-cugetător".

  Mai este şi partea a doua a articolului. Acolo voi scrie concret ce este un liber-cugetător, în viziunea mea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Atunci aștept și partea a doua a articolului :)
  Și sunt de acord că trebuie revizuite noțiunile, adoptate după "vremurile" actuale.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ateu cuvant de origine greaca ce inseamna fara dumnezeu (teos)referitor la dumnezeul biblic si nu la alta zeitate sau alta forma de credinta.Avem si cuvantul ahristos ce in seamna fara hristos sau inutil in societate.Deci un ateu poate avea o alta credinta in afara de dumnezeul biblic (teos)de ex. idoli umani,materiali,e.t.c. Liber_cugetator este un individ care neaga orice institutie religioasa cunoscuta si isi alege singur o divinitate care sa il reprezinte dar totusi are o credinta.Cuvantul potrivit pentru a descrie o persoana care neaga orice religie , cult,zeitate e.t.c este necredincios. Ateu nu este sinonim cu liber_cugetator si nici cu necredincios.

  RăspundețiȘtergere
 5. A fi liber-cugetător cred că înseamnă a fi o persoană care alege să filtreze/înfrunte orice idee/dogmă/doctrină/ideologie cu care intră în contact, alegând dacă asimilează sau nu anumite părți ale ideilor/dogmelor/doctrinelor/ideologiilor respective, dar niciodată ideile/dogmele/doctrinele/ideologiile în întregimea lor...
  Da, liber-cugetătorii se înscriu într-o lumină pozitivistă și au tangențe cu agnosticismul...
  Un liber cugetător poate alege să se considere pe el însuși ateu, dar un ateu nu poate fi considerat automat liber-cugetător...
  O definiție care îmi place ”Freethought is a philosophical viewpoint that holds opinions should be formed on the basis of logic, reason and science and not authority, tradition, or other dogmas” (sursa: Wikipedia English ”Freethought”).

  RăspundețiȘtergere
 6. Nici eu nu am cunostinte in domeniu ,dar legat de acest subiect si eu manifest o atitudine critica fata de biserica de religie si numai faptul ca Pastele are sensuri atat de diferite ca data [catolici] ca sens in cazul evreilor sunt dovezi clare de a avea aceste critici .Dar ateu, este fara sens deoarece totul este legat de CREATIE .Iar CREATORUL exista intr-o forma neinteleasa de noi .

  RăspundețiȘtergere
 7. Liber-cugetător este de obicei acel om care, în actele sale de cunoaștere de orice fel (trăirile sunt cunoaștere, tot așa cum orice cunoaștere, inclusiv de logică, este o trăire), nu se supune nici unei cutume prestabilite de altcineva sau de societate, nici unui concept (paradigmă) și este deschis spre îmbunătățirea și chiar schimbarea conceptelor inventate de el. Singura autoritate în domeniu pe care o recunoaște este libertatea de a cugeta oricând și la orice voiește, fară nici o opreliște; din punct de vedere al cugetării ce o formează în sine, indiferent de matricea ce o favorizează (fie ea si de natură cogntiv inferioară, inspirativă, afectivă sau atipică), el este deschis către universalitate, catre libertate cognitivă, nu către dogmatism/nefalsificabilitate și condiționare.

  RăspundețiȘtergere
 8. ESTE SIMPLU SI BINE DEFINIT AICI MAI SUS

  RăspundețiȘtergere