luni, 16 ianuarie 2012

Despre decizia greşită a "AIE"

Cei de la IMAS/politik.md parcă au anticipat viitorul (sau au fost plătiţi special pentru a pune această întrebare), întrebînd respondenţii dacă ar fi de-acord cu modificarea Constituţiei ca alegerea preşedintelui să se facă cu votul a numai 51 de deputaţi. Rezultatele le vedeţi şi singuri:

http://www.facebook.com/

Majoritatea populaţiei, 40%, sunt împotrivă ca Constituţia să fie modificată astfel încît doar 51 de deputaţi să poată alege preşedintele. 30% sunt pro. Pentru ca referendumul AIE să reuşească, Alianţei, sau mai bine zis PL-ului şi PD-ului, îi trebuiesc să convingă minimum 2/3 din indecişi să le susţină iniţiativa. Pentru ca referendumul să eşueze, comuniştilor (şi se poate spune, şi liberal-democraţilor) le trebuieşte să convingă doar o treime din indecişi să voteze contra. Cine are mai multe şanse să cîştige, este clar tuturor.

Apropo, mama mea era entuziasmată iniţial de referendum. Pentru că credea că era făcut pentru ca poporul să aleagă preşedintele. Cînd însă i-am explicat că nu e aşa, şi că referendumul e pentru ca doar 51 de deputaţi să poată vota şeful statului, s-a dezamăgit şi a spus că nu va participa la vot. La fel ca şi Alex Cozer şi mulţi alţii, care vor boicota acest referendum. Eu însă, îmi plac alegerile, de orice tip, şi voi participa, dar voi vota contra. 

Pentru că rămân la convingerea că preşedintele trebuie votat de popor, şi nici o altă variantă. Pentru că reuşita referendumului ar însemna să dăm prea multă putere în mîna unor ticăloşi. Şi pentru că ideea referendumului nu este una a Alianţei, ci a lui Plahotniuc şi Lupu. Iar eu nu vreau să trăiesc în Republica Plahotniuc.

2 comentarii:

 1. Mesajele trimise de alianţă sunt foarte contradictorii. Acum un an au dorit cu toţii alegerea preşedintelui de către popor, acum doresc reducerea pragului la 51%. Acum cîteva luni Filat era categoric împotriva acestei iniţiative. Mai mult decît atît el a recunoscut ieri la Fabrika şi faptul că PLDM vede în continuare soluţia ideală în alegerea preşedintelui de către popr, dar au acceptat propunerea colegilor ca o ieşire din situaţie optimă.

  Partidelor le va fi foarte greu să convingă cetăţenii că soluţia lor îşi merită locul în Constituţie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ion, ai totală dreptate. Chestia asta demonstrează că politicienii noştri nu au deloc principii, ci doar sunt nişte oportunişti ce luptă pentru binele personal.

   Ștergere