vineri, 27 ianuarie 2012

Orange, cei mai scumpi din Republica Moldova

https://twitter.com/
1) Republica Moldova se situează pe locul 3 în topul celor mai scumpe servicii de telefonie mobilă din ţările CSI. Preţul mediu al unui minut de convorbiri în reţelele de telefonie mobilă din RM este de 7 cenţi, de 7 ori mai mare decît în Ucraina, ţară vecină nouă.

2) Deşi Orange Moldova are de 1.77 ori mai mulţi abonaţi decît principalul său concurent, această companie are un venit de 2.8 ori mai mare decît Moldcell. Altfel spus, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) al companiei Orange este cel mai mare, de 111 lei, pe cînd al companiilor Moldcell şi Moldtelecom este de 72.3 lei şi respectiv, 62.3 lei. Acest lucru se datorează în special faptului că tarifele la telefonia mobilă ale companiei Orange sunt mai mari decît ale rivalilor săi. Orange profită astfel de faptul că au fost primii pe piaţă şi au adunat cîţi mai mulţi abonaţi, "exploatîndu-i" cît mai scump (ultima parte a frazei e scrisă într-un stil marxist, dar ăsta e adevărul).

3) Aproape 70% din utilizatorii de telefonie mobilă din RM sunt utilizatori pre-paid. Un an în urmă am comparat tarifele de la Orange Prepay şi Moldcell Cartelă şi am demonstrat că tarifele Orange sunt mai mari. Spre exemplu, la planul tarifar de bază al Moldcell Cartelă, abonatul achită 1.5 lei pentru orice minut vorbit, în orice reţea, pe cînd la Orange Prepay Standart achiţi 1.5 lei în reţea, dar tocmai 2.3 lei în afara reţelei.

Cu 80 bani mai mult în afara reţelei decît Moldcell. Dacă am presupune că pe lună, de exemplu, un abonat Prepay vorbeşte în medie 20 minute cu numere Moldcell, cei de la Orange cîştigă în plus faţă de Moldcell peste 23 milioane de lei (1.445.000 utilizatori Prepay * 0.8 lei * 20 min). Astfel că nu e deloc de mirare că Orange are un ARPU tocmai de 1.53 ori mai mare decît al companiei Moldcell, şi de 1.78 ori mai mare decît al Moldtelecom.

4) Mă întreb, cei de la Orange fac ceva cercetări de piaţă, sondări de opinie? Majoritatea covîrşitoare a oamenilor cu care am vorbit vreodată pe acest subiect, inclusiv utilizatori Orange, au fost de-acord, şi singur mi-au spus că serviciile de telefonie mobilă de la Orange sunt mult mai scumpe decît cele de la Moldcell. Mi s-a recomandat demult de mai mulţi prieteni să trec la Moldcell, ceea ce aş face cu plăcere, dacă ai mei, şi o mulţime de alte rude, de la ţară şi oraş, nu ar fi toţi abonaţi Orange.

4) Revenind la faptul că majoritatea oamenilor conştientizează că serviciile Orange sunt mai scumpe, în primele 9 luni ale anului trecut la Moldcell s-au abonat peste 137 mii de persoane, dar la Orange doar 69.9 mii. Totodată, comparînd nr. utilizatorilor de telefonie mobilă din trimestrul 3, 2011, cu cel de la începutul anului 2009, Moldcell şi-a mărit numărul de abonaţi cu aproape 60%, pe cînd Orange, cu doar 20%!

5) Valeriu Tihai a realizat un sondaj pe blogul său legat de portabilitatea nr. de telefonie mobilă. Peste 40% din 1000 de respondenţi au declarat că ar dori să-şi schimbe operatorul Orange, şi doar 20% sunt fideli acestei companii. Este clar că sondajul nu este reprezentativ întregii populaţii, dar oricum el indică faptul că Orange are o problemă, dacă o bună parte din utilizatorii săi (conform sondajului, majoritatea) doresc să părăsească această companie.

Concluzia este simplă şi clară: Orange este compania care oferă cele mai scumpe servicii de telefonie mobilă din Republica Moldova. Şi aceasta este şi o mare problemă a lor, dovadă fiind punctele 4 şi 5. Mă întreb cît timp şi cîţi utilizatori Moldcell trebuie să mai cîştige, ca cei de la Orange să înţeleagă acest lucru.

Personal sunt utilizator Orange Prepay, ca şi familia mea, ca şi o mulţime de alte rude şi prieteni. Cel mai mult ce mă frustrează este faptul să observ cum numai după 2-4 minute de convorbire cu un nr. Moldcell, îmi dispar din cont 5-10 lei. Prea mult, domnilor, prea mult. De aceea, şi eu, şi practic şi prietenii mei, şi alţi cunoscuţi, evităm sau încercăm să vorbim cît mai puţin cu numere din afara reţelei. Alt lucru ce mi se pare injust e că cei de la Moldcell achită doar 1.5 lei pe minut pentru orice apel, pe cînd noi suntem impuşi să achităm cu 80 bani mai mult pentru un apel la un nr. Moldcell. Astfel că nu e de mirare că mulţi părăsesc Orange Prepay pentru Moldcell Cartelă.

Nu le cer celor de la Orange să coboare tariful la 1.5 lei, ca la Moldcell, pentru că, dacă vor să fie în continuare cei mai scumpi, e dreptul lor. Însă le-aş cere şi recomanda să coboare tariful în afara reţelei la 1.8, sau 2 lei. Explic de ce:

1) La Moldcell Cartelă sunt 2 planuri tarifare în care minutul în afara reţelei costă fix 2 lei. Astfel că cei de la Orange s-ar putea folosi de acest lucru şi ar putea specula şi manipula mulţimea că tarifele lor sunt exact ca la Moldcell, deci ar putea sparge stereotipul că sunt cei mai scumpi din RM.
2) Dacă ar coborî tariful pentru un minut în afara reţelei la doar 1.8 lei, cei de la Orange în genere ar putea manipula mulţimea că tarifele lor de la Prepay sunt mai joase decît la Moldcell Cartelă. Şi astfel ar putea să-şi asume sieşi acest avantaj al  preţului, care făcea ca compania Moldcell să cîştige de 2 ori mai mulţi abonaţi noi decît dînsa.

În fine, e decizia celor de la Orange dacă vor să-şi păstreze titulatura de cei mai scumpi din Moldova, precum şi să accepte ca cei de la Moldcell să le sufle în ceafă pînă cînd îi vor ajunge din urmă (şi îi vor ajunge, dacă tendinţele actuale se vor păstra). Sau dacă vor lua o decizie care să-i avantajeze şi pe ei, dar şi pe cei 1.45 milioane de utilizatori Orange Prepay.


6 comentarii:

 1. interesant, sunt și eu, cel puțin am fost până mă aflam în țară, utilizator Orange... Sunt deacord că tarifele percepute sunt exagerate, dar există mai multe dar-uri...
  1. Ai spus-o și tu că nu renunți la Orange din motivul că ai mulți prieteni în rețea... Păi aici e și buba, costul marginal al unor astfel de decizii este bine cunoscut de Orange și atât timp cât au bani, nu au pentru ce schimba... Faptul că numărul abonaților Moldcell a crescut nu reprezintă mare lucru atât timp cât profiturile Orange sunt în creștere.. Aici e vorba de politici de piață diferite, Moldcell renunță la profit pentru a acapara piață, pe când Orange e orientat pe segmentul profitului
  2. Să așteptăm posibilitatea migrării la alt operator cu păstrarea numărului, acest lucru va influența într-o măsură oarecare situația... Nu va mai fi legată lumea de un număr...
  3. Trebuie analizate și alte componente din activitatea operatorilor, segmentul corporativ, internet, strategii de marketing...

  La final pot spune că aștept să văd din partea operatorilor noștri oferte cu adevărat interesante, pentru că reduceri simbolice la niște telefoane mediocre sau reduceri de sezon deja nu mai impresionează pe nimeni... Oferte care ar putea să lege clienții de operator pe 1-2 ani minim ar fi super, deigur, dacă ar oferi și ceva în schimb clientului, gen convorbiri nelimitate în rețea plus minute gratuite cu alți operatori, telefoane gratis, internet mobil nelimitat...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai perfectă dreptate. Cei de la Moldcell, lansaţi mai tîrziu pe piaţă, şi rămaşi în urmă, renunţă la profit pentru acapararea pieţei şi cîştigarea de cîţi mai mulţi abonaţi. Cei de la Orange, în schimb, avînd peste 60% din utilizatorii de telefonie mobilă de pe piaţa din RM, se axează pe acumularea profitului. Şi astfel apare şi o explicaţie economică de ce tarifele de la Orange sunt mai mari decît la Moldcell.

   Drept, nu pot renunţa la Orange pentru că practic 80% din numerele mele din telefon sunt Orange, iar 90% din convorbirile pe care le am, sunt tot cu numere Orange. Renunţînd la Orange, aş crea o incomoditate şi cunoscuţilor mei, care ar trebui să mă apeleze cu 2.3 lei pe minut, dar şi mie, căci aş pierde nr. preferate, nr. magic, etc. Totodată, cei de la Orange au politici de sporire a convorbirilor în reţea, ca minute gratuite, zona Orange de reducere, etc, ceea ce sporeşte dependenţa de ei. Dar totodată, mie, şi multor altor abonaţi Prepay, ne-ar fi mult mai convenabil ca cei de la Orange să coboare la 1.5 lei tariful pentru minut în afara reţelei, ca noi să putem vorbi "normal" şi cu nr. Moldcell.

   Ștergere
 2. 1. Decat sa te chinui atat, mai bine treci o data impreuna cu toti prietenii la Moldcell. :D Cum altfel ii putem invata noi minte pe monopolisti?

  2. Intuiesc ca portabilitatea numarului nu rezolva nicicum situatia... tarifele intre retele diferite raman aceleasi. Unica solutie ar fi presiunea la nivel de stat pentru a fi miscorate aproape de zero tarifele de interconectare Orange-Moldcell-Moldtelecom. Asa cum s-a facut in UE. Putem influienta tarifele cu Rusia sau Italia doar partial in cazul Moldtelecom dar nu vad nici o problema sa influientam tariful de interconectare Orange-Moldcell. Ar fi un beneficiu in folosul tuturor cetatenilor RM.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1) Eu să trec e uşor, dar să-ţi convingi toţi cunoscuţii, e imposibil. Fiecare are motivele sale, unele destul de puternice, pentru care rămâne la Orange.

   2) Da, ar fi un beneficiu în folosul tuturor cetăţenilor RM, dar mă îndoiesc că acestor companii le pasă şi de "binele" cetăţenilor. Profitul - numai asta contează pentru majoritatea companiilor din RM, care nu prea ştiu de etică. Iar statul e prea slab, şi nefuncţional, ca să facă ceva. Astfel că totul cade în cîrca oamenilor simpli.

   Singura variantă bună pe care o văd în viitor este ca cu timpul cei de la Moldcell (varianta ideală, şi Unite) să îi ajungă din urmă pe cei de la Orange, astfel aceştia din urmă urmînd a fi obligaţi să reacţioneze, micşorînd tarifele. Cu cît concurenţa va deveni mai puternică, şi monopolul Orange să va prăbuşi, cu atît mai multe şanse sunt ca să apară oferte cît mai bune şi interesante pentru clienţi.

   Ștergere
 3. Ia un telefon Dual SIM si doua cartele (Orange si Moldcell). Suni la prietenii cu Moldcell de pe numarul Moldcell si la prietenii cu Orange de pe numarul Orange.

  iar daca mai iai si cu Wi-Fi cu Skype...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să nu te mire răspunsul, dar aşa am şi făcut :). La sfîrşitul lunii precedente mi-am luat un număr nou Moldcell Cartelă, cu 2012 lei cadou ;).

   Ștergere