miercuri, 18 ianuarie 2012

Problema principală a Republicii Moldova (partea a II-a)

http://customize.org/
Un lucru fenomenal pe care l-am descoperit şi înţeles anul trecut, este că în cele mai multe cazuri majoritatea oamenilor nu fac rău din cauza că ei ar fi răi (sau natura lor umană ar fi rea), ci din neştiinţă de cauză sau/şi suferinţă. Foarte puţini oameni, nici măcar un procent, fac rău din plăcere şi trăiesc pentru a face rău (de genul la a ucide pentru plăcere - aceşti oameni sunt de regulă psihopaţi). 

Majoritatea oamenilor fac rău ori din neştiinţă de cauză (nu-şi dau seama că fac rău altora), ori din cauza suferinţei (suferind, îi fac şi pe alţi oameni să sufere, scoţîndu-şi frustrările), sau din cauza unui egoism exagerat sau a unei nevoi raţionale. Or, anume această constatare este şi cea care a prăbuşit definitiv teoria că anume oamenii ar fi principala problemă a RM, deşi, este clar că şi oamenii simpli au o mare parte de vină în faptul că RM este un stat falimentar.

3) Problema sistemului. În 2010, datorită unei şedinţe a Comisiei Oglinda, mi-a apărut a treia idee care ar putea fi problema nr. 1 a RM: sistemul. Prin sistem se înţelege şi societatea, şi grupurile sociale din societate, care sunt nişte sisteme mai mici, şi sistemul de stat, şi sistemul economic, etc. Oamenii nu se nasc răi de la naştere, astfel că anume sistemul este cel care îi face răi şi ticăloşi pe oameni.

Spre exemplu, din cauza sărăciei din sistem, o mulţime de oameni sunt nevoiţi să ia mită. De asemenea, din cauza sistemului de stat defect, şi a birocraţiei exagerate, oamenii sunt nevoiţi să dea mită, pentru a-şi putea rezolva problemele. Sau în medicină: dacă nu dai mită, este puţin probabil să fii tratat şi să primeşti atenţie. În sistemul economic la fel: regulile sunt făcute în aşa mod, că pentru a dezvolta o afacere, ori eşti nevoit să ai o "crîşă", ori dai mită. Sistemul defect şi greşit din RM este cel care contribuie la dezvoltarea corupţiei şi banditismului, la împărţirea inechitabilă a resurselor în stat şi societate, astfel încît cei bogaţi ajung şi mai bogaţi, iar cei săraci şi mai săraci, neexistînd mai deloc clasă mijlocie.

Sau în societate: am menţionat anterior într-un articol că nu avem un sistem normativ de valori care să ghideze comportamentul şi acţiunile individului. Creştinismul şi comunismul s-au prăbuşit: de 20 de ani în domeniul spiritual al societăţii moldoveneşti nu există nici o etică morală care să ne îndrumeze. Banii, materialismul, plăcerea şi binele personal (egoismul) sunt "valorile" care mişcă azi înainte oamenii de rînd (şi politicienii tot). Cum a spus şi fostul ministru al justiţiei, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, domnul Alexandru Tănase, societatea noastră din RM are ca virtute degradarea şi nonvaloarea.

Astfel că nu e de mirare că azi învăţătura este desconsiderată, iar cei care învaţă sunt consideraţi nişte fraieri. Şi nu e de mirare că azi copii şi tinerii vor să ajungă poliţişti sau vameşi, sau să ajungă în politică pentru a nu fi nevoiţi să lucreze niciodată. Iar cei care muncesc cinstit şi nu dau/iau mită sunt nişte rataţi, iar cei care fac cît mai multe şmecherii (şi afaceri ilegale) sunt tipi de succes şi modele de urmat. Pentru că societatea şi sistemul este cel care îi dresează şi educă pe oameni să fie astfel.

Logica sugerează că dacă problema principală a RM este sistemul (care este defect), atunci acesta ar trebui doar să fie înlocuit/schimbat, şi lucrurile vor începe să se dezvolte normal. Dar cine să îl schimbe, dacă politicienii noştri sunt la fel ca şi societatea, un produs, şi chiar beneficiari ai acestui sistem?

4) Lipsa unei elite naţionale. Oamenii simpli nu au capacitatea (sau nu vor) de a face diferenţă independent dintre bine şi rău. Ei nu îşi pot crea propriile valori, ci le adoptă pe cele ale societăţii sau grupului social din care fac parte. Dacă un tînăr va nimeri într-o bandă de alcoolici şi drogaţi, peste 90% că va ajunge şi el un narcoman. Dacă toţi în jurul unui om simplu preţuiesc banii, egoismul şi binele personal, atunci peste 90% că acest om va ajunge la fel ca şi ceilalţi. Dacă mâine în societatea noastră s-ar începe un amplu fenomen de ucidere a evreilor, sau ruşilor, majoritatea populaţiei ar accepta, în glas sau tacit, acest lucru ca unul fiind normal, şi chiar ar participa la el o bună parte (ca în cazul germanilor pe timpul lui Hitler).

Elitele, însă, sunt nişte producătoare de valori, dar nu consumatoare. Despre elite am mai scris, şi am spus că acestea se află de regulă pe nivelul III de conştiinţă, în comparaţie cu oamenii simpli care se află pe nivelul I şi II. Nivel care le permite să privească din exterior sistemul sau grupul din care fac parte, luînd în considerare interesele tuturor/ale comunităţii. Anume elitei naţionale îi revine rolul să ajusteze vechile valori, sau  să impună noi, care să fie cele mai potrivite şi bune pentru vremurile în care trăiesc. Însă în RM lipseşte elita naţională, şi nu mă refer aici doar la cea politică.

În final, care sunt concluziile acestui articol? Banii sunt mai degrabă un motiv în spatele căruia se ascund oamenii simpli sau politicienii, dar nu o cauză. Oamenii, locuitorii RM, poartă o mare parte din vina asupra faptului că RM este un stat falimentar, însă ceea ce îi scuză pe aceştia este sistemul, care favorizează, şi îi impune practic, să procedeze greşit din punct de vedere etic şi moral. Iar lipsa unei elite naţionale nu face decît să prelungească agonia acestui stat, şi a populaţiei sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu