marți, 7 februarie 2012

Există trei tipuri de oameni...

http://andreijitareanu.ro/
Există trei valori general-umane universale: adevărul, binele şi frumosul. Astfel, există şi trei tipuri de oameni, în baza la care valoare din acestea 3 le determină personalitatea. Cei care afirmă că aceste trei valori merg mână în mână, ori sunt nişte naivi (idealişti), ori nu ştiu despre ce vorbesc. Viaţa nu reprezintă decît un compromis, sau mai bine zis un echilibru dintre aceste valori, în care una predomină peste celelalte.

Demonstraţie: toţi oamenii minţesc (aşa zisele minciuni nevinovate; dar chiar şi "vinovate") - sacrificăm adevărul în numele binelui. Sau războiul, un lucru rău, făcut în numele adevărului, al dreptăţii, sau frumosului, sau chiar pentru un alt bine. Sau tensiunea dintre bine şi frumos (sacrificarea Chişinăului istoric ori pentru binele comun, ori din cauza intereselor şi binelui personal). Între aceste 3 valori există mereu o enormă tensiune, în care fiecare individ sacrifică una sau două, în numele alteia.

Oamenii frumosului sunt oamenii pasionaţi de artă, de cultură, de fotografii, pictură, muzică, poezii, etc. Oamenii adevărului sunt oamenii pasionaţi de ştiinţă şi de cunoaştere, de aflarea adevărului despre viaţă şi realitate. Oamenii "binelui" - situaţia e mai complicată, fiind compusă din 3 categorii. Cei preocupaţi de "binele comun", adică de al întregii comunităţi: elitele (1-4% din oameni); cei preocupaţi de binele şi ajutorarea altora (altruiştii), şi care de regulă ajung să lucreze de doctori (salvarea de vieţi omeneşti), asistenţi sociali (ajutorarea invalizilor, pensionarilor, altor categorii sociale defavorizate); şi cei preocupaţi doar de binele personal, egoiştii.

Well, de ce scriu eu oare despre asta? Simplu. Pentru că marea majoritate a moldovenilor (peste 80%) fac parte din categoria oamenilor interesaţi doar de binele personal. Aceasta explică şi de ce avem în RM o mulţime de moldoveni cu vile şi castele ultraluxoase, dar fix în faţa porţilor lor drumul e plin de borţi şi noroi (pe moldovean îl doare în cot de spaţiul public), iar vecinii acestora stau în case dărăpănate şi mor de foame. 

Sau de ce moldovenii fac "evroremont" şi ultra curăţenie şi lux în casă, da mănîncă seminţe şi scuipă pe stradă  ca porcii. Sau de ce oamenilor le este în cot de adevăr (inclusiv cel istoric) şi de dreptate (dreptatea fiind valoarea de rangul 2, care apare din instaurarea adevărului în viaţă), de limbă şi identitate. Sau de ce moldovenii nu au demnitate (demnitatea nu are legătură cu satisfacerea plăcerilor şi binelui personal), şi avem atît de mulţi trădători, vînzători de ţară, mancurţi şi "curve" în ţară. Sau de ce Chişinăul istoric, şi lucrurile frumoase, sunt în dispariţie (business-ul şi binele egoist prevalează).

Goana după plăceri şi binele personal face ca valorile ca adevărul, frumosul şi binele comun demult să fi fost aruncate la gunoi în societatea noastră.

P. S. Acesta este cel de-al 400-lea articol scris de mine pe blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu