miercuri, 7 martie 2012

Mafia "marşrutcilor"

http://stolica.md
Solicitarea administratorilor rutelor de microbuz de a majora tariful unei călătorii tocmai pînă la 7 lei i-a lăsat mască pe o mulţime de oameni simpli, care nu ştiau că aceştia pot fi atît de neobrăzaţi şi de ticăloşi. După cît se pare, ei merg pe mâna unei metode din negocieri: cer un tarif extrem de mare, pentru ca să obţină un tarif mare. Repet: mare.

Acum tariful unei călătorii în microbuz costă 3 lei. Logica sugerează că dacă aceştia încă lucrează cu un tarif de 3 lei, ei încă au profit. Toate vorbele de genul că veniturile nu le acoperă cheltuielile sunt minciuni sfruntate. Pentru că dacă ar fi fost aşa, patronii rutelor de microbuz demult ar fi sistat acest business şi şi-ar fi fost scos angajaţii (şoferii microbuzelor) la proteste.

Alta e problema că aceşti patroni, administratori, au un profit mic, care nu le îndestulează poftele. Sau că un asemenea "businessman", care cică ar deţine monopolul în transportul municipal, e membru PL care a finanţat campania lui Chirtoacă de anul trecut, iar acum vrea să-şi scoată banii de pe seama oamenilor simpli.

Bine. Există şi argumente raţionale în favoarea majorării tarifului. Ca de exemplu, creşterea preţului carburanţilor din 2006 pînă în prezent. Sau dorinţa şoferilor de microbuze de a le fi crescute salariile, de exemplu. Sau diferenţa mică a tarifului unei călătorii în troleibuz vs în microbuz, ceea ce face ca micobuzele să fie supraîncărcate. Sau altele, care ar putea justifica majorarea cu un leu a tarifului. Dar în nici un caz mai mult.

Am subliniat că şi acum, la un tarif de 3 lei, administratorii rutelor de microbuze au profit. Dacă tariful ar fi majorat la 4 lei, fiecare al 4 leu va reprezenta profitul acestor "businessmani". Plus bănuţi din primii 3 lei. Deci, un profit de peste 25-30%. Cu care vor putea să acopere majorarea preţului la carburanţi, a cheltuielilor pentru reparaţia microbuzelor, plus bani pentru propriul lor buzunar, pentru satisfacerea "plăcerilor" personale.

Creşterea tarifului la microbuze cu mai mult de 1 leu (de ex. la 5 lei) nu numai că ar lovi puternic în buzunarele oamenilor simpli, dar ar şi dezechilibra transportul electric. Pentru a face economie, o mulţime de oameni vor trece la troleibuze, acestea urmînd a deveni supraîncărcate. Iar în curînd, ca o reacţie în lanţ, şi tariful la o călătorie cu troleibuzul se va majora la 3 lei... Însă un tarif de 4 lei pentru o călătorie cu microbuzul ar fi perfect: cei mai săraci s-ar deplasa cu troleul, cei puţin mai înstăriţi sau care se grăbesc se vor deplasa cu microbuzele.

Dacă e să fie crescut tariful la o călătorie cu microbuzul, cel mai logic şi corect ar fi ca acesta să fie majorat la 4 lei. Eu sper ca Dorin Chirtoacă sa aibă puţin bun simţ şi să nu cedeze la presiunile/dorinţele acestor administratori, chiar dacă, cumva, e dator unuia dintre ei. Căci în caz contrar, mai mulţi chişinăuieni ar ajunge să-l urască şi antipatizeze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu