sâmbătă, 24 martie 2012

Statul lor, preşedintele lor

http://unimedia.md/
Opt zile în urmă ales, ieri investit. O zi istorică. Dar pentru cine/ce? Pentru statul Republica Moldova. Şi pentru cei cărora le aparţine/conduc frâiele în acest stat. Nu însă şi pentru cetăţenii RM, cred.

Pentru mine Timofti este o mare necunoscută. Pentru majoritatea el este o mare necunoscută. Şi nici nu mă trage să aflu ceva informaţii despre el, ţinînd cont de mascarada cu care a fost ales. Pentru că el nu este preşedintele meu. Pentru că este nelegitim. Este legal, adică ales după "legile" statului Republicii Moldova, care pot fi învîrtite şi răstălmăcite în fel şi chip de cei care conduc acest stat, dar nelegitim pentru că nu este ales de popor. Pe care nu-l reprezintă. Un popor care nici nu-l cunoaşte.

Exact ca şi statul ăsta, care este legal (conform dreptului internaţional, să zicem), dar nelegitim (necreat de proprii săi cetăţeni/naţiune). Aşa şi preşedintele nou ales - (ne)uimitoare coincidenţă. Ceea ce a apărut şi a fost creat din start de rău şi cu rău, va continua şi mai departe rău. Şi se va sfârşi probabil rău. Destinul Republicii Moldova...

Trecînd peste toate aceste aspecte, Timofti, fiindu-mi necunoscut, nu-mi trezeşte nici un resentiment. Spre deosebire de predecesorii săi, care au fost nişte mizerii, unii dintre ei, ca Lucinschi şi Voronin, meritînd a fi spînzuraţi în PMAN pentru hoţiile şi ticăloşiile comise faţă de cetăţenii acestui stat, Timofti are şansa de a rămâne un "preşedinte bun" în istoria RM. Cu o singură condiţie (probabil): să nu facă nimica.

Nu glumesc. RM este o republică parlamentară, iar funcţia preşedintelui ar trebui să fie una figurativă, teoretic. Iar Timofti, dacă tot e apartinic şi fără de nici o putere, mai bine ar face figuraţie. Decît să facă prostii şi ticăloşii alături de liderii AIE. Şi astfel ar rămâne de "preşedinte bun" în istoria RM. Iar toate promisiunile lui, care am auzit că ar fi fost multe şi comice, sunt curat baliverne. Nu vă creaţi speranţe, pentru că veţi ajunge dezamăgiţi ca şi în cazul cu AIE. Promisiunile lui sunt simple poveşti. Şi anecdoate. Pentru că nu el deţine puterea în acest stat.

Probabil că singura parte bună în alegerea preşedintelui RM este faptul că PCRM ar fi fost scos în afara ecuaţiei puterii pentru totdeauna (teoretic). Alegeri (anticipate) nu vor mai fi timp de 3 ani, iar în aceşti ani PCRM s-ar putea destrăma/schimba cu mult. Probabil că peste 3 ani nu vor lua nici 30% din voturile alegătorilor. Probabil că mai tîrziu PCRM în genere va dispărea. Probabil că asta e singura parte bună din alegerea preşedintelui.

Dar şi fără de PCRM, rămân o mulţime de alte partide corupte şi mincinoase. Şi o mulţime de alte probleme. O groapă fără fund de probleme. Legate de statul RM, de societatea RM, de "naţiunea" RM, de cetăţenii RM. Şi nimic nu se schimbă.

Un comentariu:

  1. aceleași gânduri le am și eu față de actualul nostru președinte, sub nici o formă nu mă atrage să-i studiez trecutul și ce poate fi în stare să miște la cârma statului.

    RăspundețiȘtergere