vineri, 23 martie 2012

Ţară de "bogaţi"

http://b365.realitatea.net
Îmi amintesc cum prin 2005 - 2006 mă plimbam cu un prieten prin magazinele de telefoane mobile, unul dintre cele mai simple şi ieftine telefoane de pe-atunci, Nokia 1110, costând peste o mie de lei. Atunci consideram că a poseda un telefon mobil era doar un privilegiu (aveau posibilitatea), şi caracteristică a bogaţilor (şi câcăcioşilor, bineînţeles, care trebuiau să aibă ceva cu care să se mîndrească în faţa celorlalţi).

Conform ultimilor statistici ANRCETI despre sectorul comunicaţiilor mobile, rata de penetrare a telefoniei mobile în Republica Moldova în trimestrul al IV-lea al anului trecut a depăşit 100%, ajungînd la 105%. Acest lucru înseamnă că practic fiecare cetăţean moldovean dispune la moment de un număr de telefon mobil!

http://anrceti.md/telmob
Bineînţeles că real nu fiecare cetăţean moldovean are la moment un telefon mobil. Copiii mici, unii bătrîni (bunica mea, spre exemplu), şi chiar maturi normali - sunt persoane care încă nu au, sau nu vreau sau nu ar avea sens să aibă un telefon mobil. În schimb, există o mulţime de oameni care au două sau mai multe numere de telefoane mobile. De exemplu eu, care am şi număr Orange, şi număr Moldcell. Şi o mulţime de alţi oameni.

E uimitor cum în 5-7 ani, de la nişte servicii accesibile doar celor "înstăriţi", telefonia mobilă a ajuns să "acapareze" toată populaţia RM. Faptul că rata de penetrare a telefoniei mobile a depăşit 100% e un eveniment destul de important, RM ajungînd la o rată ca cea din statele din Uniunea Europeană (România în 2008 a depăşit rata de 100%). Totodată, e uimitor cum de la peste o mie de lei s-a ajuns ca în prezent cu doar 160 lei să-ţi poţi procura un telefon mobil nou (da, nu glumesc, un prieten de-al meu şi-a luat un Samsung nou-nouţ, unul foarte simplu, de pe 999.md cu doar 160 lei). 

Trecerea timpului şi progresul tehnologic fac minuni.

P.S. Despre datele ANRCETI, sectorul comunicaţiilor mobile, voi mai scrie...

Update 27.03.2012: din numărul total de 3.739 mii (105%) de utilizatori de comunicaţii mobile, 3.611 mii sunt conectaţi la serviciile de telefonie mobilă, iar 125 mii la serviciile de acces mobil la internet (utilizatori internet 3G). Totodată, din aceşti 3,61 mln de utilizatori telefonie mobilă (101% în raport cu nr. populaţiei RM), 10.3% sunt utilizatori pasivi (nu şi-au folosit în ultimile 3 luni deloc cartelele), iar 89.7% (3 mil 241 mii) utilizatori activi, ceea ce reprezintă cam 91% din populaţia RM (rata penetrării) ce au un număr de telefon mobil şi în utilizează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu