luni, 16 aprilie 2012

De ce tinerii nu au ce căuta în politică

http://www.kas.de/
La noi toţi încearcă să impună ideea că tinerii ar trebui să se implice în politică. E ok, şi eu o susţin. Însă astăzi aş vrea să aduc în vedere o abordare opusă.

Ţin minte şi acum o discuţie cu antrenorul meu de ving tsun, care îmi spunea că tinerii nu au ce căuta în politică, pentru că mintea lor (la majoritatea) este numai la distracţie, băutură şi sex. Deşi este o viziune foarte îngustă, conţine o parte bună din adevăr.

Personal am o viziune idealistă asupra politicii. Politica pentru mine este domeniul de administrare şi guvernare a societăţii în scopul realizării binelui comun. Individul-politician îşi sacrifică interesele personale, egoiste, pentru realizarea binelui comun, al întregii societăţi, sau măcar al majorităţii oamenilor.

Acum să facem o legătură cu piramida lui Maslow. Un om, pentru ca să ajungă la nevoia şi dorinţa de a-i ajuta pe alţii, de a contribui la binele societăţii, ar trebui să-şi satisfacă primele patru nevoi. Un om cu primele 4 nevoi satisfăcute este un om care are o casă deasupra capului, are un venit stabil, are o familie (soţie şi copii) care îl iubesc şi îl susţin, are prieteni şi amici care îl apreciază şi ajută, are o anumită reputaţie, sau statut, în societate. Adică este un om împlinit, în mare parte.

Şi aici şi apare întrebarea: au oare tinerii din RM aceste lucruri? La sigur că nu. Puţini au propriul apartament sau posibilitatea să şi-l cumpere, puţini au un venit stabil, care să le fie şi îndeajuns, puţini sunt căsătoriţi/au familie (familia presupune costuri noi, obligaţii), puţini au o anumită reputaţie sau statut în societate. Adică puţini din tinerii de azi sunt deja împliniţi, realizaţi, şi capabili de a ajuta alţi oameni. 

Şi atunci, ce să caute ei în politică, dacă aceştia resimt primele 4 nevoi? Acest lucru va duce ca majoritatea tinerilor implicaţi în politică să-şi pună interesele lor înaintea celor ale comunităţii. Astfel că nu e de mirare că tinerii de azi, majoritatea, sunt implicaţi în politică pentru salariu, funcţii, carieră politică, putere, prestigiu, relaţii, cumătrism, socializare, şi chiar distracţie şi sex. Tare mulţi tineri se implică în partidele politice anume pentru avantajele pe care le vor căpăta în activitatea politică, şi linsul fundurilor, direct spus.

Există şi excepţii, bineînţeles. Ca de exemplu Tudor Darie, probabil. Un tânăr cu o anumită reputaţie în societate, ce are o familie deja întemeiată, o soţie ce îl iubeşte şi susţine, şi care deja avea un venit bun şi stabil înainte de a intra în politică. S-ar putea de dezbătut mult problema dacă acesta e implicat în politică pentru carieră (mulţi ar susţine acest lucru), sau pentru binele comun sau realizarea unei schimbări. Personal însă, am încredere în dânsul, şi cred sincer că Tudor e implicat în politică (şi) pentru realizarea unei schimbări spre bine în societate.

Revenind la majoritatea tinerilor noştri implicaţi în politică, partea proastă este că şi seniorii sunt implicaţi în politică pentru aceleaşi lucruri. Majoritatea "bătrânilor" care se implică în politică se bagă anume pentru bani, putere sau carieră politică. Binele comun? Să fim serioşi, politicienilor le este într-un loc de societate, de idealuri.

Astfel că nu e mare chestie cu implicarea tinerilor în politică. Se schimbă un gunoi cu altul. Diferenţa o face că, prin schimbarea de generaţie, ne debarasăm cel puţin de mizeriile ex-sovietice, cu mentalitate învechită, comunistă. Şi anume acest lucru mă face să fiu pentru implicarea tinerilor în politică. Însă dacă am trăi într-o societate normală, cu politicieni ca din visele mele, nu cred că aş agrea implicarea tinerilor în politică. Căci dintîi aceştia ar trebui cumva să se realizeze pe sine, şi să acumuleze experienţă de viaţă, înainte de a se implica în domeniul politic. Şi chiar dacă admit că politica poate fi o vocaţie, pentru unii tineri, nu-mi prea place ideea ca aceştia să trăiască doar din politicianism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu