vineri, 13 aprilie 2012

Logica piramidei lui Maslow

http://girlmarcy.blogspot.com/
Am scris ieri că piramida lui Maslow (teoria ierarhizării nevoilor) mi se pare o invenţie genială. Nu din cauza că mi-ar plăcea de Maslow, ci din cauza că teoria are logică.

Această logică este: pe primul nivel se află nevoile primare, existenţiale. Dacă nu ai mâncare, băutură, aer, nu ai cum să exişti. Includerea sexului în primul nivel oarecum pare nepotrivită, pentru că fiinţele umane pot exista şi fără sex (perfecte.md a scris ieri despre asexualitate). Cu sexul împreună nivelul I este numit "nevoile biologice", ale animalului din noi (omul este, în primul rând, un animal).

Odată ce eşti sătul, hrănit bine, si nu ti-e sete, automat te gândeşti la securitatea ta. Nevoia asta este strâns legată de I nivel, unii o şi includ în nevoile existenţiale (teoria ERC a lui Alderfer). Frica de a fi ucis este strâns legată de existenţa ta, ca organism.

Odată ce omul se simte sătul şi în siguranţă, acesta, fiind o fiinţă socială, caută să iasă în lume pentru a socializa, a comunica, a face cunoştinţă cu alţi oameni. Odată ce şi această nevoie este satisfăcută, individul, având o mulţime de cunoştinţe şi relaţii, caută să obţină, să-şi creeze un anumit statut în grupul de persoane care îl cunosc. Statutul, prestigiul, respectul, puterea sunt nevoi care depind direct de existenţa altor persoane. Nu ai cunoştinţe, prieteni - nu ai cum să ajungi să resimţi nevoile din al 4 nivel.

După ce primele 4 nevoi îi sunt satisfăcute, omul ajunge la un nivel, să zicem, în care deja vrea să-i ajute pe alţii. Având un statut, prestigiu, putere, individul poate deja influenţa lumea, sau mediul în care trăieşte. Să o schimbe, de regulă, spre bine. Unii aleg să-şi ajute rudele, prietenii, să crească; alţii întreaga societate, ţară, lume. Dar cert e că pînă a ajunge să ajuţi alţi oameni, trebuie să te ajuţi în I rând pe tine.

Şi iată şi logica: pentru a influenţa alţi oameni (să crească) trebuie să ai putere, pentru a avea putere trebuie să socializezi, pentru a socializa trebuie să te simţi în siguranţă, iar pentru a te simţi sigur pe tine trebuie să-ti fie satisfăcute nevoile existentiale. Toate se leagă, astfel că teoria pare să fie corectă.

Însă apare o întrebare foarte interesantă: poate resimţi omul, în acelaşi timp, mai multe nevoi din mai multe nivele? Conform teoriei lui Maslow, nu. Alderfer susţine că da. Personal aş înclina către poziţia lui Alderfer, bazându-mă pe propria experienţă şi autoanaliză. 

Însă aş zice că şi Maslow are dreptate, dacă ţinem cont de circumstanţe. Spre exemplu, când eşti acasă, în familie, unde eşti stimat şi iubit, poţi resimţi nevoi cognitive, de a învăţa ceva şi a te autoperfecţiona. Însă în societate, pe drum noaptea, când e periculos, nu ţi-e nici a socializa (cu necunoscuţi), şi nici a citi o carte. Altfel spus, într-o perioadă foarte scurtă resimţim doar o nevoie (de hrană, securitate, etc), însă pe termen lung, toate se manifestă şi ne influenţează viaţa.

11 comentarii:

 1. Nu stiu de ce ai ales acest subiect, insa aceasta teorie in sens general accepata ar avea si un spectru de lacune. Ca de exemplu (as spune eu ilustrativ in cazul de fata): M. Eminescu, care traind, nu mai bine spus existand intr-un spatiu plin de gandaci si paianjeni a trecut la ultima treapta a piramidei lui Maslow. Un alt exemplu as spune eu ca pe timp de razboi, in momentul in care explodeaza un obuz linga tine iti cam trece pofta de mancare.
  Pentru moment se studiaza intens inconstientul uman si sunt convins ca in curand vom avea o noua ierarhie a nevoilor umane.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Argumentele tale nu infirmă teoria. Exemplul cu războiul e un caz excepţional - este clar că acolo teoria se modifică, sau nu e valabilă, iar cel cu Eminescu, e singular. Excepţie care mai degrabă ar confirma regula, cum se zice în popor.

   Pe de altă parte, sunt de-acord că teoria ar putea fi imperfectă, şi chiar greşită, în cazul unor altor populaţii, popoare. Am citit undeva că teoria ar fi caracteristică şi valabilă societăţii occidentale, nu şi asiatice, unde oamenii sunt mai spirituali, şi nevoia a 5-a este mai importantă. S-ar putea ca şi în cazul societăţii occidentale teoria lui Maslow să fie imperfectă.

   În fine, eu, prin acest articol, am vrut doar să arăt logica acestei teorii, o logică care mi se pare dreaptă, în condiţii normale.

   Ștergere
 2. "Includerea sexului în primul nivel oarecum pare nepotrivită, pentru că fiinţele umane pot exista şi fără sex (perfecte.md a scris ieri despre asexualitate)." INDIVIDULE, TE ROG, NU FA COPII SI NU MAI SCRIE, FIINDCA FACI SPECIA UMANA DE RAS! ESTI CRUNT DE PROST! NU MAI TRAII PE BANII PARINTILOR SI NU MAI FA PE FILOSOFUL SI PSIHOLOGUL PE INTERNET CA-L VIRUSEZI SI-L IMPUTI DE PROSTIE! ESTI DE NERECUPERAT, RETARDATULE CU AERE DE SCHOPENHAUER!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Când ultima oară ai fost la psihiatru?

   Ștergere
  2. Domnule anonim, daca sunteti atat de bun la judecat si va place sa ofensati persoane cred ca si limbajul trebuie slefuit...

   Ștergere
  3. unele persoane nu au manualul de folosire a creirului la ei si nici instrumentele .....treci la scoala inapoi , la psihologie, fizica , chimie, biologie ai lipsit la ore si ai tupeu ....studiaza cei trei psihanalisti abisli , motorul psihic ternar , algoritmii si apoi sa vii cu idei nastrusnice [numai sex aveti in cap ]...si arunca cagula aia electronica de pe cap[anonimule !!!] NIVELUL 1 TINE DE SEXTETUL IDU-LUI.....

   Ștergere
  4. HABAR NU AVETI DE CE VORBITI....nivelul 1. se refera la nevoi fiziologice - somn,respiratie,apa,alimentatie,caldura,adapost,miscare si pe ultimul loc este sexul[influxul genetic]- iar pentru stiinta voastra sa aflati ca biologicul a dus de milioane de ani razboaie si conflicte pe: 1. mancare 2. teritorii 3. sex....iar in final, va spun si nu mai repet ca la scoala : - ESTE VORBA DE COMPREHENSIUNEA SEMANTICO - SEMIOTICA A SUBIECTULUI [ PIRAMIDA-ALGORITMUL NEVOILOR UMANE] fuga la dictionare si definitii......canal de comunicare inchis permanent [ nu ma deranjati cu tampenii] !!!!!!!!!!!!!!!

   Ștergere
 3. intr-adevar si mie m-i s-a parut cam nepotrivita plasarea sexului la nivelul 1, cunoastem cu totii persoane de succes in cariera si nu numai care au o viata sexuala deficitara sau chiar inexistenta. e drept ca privarea de sex pe o perioada mai lunga de timp duce la un nivel ridicat de frustrare. lui anonim 17 ii spun o zicala din popor 'hotii striga hotii'.

  RăspundețiȘtergere
 4. intr-adevar si mie m-i s-a parut cam nepotrivita plasarea sexului la nivelul 1, cunoastem cu totii persoane de succes in cariera si nu numai care au o viata sexuala deficitara sau chiar inexistenta. e drept ca privarea de sex pe o perioada mai lunga de timp duce la un nivel ridicat de frustrare. lui anonim 17 ii spun o zicala din popor 'hotii striga hotii'.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere