joi, 19 aprilie 2012

Offline cu ministrul TIC Pavel Filip

http://www.pdm.md/
Am participat azi la offline-ul cu ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. Impresii:

Ministrul: mi-a lăsat impresia de un om de treabă şi cumsecade. S-a masat de mai multe ori la tîmplă şi ochi - semn că era obosit şi stresat. În timpul offline-ului s-a exprimat foarte calm şi liniştit, ceea ce mă duce la gândul că lucrul îl extenuează şi stresează. A fost bine pregătit la majoritatea întrebărilor, însă au fost şi întrebări în care s-a observat că problema întrebată îi era necunoscută.

Alături de el era o doamnă destul de amabilă, consilier, ce a făcut notiţe (asupra problemelor discutate şi identificate, soluţiilor propuse), şi un bărbat, Marian după nume dacă nu greşesc, tot consilier, care a răspuns şi el la întrebările bloggerilor, cu un glas mult mai vioi şi energic decât al şefului său.

Bloggerii: o mulţime de oameni interesanţi, unii pe care I dată i-am văzut real. Unii dintre bloggeri erau chiar experţi şi specialişti în domeniul TIC, dând întrebări destul de specifice. Ceilalţi, majoritatea, au dat întrebări legate de experienţa lor de viaţă, adică de problemele din domeniul TIC pe care ei le-au întîmpinat în societate.

Întrebările au fost extrem de diferite şi particulare, în dependenţă de ceea ce l-a durut sau interesat pe fiecare blogger. Greu de memorizat răspunsurile, mai ales când eşti cam out în acest domeniu. Eu voi scrie doar momentele principale sau răspunsul la întrebările mele.

Ministrul consideră domeniul TIC unul foarte important. Investiţiile în domeniul TIC ar fi de zeci de ori mai profitabile decât cele din agricultură sau alte domenii. Speră să-şi convingă şi colegii din Guvern de importanţa TIC, precum şi creşterea mărimii investiţiilor în domeniu.

A pomenit de mai multe ori de termenul "societate informaţională". Crearea unei societăţi informaţionale până în 2020 ar fi o prioritate strategică a ministerului. 

Ministrul ar dori ca în cazul Moldtelecomului să se realizeze o separare între companie şi infrastructura acesteia, pentru ca şi alţi operatori să se poată folosi de infrastructura Moldtelecomului în oferirea de servicii populaţiei. Acest lucru ar fi necesar de realizat cât mai curând, mai ales acum când se discută de privatizarea Moldetelecomului. Dacă Moldtelecomul ar fi privatizat împreună cu reţelele de comunicaţie ale statului, pe viitor am putea avea probleme foarte mari. 

În privinţa conectării regiunii transnistrene la telefonia fixă din partea dreaptă a Nistrului, RM e pregătită din punct de vedere tehnic. Decizia depinde însă mai mult de factorii politici, căci tehnic, acest lucru s-ar putea face în doar câteva ore. Ministrul consideră că acest proces ar trebui să înceapă de jos, de la agenţii economici (din ambele părţi ale Nistrului), care să găsească un consens ce să le aducă beneficii, astfel încât să preseze decidenţii politici de la Tiraspol şi Chişinău să ia o decizie favorabilă în acest sens.

În privinţa altor probleme discutate, sper că alţi bloggeri vor scrie fiecare ce a întrebat sau l-a interesat. Pentru mine, totuşi, domeniul TIC are multe părţi necunoscute, existând momente în care m-am plictisit fiindcă nu înţelegeam nici o boabă despre ce se vorbeşte. Per total, offline-ul mi-a plăcut, fiind o reuşită.

Despre offline a mai scris Vadim Zgherea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu