miercuri, 16 mai 2012

16 mai - Zi de Doliu

http://www.curentul.ro/
Mi-am promis să nu mă mai preocupe aşa gen de subiecte, dar... nu în fiecare zi au loc asemenea date.

Astăzi se împlinesc 200 de ani de la dezmembrarea Ţării Moldovei şi ocuparea teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus. Practic de acolo se porneşte mai totul, majoritatea (forţelor, cauzelor) ce a dus la prezentul pe care îl avem acum. În special influenţa (negativă) a Rusiei.

Un exerciţiu de imaginaţie - ce ar fi fost dacă Rusia nu ar fi ocupat la acea dată Basarabia? Probabil că ar fi ocupat-o mai tîrziu, dar dacă admitem, totuşi, că acest lucru nu s-ar fi întîmplat, probabil că, ba chiar cert, "problema basarabeană" nu ar fi existat niciodată. Şi foarte probabil că astăzi nu am mai fi trăit în cel mai sărac stat din Europa, într-un stat falimentar (nu am în vedere că am fi trăit în alt stat, România, ceea ce e clar şi implicit, ci faptul că nivelul de dezvoltare al regiunii dintr Prut şi Nistru ar fi fost complet altul, mai înalt).

Pe marginea acestei întrebări se poate specula mult şi bine. Nu mai contează. Ce a fost a fost, şi nu se mai schimbă. Prezentul şi viitorul sunt cele care deja contează.

Astăzi, 16 mai, ar fi trebuit să fie Zi de Doliu în toată Republica Moldova. Însăşi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova reaminteşte de 1812: "CONSIDERIND actele de dezmembrare a teritoriului national de la 1775 si 1812 ca fiind in contradictie cu dreptul istoric si de neam si cu statutul juridic al Tarii Moldovei, acte infirmate de intreaga evolutie a istoriei si de vointa liber exprimata a populatiei Basarabiei si Bucovinei".

Din păcate, moldovenii au demonstrat pentru a nu ştiu câta oară că nu au demnitate. Paradox: avem mândrie, şi încă atât de multă, dar nici un pic de demnitate. Mă dezgustă acest fapt...

Viitorul. Cum va arăta R. Moldova în viitor, sau peste o sută de ani, cum se întreabă într-un articol Tănase? Cunoscând multitudinea de probleme pe care le are RM, nu poţi fi deloc optimist... Sunt întrebări pe care toţi basarabenii ar face bine să şi le pună. Dacă, evident, le mai pasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu