joi, 17 mai 2012

Nokia 103 - un telefon de doar 250 lei

http://www.gadget.ro/
Acum o lună Nokia a lansat un telefon mobil (Nokia 103) cu un preţ de doar 16 euro (aproximativ 250 MDL) fără taxe. Nokia 103 este cel mai ieftin telefon produs vreodată de Nokia. Ceea ce este interesant să observi este cum a evoluat preţul în timp la cele mai ieftine telefoane lansate de Nokia.

Nokia 1200 - 35 euro (mai 2007);
Nokia 1202 - 25 euro (noiembrie 2008);
Nokia 1280 - 20 euro (noiembrie 2009);
Nokia 103 - 16 euro (aprilie 2012).

În doar 5 ani, preţul la cel mai ieftin telefon Nokia a scăzut cu mai bine de 50% (de la 35 euro la 16 euro). Iar modelele mai noi, care le-au înlocuit pe cele mai vechi, nu au pierdut deloc din calitate. Ba chiar sunt mai superioare decât precedentele modele. Altfel spus, scăderea preţului nu s-a făcut pe baza scăderii calităţii. Totul este o consecinţă a progresului tehnologic, care face ca costul de producţie a mai multor produse industriale să scadă, în ciuda devalorizării valutelor.

Dacă mai ţinem cont că în aceşti 5 ani au crescut şi salariile, puterea de cumpărare a unui om a unui telefon mobil a crescut chiar mai mult, de vreo 3-4 ori. Acum 5 ani nu oricine îşi putea permite să-şi cumpere un telefon mobil - acum în Republica Moldova avem deja o rată de peste 100% a penetrării telefoniei mobile în republică. Acesta e un punct pozitiv al progresului tehnologic şi trecerii timpului.

În privinţa noului telefon Nokia 103, dacă e să mă dau cu părerea, nu e o mare noutate sau inovaţie. Analizat la design, dimensiuni, funcţii, el este practic acelaşi telefon Nokia 1280. Se pare că în aceşti 2 ani costul de producţie al telefonului Nokia 1280 a scăzut cu mai bine de 20%. Însă cei de la Nokia au considerat că e o mai bună mişcare de marketing dacă îl colorează în alte culori pe Nokia 1280, lansându-l ca un telefon nou la un preţ mai mic. Un preţ care îl face să fie cel mai ieftin telefon Nokia lansat vreodată, ceea ce a şi făcut ca să primească o mai mare atenţie şi reclamă din partea presei. Un simplu truc de marketing, just it.

Din altă parte, mă gândesc cât de pragmatic mai este lansarea de astfel de telefoane. Cei de la Nokia vor să atingă "următorul bilion de utilizatori". Însă astăzi în lume, confom statisticilor, 6 din 7 miliarde de oameni posedă deja un telefon mobil. În curând piaţa va fi total ocupată, şi nu va mai fi pragmatic de lansat telefoane cât mai ieftine, căci fiecare om, practic, va avea deja un telefon mobil.

Personal consider că Nokia ar trebui să-şi direcţioneze atenţia în 3 domenii. Una, dacă tot s-au specializat în acest domeniu, în direcţia telefoanelor foarte ieftine, dar şi mai performante (cu ecran color, de 1,8 - 2 inch, cu fotocameră, internet, etc - telefoanele monochrome şi cu ecrane de 1.36 inch sunt deja istorie); a doua în direcţia smartphone-urilor ultraieftine, căci în curând fiecare om va dori să îşi procure un smartphone; şi trei, în direcţia smartphone-urilor ultraperformante, domeniu unde ei cam şi clachează. Dar, în fine, ei au propria lor conducere, manageri strategici, care ştiu mai bine, probabil, ce au de făcut.

P.S. Apropo, sunt curios cu ce preţ va ajunge Nokia 103 la noi în Republica Moldova. Ţinând cont de cât de lacomi sunt agenţii economici de la noi, estimez că noul telefon va ajunge pe piaţa din RM la un preţ de 450-500 lei. Urmează să vedem dacă voi avea dreptate.

2 comentarii:

  1. "Ţinând cont de cât de lacomi sunt agenţii economici de la noi, estimez că noul telefon va ajunge pe piaţa din RM la un preţ de 450-500 lei. Urmează să vedem dacă voi avea dreptate."
    Cât de bolovan trebuie să fii să spui asemenea prostii? Nokia C2-01 este un telefon raport calitate/preţ foarte bun şi costă doar 310 lei la liber! De ce ar costa Nokia 103 mai mult de 150 lei? Decât să realizezi articole de 2 lei, mai bine ai da la peşte... Induci cititorii în eroare fără motiv!

    RăspundețiȘtergere
  2. In general telefoanele de la Nokia sunt ok, eu caut de ceva timp un nokia 6700 si nu gasesc, unii cer prea mult pe el. Este un telefontelefon, intr-adevar bun, cu un design frumos.

    RăspundețiȘtergere