vineri, 1 iunie 2012

CIA - Cinci ani de furie

http://www.cartier.md/
Pentru cei interesaţi de serviciile secrete, volumul "CIA - Cinci ani de furie" va reprezenta o lectură foarte plăcută. Cartea a fost scrisă de Catherine Durandin, profesor şi istoric francez ce a semnat mai multe lucrări pe subiectul Statelor Unite şi a relaţiilor euroatlantice. Volumul se adresează tuturor celor interesaţi de domeniul relaţiilor internaţionale, de culisele politicii americane, precum şi de serviciile speciale secrete.

Volumul mi-a părut mai puţin interesant decât cartea lui Barnard. Probabil din cauza că acum mă preocupă mai puţin domeniul RI şi ceea ce se petrece în afara ţării. Însă cartea se citeşte mult mai uşor, deoarece stilul lui Durandin este mai simplu. Deşi şi ea te abundă cu o mulţime de informaţii, şi deseori se mută abrupt de la un eveniment la altul.

Cel care va citi "CIA - Cinci ani de furie" va afla o mulţime de lucruri despre activitatea CIA în anii 2001 - 2006, despre tensiunea dintre executivul american (preşedintele Bush şi acoliţii săi) şi Agenţia Centrală de Informaţii, despre criza CIA şi scurgerile de informaţii, despre cine au fost adevăraţii vinovaţi ai declanşării războiului din Irak, şi cum CIA era presată de sus să demonstreze nişte falsuri (ca armele de distrugere în masă ale Irakului, sau legătura dintre Saddam Hussein şi Al Qaeda). O mulţime de detalii interesante, pe care nu ai şansă niciodată să le afli la lecţiile FRIŞPA.

Citez din carte: "Manipulările informativului, minciuna de stat, vălul plasat deasupra intereselor energetice şi militaro-industriale aflate la originea războiului din Irak din 2003 au zdruncinat încrederea societăţii civile în conducătorii ei. Cu foştii săi agenţi şi cu scurgerile lor de informaţii, care anunţă "sfârşitul unui mit", cel al bunului spion în serviciul unei cauze care poate fi apărată, CIA a contribuit la criza identitară şi politică pe care o traversează Statele Unite".

P.S. Cartea o găsiţi în vânzare în librăriile Cartier la un preţ de 53 lei, iar în România la un preţ de 29 RON.

Mai citeşte: Serviciile secrete. Puterea şi informaţia secretă în lumea modernă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu