joi, 14 iunie 2012

Opt garanţii instituţionale pentru existenţa unei democraţii

http://100ro.blogspot.com
Politologul Robert A. Dahl a arătat că o democraţie poate exista doar în prezenţa a cel puţin opt garanţii instituţionale. Acestea sunt:

1. Dreptul de vot;
2. Libertatea exprimării;
3. Surse alternative de informaţie;
4. Libertatea de a forma organizaţii şi de a adera la ele;
5. Eligibilitatea funcţiilor publice;
6. Dreptul liderilor politici de a concura pentru susţinerea şi voturile populaţiei;
7. Alegeri libere şi corecte;
8. Instituţiile care elaborează politica guvernului depind de voturile electoratului şi de alte exprimări ale preferinţelor populare.

Acum mă întreb în ce măsură aceste garanţii instituţionale sunt existente în Republica Moldova. Dreptul la vot este; libertatea exprimării - chiar în exces, ai putea conchide uneori; surse alternative de informaţie - încă cum: de la o mulţime de televiziuni până la o explozie de site-uri de ştiri şi bloguri; libertatea de a forma asociaţii este; eligibilitatea funcţiilor publice - tot.

La p. 6 se încep problemele. La general aş spune că e asigurat acest drept, însă nu rareori am auzit lideri ai unor partide politice, în campania electorală, să se plângă că nu li se dau timp la TV, sau nush ce altceva. În privinţa alegerilor, dacă sunt libere şi corecte, iarăşi există multe suspiciuni şi întrebări. Alegerile din aprilie 2009, au fost corecte, sau totuşi fraudate? La general, majoritatea experţilor şi instituţiilor internaţionale dau o notă pozitivă alegerilor din RM, însă asta nu ne scapă de suspiciuni şi acuze.

Şi p. 8 e cu probleme. Uneori ai impresia că conducerea ascultă de populaţie, mai ţine cont de glasul "bloggerilor", reacţionează la opinia publică. Însă, pe de altă parte, îţi dai seama că mult prea deseori instituţiile statului nu sunt deloc receptive la doleanţele populaţiei, şi nu ţin cont deloc de opinia publică sau de atitudinea vădit ostilă şi negativă a populaţiei faţă de unele decizii sau acţiuni ale lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu