vineri, 22 iunie 2012

Plan de salvare a Republicii Moldova

http://www.caleaeuropeana.ro
Pentru a accede în Bloguvern a trebuit să elaborez un scurt plan de salvare a RM, de maximum o pagină. În el găsiţi nişte crâmpeie de idei de-ale mele legate.de această problemă. O observaţie aş vrea să fac înainte: nu cred că Moldova trebuie şi poate fi salvată. Pentru că ea nici nu vrea asta.

1) Analizată simplificat la nivel internaţional, RM – stat cu o putere infimă, este situată între 2 coloşi: Occidentul (UE şu SUA) şi Rusia. Duşmanul natural al RM: Rusia. Soluţii pentru ieşirea din sfera de influenţă a Rusiei (obiective pe termen mediu şi lung): intrarea în UE şi aderarea la NATO. Şi ieşirea din CSI.

2) Analiza la nivel naţional scoate la iveală lipsa coeziunii naţionale (conflictul român – moldovean – rus) şi problema transnistreeană. Pentru ultima soluţia începe cu demilitarizarea regiunii (obiectiv imediat - RM ar putea şi ar trebui să şantajeze Rusia că aderă la NATO dacă nu-şi retrage armatele), apoi decriminalizarea şi democratizarea regiunii. La prima problemă, realizarea unui compromis dintre „români şi moldoveni” – adoptarea unei noi Constituţii, în care limba de stat să fie româna. În schimb, se cedează la toate ideile de unificare cu România.

3) De asemenea la nivelul de analiză intern, sistemic, se cere schimbarea sistemului politic şi socio-economic. Din punct de vedere politic, datorită “anarhismului” moldovenilor, sistemul prezidenţial ar fi cel mai potrivit, însă lipsa unei persoane în care să se poată avea încredere, mă face să cred că sistemul semiparlamentar este cel mai bun la moment.

Economic – crearea de condiţii favorabile pentru antreprenoriat, în special în cele ce ar ţine de “industrializare”. Găsirea domeniilor în care RM are avantaje competitive şi direcţionarea resurselor către dezvoltarea acestora.

Socio-economic – lipsa echităţii în societate necesită implementarea unor politici socialiste, de impozitare sau taxare mai mare a celor bogaţi. Spre exemplu: cel ce îşi cumpără un automobil de pina la 10 mii euro să achite 1-5% TVA statului, cel care isi cumpara limuzine de 100 mii euro, să mai achite o asemenea sumă statului.

4) Analiza la nivel individual scoate la iveală o mulţime de defecte ale moldovenilor, printre care se remarcă în mod special lipsa inteligenţei. Soluţia: reformarea cardinală a sistemului de educaţie. Deşi asta oricum nu ar duce la creşterea IQ-ului moldovenilor (IQ-ul se transmite genetic, se spune), ar contribui la creşterea gradului de erudiţie al acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu