sâmbătă, 9 iunie 2012

Serviciile secrete. Puterea şi informaţia secretă în lumea modernă

Titlul articolului reprezintă de fapt denumirea unei cărţi, scrisă de autorii francezi Olivier Forcade şi Sebastien Laurent. Cartea a apărut la Editura Cartier în 2008. După cum vă daţi seama, aceasta este despre serviciile secrete (numite altfel şi speciale, de informaţii, sau de securitate). Volumul ar putea reprezenta o lectură foarte interesantă pentru cei interesanţi de serviciile secrete, gen CIA, MI6, FBI, fostul KGB, etc.

Cartea reprezintă mai degrabă un studiu ştiinţific despre serviciile de informaţii, decât elucidarea unor mistere din istoria lor. Altfel spus, este scrisă într-un stil mai plictisitor, "ştiinţific". Cel care o va citi va afla care sunt funcţiile şi domeniile de activitate ale serviciilor secrete, istoria formării acestor servicii în SUA, UK, Franţa, URSS şi Germania nazistă, despre activitatea acestora în timpul celor 2 conflicte mondiale, precum şi în timpul crizelor internaţionale. Volumul se termină cu un capitol despre serviciile secrete în prezent, o perioadă în care serviciile secrete se "privatizează", iar inteligenţa şi spionajul economic capătă preponderenţă.

Eu aş recomanda această carte în special celor ce lucrează în serviciile de informaţii. De exemplu, celor de la SIS. Aceştia ar putea afla multe informaţii despre serviciile secrete din alte state, ce le-ar putea eficientiza activitatea, cred eu. Sau ar putea ajuta la restructurarea şi reformarea SIS. Spre exemplu, un detaliu care mie nu îmi este clar: SIS-ul îşi are domeniul de activitate şi în interiorul ţării, şi în exterior? În toate statele occidentale mari, există 2 servicii de informaţie, una care se ocupă cu adunarea informaţiilor din afara ţării, alta, doar de pe teritoriul ţării. Ca de exemplu FBI şi CIA în SUA, MI5 şi MI6 în Marea Britanie, DST şi SDECE în Franţa. La noi SIS-ul, se ocupă cu ambele? De ce? Sau mai există un serviciu secret, pe care nu îl cunosc?

În al doilea rând, cartea ar merita să fie citită şi de cei interesaţi de istoria relaţiilor internaţionale. Este incredibil să conştientizezi cât de importante au fost serviciile secrete în crearea şi schimbarea cursului istoriei. În genere, mulţi cercetători consideră serviciile de informaţii ca o "missing dimension" în istoria RI, deoarece ele îşi lasă puternic amprenta asupra RI, o amprentă, de regulă, necunoscută.

Mai citeşte: CIA - Cinci ani de furie
SIS - un organ totalitar? Cui slujeşte această structură?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu