vineri, 1 iunie 2012

Şoferii de microbuze, nişte ticăloşi. Primăria, cu atât mai mult

http://www.adevarul.ro
Nu mă refer la accidentul de azi de la Dănceni, ci la grevă. Precizez din start că greva nu m-a afectat deloc, căci nu am avut azi drum prin oraş. Însă, dacă e să-mi exprim părerea, nu pot să nu spun că şoferii de microbuze au acţionat ticăloşeşte.

Eu le înţeleg frustrarea legată de măsurile exagerate impuse de Primărie, dar şi de faptul că ei consideră că costul călătoriei ar trebui să fie mai mare. Însă, dacă tot au hotărât să facă grevă, ceea ce e normal, ar fi trebuit să anunţe opinia publică. Pentru ca oamenii simpli, clienţii lor, apropo, să iasă mai devreme din case, să ia troleul, taxi-ul, masina proprie, bicicleta, etc., pentru ca să nu întîrzie la lucru.

Aşa însă, şoferii de microbuze şi-au bătut joc de oameni. De proprii lor clienţi. Au arătat că nu le pasă de ei. Şi atunci, de ce oamenilor simpli ar trebui să le pese de dânşii? De problemele lor? Astfel că nu e de mirare că apar tot mai multe voci care cer boicotarea microbuzelor, şi chiar lichidarea şi înlocuirea acestora cu alte mijloace de transport publice.

Situaţia o percep în felul următor: Chişinăul, oamenii simpli, au nevoie de microbuze pentru a se deplasa, iar şoferii de microbuze au nevoie de oamenii simpli, de clienţii lor. O relaţie de interdependenţă, în care ambele părţi au nevoie de cealaltă. Iar duşmanul comun, de fapt, e Primăria. Cea care îşi bate joc şi de şoferii de microbuze, şi de oamenii simpli.

Primăria trebuia demult să ridice la 4 lei costul călătoriei cu microbuzul. Dar nu să întindă timpul, ca să se agraveze lucrurile, pentru ca mai apoi să justifice la 5 lei costul unei călătorii. Iar un simplu accident grav nu înseamnă că primarul ar trebui să impună aşa măsuri drastice şoferilor de microbuze. Şi nici să ameninţe şi sperie populaţia că costul călătoriei se va ridica până la 10 lei.

Idee n-am jocul cui primarul îl joacă. Se vrea ridicarea la 5 lei a costului călătoriei, ca apoi biletul la troleibuz să fie ridicat la 3 probabil. Se caută să se fure cât mai mult poporul ăsta. Asta în condiţiile în care un preţ de 4 lei reprezintă compromisul perfect. Şi pentru buzunarul oamenilor simpli, care nu ar fi deloc afectaţi de scumpire, cât şi pentru şoferii de microbuze, care şi-ar recompensa cheltuielile. Iar peste vreo 2-3 ani, când va mai creşte nivelul de trai, vor ridica şi la 5, dacă mafia marşrutcilor vrea atât de tare anume acest preţ.

6 comentarii:

 1. Au cerut să se ridice taxa la 5 lei pentru că „planul” pe care îl au conducătorii de îndeplinit pe zi la fel, e mare. Pe lângă asta, sunt itinerarii cu maxi-taxi-uri care fac bani de două ori mai mult decât „planul” propriu-zis. Șoferii și-au bătut joc de oameni pentru că nu prea le-au păsat până acuma câți oameni au într-un maxi-taxi din moment ce grămada de bani la sfârșitul zilei e mare. Consider că primăria trebuia demult să scoată toate „rutierile” și să introducă numai autobuze și troleibuze, așa cum a făcut odată cu microbuzul 122 în locul „rutierei” 122.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt de-acord că, într-un final, Primăria ar trebui să scoată "rutierele". Însă la moment, parcul de troleibuze şi autobuze nu ar putea acoperi tot fluxul de călători, dacă toate microbuzele ar fi scoase. Primăria ar trebui să găsească o soluţie de compromis, şi pentru "marşrutnici", şi pentru cetăţeni. Iar pe viitor să caute modalităţi prin care microbuzele să fie înlocuite cu alte mijloace de transport publice.

   Ștergere
 2. Rutierele trebuiesc scoase, iar Topala cu Mamaliga si Chirtoaca sa plece la Italea la zarabotka. Sa vada cum se face banul meritat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Răspunsul meu pentru tine e acelaşi ca şi pentru Mia. Vezi mai sus.

   Ștergere
  2. O INTREBARE SIMPAL , OARE DOR IN CHISINAU MAI TRAIESC OAMENI ? OARE IN ALTE CENTRE RAIOANALE NU E ACEIASI SITUATIE?HAI SA-L GASIM PE CHIRTOACA UNICUL VINOVAT............RUSINE!!!!!!!

   Ștergere
  3. Pentru situaţia actuală din Chişinău o mare parte din vină o poartă Primăria şi Dorin Chirtoacă. De centrele raionale, clar că alte autorităţi.

   Ștergere