sâmbătă, 15 septembrie 2012

Mănăstirea Hirova din satul Neculăieuca, Orhei

Mănăstirea Hirova, pentru cei mai mulţi moldoveni, este o mare necunoscută. Surprinzător însă, pe google găseşti destule informaţii despre ea. Ceea ce e foarte bine.

Mănăstirea Hirova, cu hramul "Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul", este situată pe teritoriul satului Neculăieuca, raionul Orhei, la o distanţă de 60 km de oraşul Chişinău. Mănăstirea a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul 1805, de mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, pe locul unui schit de călugări părăsit ce ar fi ars în 1803. În 1836 în locul bisericii de lemn a fost zidită actuala biserică (de vară) de piatră, pentru ca în 1865 să fie zidită şi biserica de iarnă, care astăzi nu funcţionează, aşteptând să fie restaurată. Mănăstirea a fost închisă de comunişti în 1959, fiind redeschisă în 1990.

De menţionat că mănăstirea Hirova a fost cândva una dintre cele mai mari, frumoase şi bogate mănăstiri din Basarabia. În perioada interbelică mănăstirea număra aproape 200 de călugăriţe. Un alt aspect important de subliniat este că mănăstirea Hirova se află la doar 5 km depărtare de mănăstirea Curchi, o mănăstire recent restaurată. Multă lume trece pe la Curchi, însă puţini din ei vizitează şi Hirova. Şi e păcat. În opinia mea, mănăstirile Hirova, Curchi şi casa-muzeu "Alexandru Donici", dacă ar fi restaurate şi ar fi construită infrastructura necesară (drum între Donici şi Curchi, etc), ar putea constitui împreună o importantă regiune turistică pentru Republica Moldova.


Biserica de iarnă, ce aşteaptă să fie restaurată:

Expediţia Redescoperă Moldova a fost organizată sub patronajul prim-ministrului Vlad Filat. Partenerul General al proiectului: Moldcell. Sponsori: Peugeot MoldovaKia Moldova şi Victoria Asigurări. Mulţumim şi partenerului media Vip MagazinRT Design Studio pentru logo şi Departamentului Instituţiilor Penitenciare pentru sacii de dormit.

3 comentarii: