vineri, 14 decembrie 2012

Petroşani

http://www.bkdelectronic.ro
Am menţionat în articolul precedent că la moment studiez Management la Universitatea din Petroşani. Această universitate se află, după cum îi spune şi numele, în municipiul Petroşani din România.

Municipiul Petroşani se află situat, după cum observaţi şi pe hartă, în sud-vestul părţii centrale a României. Petroşaniul face parte din regiunea istorică Transilvania, fiind situat în partea de sud a judeţului Hunedoara. Capitala judeţului Hunedoara este municipiul Deva, dar nu Hunedoara, cum v-aţi fi aşteptat.

Judeţul Hunedoara
La 1 ianuarie 2010 Petroşani avea o populaţie de 42.699 locuitori (de mărimea Cahulului, al 6-lea oraş ca mărime din RM), însă conform recensământului din 2011 populaţia oraşului este una cu mult mai mică, de doar 34.331 locuitori. În 1992, Petroşani avea o populaţie de 52.390 locuitori, pierzându-şi practic peste o treime din locuitori până în prezent. Scăderea drastică a numărului populaţiei se datorează şi descreşterii natalităţii, dar în special datorită lipsei locurilor de muncă, ca urmare a închiderii minelor, ceea ce obligă tineretul şi persoanele adulte să emigreze din oraş.

http://romaniancoins.org
Petroşani este un oraş de muncitori, de minieri. Principalele resurse naturale ale municipiului sunt huila şi fondul forestier. Zona Văii Jiului, din care face parte şi Petroşani, este regiunea carboniferă cea mai mare şi cea mai vestită din România. Din 1990, însă, mai bine de jumătate din cele 15 mine de cărbune au fost închise, în viitor urmând să mai fie închise vreo 3-4. Anume acest lucru a cauzat şi cauzează şomajul înalt din regiune, precum şi depopularea oraşului. Scăderea drastică a nr. populaţiei sugerează că oraşul Petroşani este practic unul pe moarte, aflat în regres şi dispariţie.

http://www.cjhunedoara.ro
Petroşani este cel mai mare oraş din regiunea Văii Jiului, fiind considerată capitala acesteia. Valea Jiului este o depresiune intramontană situată pe râul Jiu, fiind cunoscută pentru bogăţiile sale naturale de cărbune. Principalele oraşe din această zonă sunt Petroşani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni şi Uricani.

Un detaliu important, pe care nu l-am menţionat până acum, este că municipiul Petroşani se află situat în interiorul munţilor Carpaţi Meridionali, în depresiunea Văii Jiului, la o altitudine de 615-620 m. Oraşul are un potenţial turistic imens, fiint situat între 4 masive muntoase: Parîng la est, Godeanu la Vest, Retezat la nord şi Vâlcan la sud, dintre care cel mai înalt este vîrful Parângul Mare, cu 2519 metri, al patrulea cel mai înalt vârf muntos din România. Oraşul Petroşani este înconjurat de o mulţime de locuri frumoase, de nişte munţi extraordinari, în apropierea sa aflându-se mai multe Parcuri Naţionale: Retezat, Defileul Jiului, Cindrel, etc.

Mai multe informaţii despre acest oraş puteţi afla de pe internet: site-ul Primăriei, wikipedia, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu