joi, 21 august 2014

Descoperă Moldova: Peștera Surprizelor

Peștera Surprizelor din raionul Criuleni are o lungime a galeriilor de peste 1700 metri, fiind a doua ca mărime din Republica Moldova, a treia ca lungime din Europa și a șasea din lume. Este situată pe malul drept al râului Nistru, la o distanță de 2 km nord-est de orașul Criuleni și la circa 40 km depărtare de Chișinău, capitala Republicii Moldova (vezi aici locația peșterii). A fost descoperită de speologii amatori prin anii 70 ai secolului XX. Vârsta relativă a peșterii este de 11-13 milioane ani.

Duminica trecută am parcurs-o pentru a doua oară, împreună cu un grup de 8 oameni. Spre deosebire de prima oară, traversarea peșterii mi-a produs mai puțină adrenalină sau entuziasm, în schimb a fost mult mai vesel și interesant, deoarece eram mai mulți (prima oară eram doi). De data asta parcurgerea peșterei nu mi-a părut un lucru greu, însă e cert că necesită un mare efort fizic, urmând ca următoarele 2-3 zile să-ți simți ori fir de mușchi din corp.

Am străbătut peștera în aproximativ 3 ore. De data asta, mi-am luat aparatul foto cu mine, astfel încât vă pot prezenta cum e în interiorul peșterei. Rămân la părerea că Peștera Surprizelor nu e o atracție turistică pentru orișicine, ci mai degrabă pentru cei iubitori de sporturi extreme. Împreună cu noi a traversat peștera și o tânără româncă din București, și i-a plăcut, ceea ce îmi sugerează că parcurgerea peșterii ar putea fi interesantă și multor turiști străini.

Regulile de deplasare în peșteră:
Intrarea în peșteră:

Scara din peșteră fără de ultima treaptă:
 Pe-aici lumea se cațără, ca să meargă înainte:
Aici deja se coboară într-o grotă:
Pe-aici se trece:
Și pe-aici tot:
 Pe un cablu de așa gen se coboară, iar pe-altul, la vreo jumate/o oră distanță se urcă:

Pe-aci și Katia, și Seva, și kot (motanul) au fost :D
Prin așa tuneluri și găuri trebuie să treci ca să mergi înainte:
 Ieșirea din peșteră:

O experiență extraordinară pentru oricine o parcurge, dovadă fiind zâmbetele de satisfacție de pe chipurile noastre. Totodată, puteți "admira" cât de "curați" am ieșit din peșteră :)

Aici puteți citi prima mea experiență, din 2012, cu Peștera Suprizelor. Cei care vor să vadă mai multe fotografii, o pot face pe profilul meu de facebook. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu