sâmbătă, 2 august 2014

Despre cel de-al "treilea" război mondial

http://www.cuvantul-ortodox.ro
Citesc azi o știre despre opinia unui expert rus cum că în Ucraina ar fi început deja al treilea război mondial. Deși opinia e subiectivă, și nici nu se știe cât de "expert" e individul, chestia aste te face să te gândești la cât de gravă este situația în Ucraina.

Nu am putut să remarc ironia situației atunci când Rusia a anexat Crimeea. Ucraina a fost cel de-al doilea stat, care a susținut (tacit) și a contribuit puternic la existența Transnistriei. Și apoi, viața i-a plătit-o prin aceeași monedă: Rusia i-a luat Crimeea. Iar acum Ucraina se simte încercuită din trei părți, și începe să aibă, pentru prima dată, intenții serioase de soluționare a conflictului din stânga Nistrului, considerând Transnistria o entitate inamică.

Interesant, oare ce poziție ar trebui să ia România și Republica Moldova? Există voci care zic că România ar trebui să susțină dezmembrarea Ucrainei, pentru a-și recăpăta teritoriile istorice românești. Însă această ar fi cea mai mișelească și lipsită de onoare mișcare, chiar dacă mult prea deseori ucrainenii s-au comportat ca niște dușmani nouă, poate chiar meritând un asemenea comportament. 

Singura poziție logică și rațională pe care trebuie să o adopte România și Moldova, este să susțină integritatea teritorială a Ucrainei, și să descurajeze acțiunile expansioniste ale Rusiei. Pentru că, la moment, Rusia este cel mai mare pericol la adresa României și a Republicii Moldova, și a păcii la nivel mondial.

Rusia este cel mai mare stat din lume, și probabil cel mai bogat în resurse naturale. În loc să-și folosească aceste bogății pentru a contribui la dezvoltarea economiei țărilor CSI și a "cumpăra" populația locală (puterea soft), Kremlinul a preferat să utilizeze amenințări și șantaj la adresa acestor state și să cumpere politicieni corupți. În rezultat, Rusia și-a pierdut influența asupra Ucrainei și Republicii Moldova.

Problema lui Putin este că el este un frustrat. El consideră de drept că RM și Ucraina ar trebui să se afle sub influența Rusiei. Iar acest lucru îl face periculos. Pentru că atunci când crezi că dreptatea se află total de partea ta, consideri normală și corectă până și utilizarea violenței. Ceea ce Putin o și face în regiunea Donețk. Este de admirat răbdarea ucrainenilor de a nu începe un război, în condițiile în care armata rusă trage în ei și le ucide oamenii. Pentru că războiul cu Rusia e o înfundătură. Sfârșitul lumii. Iar Putin știe asta. De asta și își permite atât de multe cu Occidentul.

Problema situației din Ucraina este că ea nu are nici o ieșire. Toate amenințările și sancțiunile UE sau ale NATO nu vor avea nici un efect asupra lui Putin. Care e convins că e dreptul lui natural să controleze Ucraina. Mai rău, sondajele au arătat că popularitatea lui Putin e în creștere, după conflictul din Ucraina și cu Occidentul. Orice amenințare externă mărește coeziunea statului, cât de totalitar nu ar fi acesta.

Rusia de azi este un imperiu. Singură metodă prin care Rusia s-ar putea opri din acțiunile sale războinice este ca ea să se prăbușească din interior. Singură șansă ca regimul criminal al lui Putin să se destrame este din interior. Probabil cea mai bună soluție, dar ireală, ar fi ca lumea să înceteze să aibă relații cu Rusia. Să o izoleze. Și în nici jumate de an Rusia s-ar prăbuși de la sine.

Însă pe lângă faptul că o mulțime de state, în frunte cu China, vor sabota o așa o soluție, până și Occidentul nu o va susține. Pentru că în UE există o mulțime de grupuri care au interese (de colaborare, economice) în Rusia, care implică mulți bani. Iar banii în politică nu fac decât să o murdărească, să distrugă idealul binelui comun și al dreptății.

Situația din Ucraina nu are nici o soluție. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca situația să nu degradeze într-atât încât să se iște un război total. Pentru că Putin e un nebun care ar fi capabil să declanşeze şi al treilea război mondial.

Articol preluat de ȘtiriLocale.md.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu