miercuri, 22 octombrie 2014

Țara cea mai săracă cu locuitori specialiști în toate

http://periskop.livejournal.com
Acum vreo 3-4 săptămâni o fată, moldoveancă, mi-a spus că pentru ea un bărbat adevărat e cel care știe să facă de toate, inclusiv, și în special, să construiască (case).

Acum vreo 3-4 zile citeam despre Adam Smith, părintele economiei moderne. Acest om de știință a observat că diviziunea treptată a muncii conduce la o creștere a productivității, ceea ce constituie principala sursă a creșterii "avuției" unei națiuni. Imediat mintea m-a dus la Moldova.

La noi este încetățenit stereotipul că un bărbat adevărat trebuie să știe să facă de toate: și să fie electrician, și să repare și instaleze țevile, robinetul din case, să poată repara mașini, și chiar să poată construi case. Le fel și cu femeia: trebuie să poată să fie o bună mamă, să poată găti, spăla, și încă să poată munci eficient la lucrul ei.

Tot la noi întâlnești un fenomen interesant: majoritatea oamenilor, care nu mai știu de când nu au mai pus mâna pe-o carte, se cred specialiști în toate: și în fotbal, și în economie, și în politică, și fiecare moldovean crede că el știe cel mai bine cum să conducă Moldova și să o scoată din rahat.

V-ați gândit vreodată cum e posibil ca noi moldovenii, care suntem atât de specialiști în toate, avem o productivitate atât de joasă? Și cum de Moldova, țara specialiștilor în toate, e cea mai săracă din Europa? Cu cele mai mici salarii de pe continent (vezi imaginea)?

Europenii încă acum trei secole în urmă au înțeles că diviziunea muncii și specializarea îngustă a fiecărui individ contribuie la creșterea productivității, ceea ce duce la creșterea bogăției țării, la drumuri și o infrastructură mai bună, la salarii mai mari și la creșterea nivelului de trai. Noi însă, încă trăim cu stereotipul că un om trebuie să știe să le facă pe toate, și în final suntem cei mai săraci din Europa.

Acum o zi în urmă o fată mi-a spus că pentru ea un bărbat adevărat e cel care știe să facă mulți bani, și că ea anume cu un așa bărbat s-ar căsători. Ori, eu cred, că în lumea asta capitalistă și competitivă în care trăim, până și așa o viziune asupra bărbatului adevărat/modern este de zeci de ori mai eficientă decât cea a bărbatului specialist în toate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu