luni, 1 decembrie 2014

Nu Dodon, ci AIE e principala amenințare pentru integrarea europeană a Moldovei

http://www.basarabia.md
Mulți moldoveni sunt frustrați de rezultatele alegerilor de ieri. În special de victoria lui Dodon. Însă ceea ce neglijează ei este că situația în viitorul Parlament nu s-a schimbat prea mult față de precedentul. AIE, după numărarea a 98% din voturi, ar lua cam 55 de mandate. Ceea ce înseamnă că au primit o a doua șansă (și de la alegători, și de la soartă).

Bucură mult însă prăbușirea PCRM. Acum 5-10 ani, când comuniștii luau câte 60-70 mandate, aceștia erau principalul pericol la adresa democrației și a integrării europene a RM. Și mulți dintre noi consideram că cel mai minunat lucru care s-ar putea întîmpla pentru Moldova era ca PCRM să dispară. 

Ei bine, după 5 ani după ce au pierdut puterea, aceștia au căzut tocmai pe locul 3 după voturi. După 16 ani în care au fost mereu primii! Ceea ce e pur și simplu minunat. Foarte probabil că în 4-8 ani comuniștii în frunte cu dinozaurul Voronin vor dispărea de pe scena politică din RM, ceea ce ar fi un pas mare pentru dezvoltarea (politică a) țării.

De pe facebook
21% din cetățenii RM nu s-ar îngrijora deloc dacă Rusia ar încerca să invadeze Moldova. 21% din populație nu-și închipuie deloc alt viitor al RM decât cu Rusia. Iar în privința aderării la Uniunea Vamală, sondajele spun că 40% din cetățeni sunt pro. Și atunci, de ce ne miră și ne frustrează că PSRM a câștigat alegerile cu 21% din voturi?

Faptul că Dodon a intrat în parlament e un lucru normal. Și cei 21% din cetățenii RM merită să aibă niște reprezentanți ai lor în Parlament, chiar dacă nouă nu ne plac de ei. Asta e democrația. Ceea ce îl face într-adevăr periculos pe Dodon este că acesta este mult mai deștept și mai competent decât rivalul său de pe stânga politică, Voronin. Și că dacă în viitorii ani, în caz că PCRM se va prăbuși și nu va apărea o forță politică de stângă pro-europeană serioasă și viabilă, Dodon ar putea să acapareze toată stânga politică a votanților.  Ceea ce ar fi într-adevăr periculos.

Însă adevărata problemă nu constă în faptul că Dodon a întrat în legislativ, ci în felul în care cele 3 partide din AIE vor ști să profite de această minimă victorie și să guverneze țara în următorii ani. Pentru că, cel puțin în cazul lor, trendul este clar negativ.

În 2010 au participat la votare cu aproximativ 160.000 de alegători mai mulți decât acum. În 2010 pentru cele trei partide din AIE au votat aproape 900.000 de alegători. Ei bine, în 2014, pentru AIE au votat cu aproape 200.000 de alegători mai puțini decât în 2010! Ceea ce ar trebui să-i pună pe gânduri și să-i îngrijoreze pe liderii celor 3 partide. Dacă nu ar fi fost exclus Usatâi și nu ar fi existat acel minune Partid Comunist Reformator în alegeri, astăzi cele trei partide din AIE ar fi pierdut alegerile.

Nu Dodon pune în pericol aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, ci cele trei partide de la guvernare. Cele 3 partide de la guvernare nu doar că se compromit pe sine, dar, pentru mulți cetățeni, compromit și ideea europeană. Iar dacă ceva nu se schimbă în felul în care ei vor guverna țara în următorii ani, la următoarele alegeri (anticipate sau peste 4 ani) Moldova chiar ar putea să facă o schimbare de 180 de grade (în vectorul extern).

2 comentarii:

  1. E greu sa inveti din greseli si sa alegi altfel cind nu exista alternativa. E trist cind Brega devine alternativa. Truly sad Moldovan story.

    RăspundețiȘtergere