miercuri, 24 decembrie 2014

Oamenii de succes versus oamenii inteligenți

http://www.bani.md
Acum câțiva ani în urmă a apărut un studiu științific care a descoperit că oamenii cu un IQ mai înalt sunt de regulă bufnițe. Atât de cunoscut a ajuns rezultatul acestui studiu, încât până și o fată din Olanda mi-a dat această replică când i-am spus că oamenii de succes, de regulă, se scoală foarte de dimineață. Se pare că această descoperire a ajuns să fie ca o justificare pentru mulți tineri de azi pentru comportamentul lor de noapte iresponsabil. Însă nu asta mă preocupă, căci, în principiu, fiecare face ce vrea cu viața lui.

Există mai multe studii, exemple, și chiar proverbe, care confirmă că oamenii de succes (manageri, milionari, etc) sunt de regulă foarte matinali. Și atunci? Cum se explică diferența asta de comportament dintre oamenii de succes și cei cu IQ înalt? Mai ales în condițiile în care în societatea de azi se consideră că IQ-ul cam merge mână în mână cu succesul?

De fapt, răspunsul e simplu. A fi inteligent nu înseamnă deloc a lua decizii inteligente și a acționa bine. IQ-ul înalt este legat de capacitatea de înțelegere, dar nu de stilul de viață. Dacă mai ținem cont că IQ-ul înalt este legat de spontaneitate, pe când succesul mai degrabă de disciplină și planificare, lucrurile devin chiar și mai clare.

Pe de altă parte, contează foarte mult și IQ-ul pe care îl are individul cercetat. Un studiu britanic de acum câțiva ani a descoperit că 97,5% din copii talentați (IQ>132) sfârșesc prin a fi niște ratați. Alte studii au arătat că IQ-ul mediu al managerilor americani ar fi de regulă 104-106, cu 6-8 puncte peste IQ-ul mediu al americanilor (98). Altfel spus, șanse cele mai mari de reușită le au oamenii inteligenți din grupa inteligențelor mediocre (90 - 110), însă cum IQ devine mai mare crescând spre extremă, șansele du succes în viață se diminuează drastic. Ciudată și ironică chestia asta, nu?

Și totuși, asta nu înseamnă nici pe-aproape că "oamenii de succes" nu este = cu "oameni inteligenți". Există o mulțime de exemple de oameni foarte inteligenți care au ajuns milionari și miliardari, sau politicieni, sau renumiți. În fine, totul depinde de fiecare individ în parte și de deciziile, acțiunile și obiceiurile sale. Iar după cât se pare, unul dintre obiceiurile care te pot ajuta să ai succes este să te scoli cât mai de dimineață. Deși, există și o mulțime de cazuri de oameni care se culcă foarte târziu, dar au avut și au succes în viață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu